Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фитофармакология.pdf
Скачиваний:
206
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.34 Mб
Скачать

луччя населення», «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рос- лин», «Про охорону праці» і постановами Кабінету Міністрів Украї- ни «Про затвердження Порядку проведення державних випробу- вань, державної реєстрації», «Допустимі рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, водоймищах, ґрунті», Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», «Перелік пестицидів і агрохімікатів, до- зволених до використання в Україні».

З метою удосконалення всієї системи державного санітарно- епідеміологічного нагляду з проблеми безпеки використання пести- цидів і агрохімікатів, відповідно до постанови Головного державно- го санітарного лікаря України, створено постійну комісію та мережу експертних установ, до якої увійшли Інститут екогігієни і токси- кології ім. Л.І. Медведя; Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця; Інститут медицини праці АМН України.

Наукове забезпечення захисту рослин в Україні здійснюється Національною академією наук, Академією аграрних наук, Міністер- ством аграрної політики через науково-дослідні установи і органі- зації, навчальні заклади держави.

Таким чином, система державного санепідемнагляду за прове- денням держвипробувань і держреєстрації пестицидів та агрохімі- катів сприяє гармонізації вимог безпеки, які висувають міжнародна та європейська спільноти до цієї категорії токсичних хімічних спо- лук.

1.2. ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ ФІТОФАРМАКОЛОГІЇ

Фітофармакологія наука, предметом якої є вивчення пестици- дів, їхніх фізико-хімічних і токсикологічних властивостей, дії на ко- мах, кліщів, гризунів, нематод, гриби, бактерії, рослини, теплокро- вних тварин і людей, а також правильного їх використання.

Основними завданнями фітофармакології є:

³вивчення сучасного асортименту пестицидів;

³вивчення фізико-хімічних і токсиколого-гігієнічних властивос- тей пестицидів;

³вивчення природи і механізму їх дії на шкідливі, корисні, теп- локровні організми, рослини;

³наукове обґрунтування регламентів раціонального викорис- тання пестицидів;

³розробка і удосконалення законів та підзаконних нормативно- правових актів України з питань захисту рослин та використання пестицидів.

Важливим завданням фітофармакології є також формування у студентів і фахівців аграрного профілю широкого екологічного мис-

14

лення, здатності приймати оптимальні рішення за будь-якої фіто- санітарної ситуації в сучасних технологіях вирощування сільсько- господарських культур.

Теоретичною основою фітофармакології є агротоксикологія наука про пестицидні речовини, які використовуються в сільському та лісовому господарстві. При цьому вивчається їхня фізіологічна дія на шкідливі організми та культурні рослини з метою удоскона- лення способів і технологій їх застосування.

Оскільки пестицидні речовини здебільшого є біологічно актив- ними і при некваліфікованому їх використанні можуть негативно впливати на людей і навколишнє природне середовище, вивчаються Державні санітарні правила транспортування, зберігання та засто- сування пестицидів у сільському та лісовому господарстві.

1.3.ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ПЕСТИЦИДИ

ІВИМОГИ ДО НИХ

Пестициди (від лат. pest шкода і cаеdо знищувати) — зага- льноприйнята в світовій практиці збірна назва хімічних препаратів для боротьби із шкідниками, збудниками хвороб, бурянами.

Пестициди використовуються для знищення живих організмів: комах, кліщів, гризунів, бактерій, вірусів, грибів, небажаної травянистої та чагарникової рослинності тощо, які завдають шкоди рослинництву та тваринництву. За своєю природою пестицидні ре- човини є біологічно активними, вони здатні спричинювати пору- шення життєдіяльності живих організмів рослинного та тваринного походження. Однак ступінь порушення життєдіяльності різних ор- ганізмів тією самою речовиною різний, що повязано з вибірковістю її дії, або вибірковою токсичністю, тобто здатністю уражати один вид живих організмів без спричинення небажаного впливу на інші ви- ди. Цей фактор враховується при застосуванні тих чи інших препа- ратів у конкретних умовах і залежно від фітосанітарного стану.

Основу вибіркової токсичності пестицидів становлять видові від- мінності біохімічних механізмів життєдіяльності організмів. Визна- чення відмінностей у біохімічних процесах шлях до створення нових пестицидних речовин. Здебільшого пестицидні речовини впливають на нормальний розвиток біохімічних процесів у живих організмах, що спричинює патологічний процес.

Нині у навколишньому середовищі циркулюють десятки тисяч хімічних сполук. Тому проблема охорони довкілля від хімічного за- бруднення існує в усіх державах світу, в тому числі і в Україні.

Сучасний рівень розвитку науки і техніки дає змогу запобігти багатьом забрудненням. Серед них вирізняють такі, яким можна запобігти, і такі, яких не можна уникнути повністю або частково.

15

Перша особливість пестицидів порівняно з хімічними сполуками іншого призначення це неможливість запобігання їх циркуляції в біосфері. Значна їх кількість виноситься повітряними потоками у верхні шари атмосфери. Вони здатні циркулювати навколо земної кулі і потрапляти з опадами на землю.

Пестициди хімічні сполуки, призначені для знищення живого організму, в чому полягає їх друга особливість. Маючи біологічну активність, вони потенційно небезпечні для живої природи і здо- ровя людини.

Для знищення шкідливих організмів встановлено науково об- ґрунтовані норми витрати препаратів, які не можна змінювати. Це третя особливість пестицидів.

Нормуванням встановлено допустимі залишкові кількості пести- цидів у продуктах харчування. Перевищення цих показників ро- бить продукти непридатними для використання. Встановлені також гігієнічні нормативи допустимих безпечних рівнів забруднення ро- бочих приміщень хімічними сполуками.

Четверта особливість це контакти значних мас населення з пестицидами в звязку з їх глобальною циркуляцією і наявністю за- лишків у продуктах харчування.

Викладені та інші особливості враховуються при створенні нових пестицидів і розробці заходів охорони довкілля.

Пестициди, як і інші хімічні речовини, мають відповідати своєму прямому призначенню. Найважливішими характеристиками пес- тицидів є:

³токсичність вони повинні знищувати шкідливих комах, кліщів, збудників хвороб рослин, буряни та інші шкідливі обєкти відповідно до призначення при можливо менших нормах витрат і не виявляти негативної дії на корисну фауну і рослини, що оброб- ляються;

³можливість чергування застосування різних класів пестицидів

зметою запобігання появі резистентних форм шкідливих організ- мів, накопичення препаратів у навколишньому середовищі;

³транспортабельність пестициди мають бути у формі, зруч- ній для транспортування та застосування, вогнебезпечні;

³економічна ефективність затрати на використання пестицидів повинні бути значно меншими, ніж вартість додатково одержаної сіль- ськогосподарської продукції в звязку з їхнім застосуванням;

³гігієнічність низька токсичність для людини, теплокровних тварин, гідробіонтів та інших корисних організмів, що мешкають у водоймищах і ґрунті; відносно швидке розкладання у воді і ґрунті з утворенням продуктів, безпечних для корисних живих організмів;

³стандартна тара на усіх видах тари має бути назва із зазна- ченням процентного вмісту діючої речовини; етикетка з ха-

16

рактеристикою препарату, без якої препарати не допускаються до використання;

³стійкість при тривалому зберіганні;

³відсутність віддалених негативних наслідків для людини і тварин та інших різних живих організмів;

³відсутність кумуляції в організмі людини і тварин, накопи- чення препаратів у навколишньому середовищі;

³норми витрат можливо менші на одиницю обробленої пло- щі, щоб запобігти накопиченню в рослинах пестицидів та їх метабо- літів;

³безпечність при застосуванні, що виключає можливість гостро-

го отруєння.

З наведеного короткого переліку вимог до сучасних пестицидів видно, що повне їх виконання є дуже складним завданням. У звязку з цим поява нових пестицидів останніми роками скоротила- ся, адже створення одного препарату, який би задовольняв перелі- ченим вимогам, методом скринінгу викликає необхідність синтезу і вивчення близько 10 000 хімічних сполук. Витрати на наукові до- слідження в галузі пестицидів, наприклад, у США розподіляються таким чином (у відсотках): синтез — 18,2, первинний скринінг — 18,4, біологічні польові випробування — 9,9, екологія, аналіз, мета- болізм, екотоксикологія, форми застосування — 12,7, токсиколо- гія — 11,9, розвиток (технологія, дослідні роботи та ін.) — 19,4, вар- тість реєстрації в кількох країнах — 9,5.

Небезпечність хімічних забрудників обєктів біосфери, зокрема продуктів харчування, визначається такими факторами: біологіч- ною активністю (ступінь токсичності, характер дії), можливістю потрапляння в організм людини; здатністю спричинювати пору- шення здоровя в реальних умовах застосування. Нині не викли- кає сумніву, що пестициди небезпечні не тільки для цільових ви- дів, проти яких спрямована їх дія, а й для людини, корисної фауни

іфлори.

За даними Всесвітньої організації охорони здоровя (ВООЗ), у світі щороку реєструється близько 500 тис. випадків отруєння пес- тицидами, з них майже 5 тис. — зі смертельними наслідками. Спо- стерігається інтенсивне зростання випадків отруєнь у країнах, що розвиваються, зумовлене збільшенням масштабів застосування ви- сокотоксичних препаратів і недостатньою поінформованістю пра- цюючих про їх небезпечність. Так, у країнах Центральної Америки щороку спостерігається 3 – 4 тис. отруєнь, причому частка смер- тельних наслідків становить 10 %.

Причиною отруєння пестицидами в переважній більшості випад- ків є недотримання застережних заходів під час приготування робо- чих розчинів, завантаження апаратури, обробки рослин, порушення строків виходу на оброблені площі, правил транспортування і збері-

17