Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фитофармакология.pdf
Скачиваний:
206
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.34 Mб
Скачать

 

Аналоги ЕРТС + антидот, алізор, ніп-

Ерадикан

тан, ерадикан 6Е, алірокс. Діюча речови-

 

 

на S-етилдипропілкарбамотіоат + R 25788. Хімічна назва діючої речовини S-етилдипропілкарбамотіоат + 2,2-дихлор-N,N-ди-2- пропенілацетамід [С.А.]. Виготовляється у формі 72 % к.е.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. У чистому вигляді це світла рідина. Розчинність у воді — 375 мг/л при 25 °С. Добре розчиняється в органічних розчинниках. У герметичній заводській тарі гарантовано зберігається два роки. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щу-

рів > 2000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших ко- рисних комах. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Ґрунтовий системний гербіцид вибіркової дії. За- стосовується проти однорічних і багаторічних злакових і деяких од- норічних двосімядольних видів бурянів на посівах цукрового буря- ку шляхом обприскування ґрунту до посіву культури з терміновим загортанням надто леткого препарату в ґрунт з нормами витрати 3 – 5 л/га, на посівах кукурудзи з нормами 4,5 – 8 л/га, змішаних посівів кукурудзи з соняшником — 5 – 6,3 л/га.

Реєстрацію призупинено.

 

Аналоги ялан, молінат, ордрам 6Е,

Ордрам

шаккімол. Діюча речовина молінат.

 

 

Хімічна назва діючої речовини S-етилгексагідро-1Н-азепін-1- карботіоат [С.А.]. Виготовляється у формі 72 % к.е.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. У чистому вигляді це рідина світлого кольору. Розчинність у воді — 88 мг/л при 20 °С. Добре розчиняється в органічних роз- чинниках. У герметичній заводській тарі гарантовано зберігається два роки і більше. Середньотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 369 – 450 мг/кг, ІІІ гр. г.к.). Малотокси-

чний для бджіл та інших корисних комах.

Призначення. Ґрунтовий системний гербіцид вибіркової дії. За- стосовується проти однорічних злакових видів бурянів на посівах рису шляхом обприскування ґрунту до посіву, до сходів з терміно- вим загортанням надто леткого препарату в ґрунт, або в фазі двох трьох листків у культури з нормами витрати 5 – 7 л/га. Після оброб- ки гербіцидом не можна випускати воду з рисових чеків у водойми, заселені рибою та птахами.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

5.6.11. Похідні триазину

Серед гербіцидів із похідних триазину є препарати широкого спектра дії, здатні знищувати багато видів бурянів, а також з вузь-

337

кою вибірковістю. Вони характеризуються як системною, так і кон- тактною дією. Фітотоксичність триазинових гербіцидів зберігається в ґрунті від кількох днів до кількох років, що зумовлено їх будовою та фізико-хімічними властивостями.

5.6.11.1. Симетричні триазини (сим-триазини)

 

Похідні сим-триазину одержують із хло-

Загальна

риду ціануру шляхом заміщення атомів

характеристика

 

хлору різними функціональними група-

 

ми. Якщо на місці R1 розміщений Cl, то такі препарати називають хлортриазинами, ОСН3 метилокситриазинами, SCH3 метилтіо- триазинами, N3 азидотриазинами:

R1

C

N N

C C

R3 N R2

Перелічені групи зумовлюють різну розчинність у воді і стійкість у навколишньому середовищі. Всі триазинові гербіциди малотоксич- ні для теплокровних тварин і людини. Проникають у рослини кра- ще через кореневу систему і досягають листків з транспіраційною течією. Тому більшість із них це гербіциди R1 ґрунтової дії. Лише

семерон та окремі препаративні форми атразину (майазин, зеапос) використовують проти вегетуючих бурянів.

Гербіцидна активність сим-триазинів спрямована проти малоріч- них односімядольних і двосімядольних видів бурянів при їх проро- станні, але вони недостатньо пригнічують укорінені та багаторічні види. Здатність сим-триазинів зберігати фітотоксичність у ґрунті досить тривалий час (понад 12 місяців) може спричинити господар- ські збитки при посіві чутливих культур (негативну післядію в лан- ці сівозміни). Швидкість деградації гербіцидів у ґрунті залежить від його генетичного типу, зволоженості, рівня кислотності (рН), темпе- ратури та інтенсивності мікробіологічних процесів.

338

Через низьку розчинність у воді сим-триазини добре утримуються у верхньому шарі ґрунту 0 – 10 см і не мігрують по ґрунтовому профі- лю. Однак останні спостереження впевнено доводять рухливість ат- разину в ґрунті і проникнення його у ґрунтові води, що зумовлює не- перспективність використання сим-триазинових гербіцидів.

Під впливом сим-триазинів у чутливих рослин зупиняється ріст, листки стають хлоротичними через руйнування хлоропластів і галь- мування фотосинтезу, пригнічується фотоліз води і реакція Хілла, порушується нециклічне фотосинтетичне фосфорилування, гальму- ється утворення АТФ і відновлення НАДФ. Недостатня кількість багатих на енергію речовин зупиняє асиміляцію вугільної кислоти. Як наслідок комплексного впливу сим-триазинів на фотосинтез пригнічується дихання і порушується енергетичний баланс, функ- ція мінерального живлення і синтетичні процеси, що призводить до порушення загальної життєдіяльності рослин та їх загибелі.

У стійких рослин за допомогою ферментних систем відбувається швидкий гідроліз сим-триазинових гербіцидів з утворенням нетоксич- ної для рослин 2-гідроксипохідної. Існує уявлення, що в стійких рос- лин є дві системи інактивації триазинів. У складі першої є фенольні сполуки, вона реагує безпосередньо з гербіцидом при проникненні його в корені і викликає при цьому незначні зміни препарату з утво- ренням нетоксичних компонентів. Інша (поліфенолоксидазна) систе- ма викликає руйнування кільця з виділенням вугільної кислоти. Ку- курудза гідролізує молекулу гербіциду за участю циклічного бензогі- дроксамату, інактивуючи її шляхом утворення конюгованих сполук із глутаматом (глутатіоном) та N-деалкілуванням молекули. Ця реак- ція каталізується цитоплазматичною глутатіон-S-трансферазою. Крім того, в рослинах відбувається неферментативне розщеплення гербіциду, яке каталізується бензоксазином.

Останнім часом виявлено рослини мутанти, які крім традицій- них механізмів стійкості мають стійкі до гербіцидів електрон- транспортні системи та зумовлюють відбір і появу резистентних форм бурянів.

 

Аналоги гезаприм, майазин, зеапос,

Атразин

олеогезаприм. Діюча речовина атразин.

 

 

Хімічна назва діючої речовини 6-хлор-N-етил-N-(1-метилетил)- 1,3,5-триазин-2,4-діамін [С.А.]. Виготовляється у формі 80 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 33 мг/л при 20 °С. Краще розчиняється в органічних розчинниках (метано- лі, хлороформі). За звичайних умов не втрачає гербіцидних власти- востей при тривалому зберіганні. Малотоксичний для теплокровних

тварин і людини (ЛД50 для щурів 1869 – 3080 мг/кг, IV гр. г.к.). Ма- лотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Забороняється

339

використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водо- йм.

Призначення. Досходовий та післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти малорічних односімядольних і двосімядольних видів бурянів шляхом обприскування ґрунту до посіву, одночасно з посівом і після посіву, але до появи сходів куку- рудзи з нормами витрати 3 – 5 кг/га. Входить до складу комбінова- них препаратів ладдок, 40 % к.с., ладдок новий, 30 % к.с., лентагран комбі, 36 % к.е., примекстра, 50 % к.с., примекстра голд, 72 % к.с., що застосовуються за відповідними регламентами. Стійкі до атра- зину багаторічні буряни. Є повідомлення про появу резистентних до атразину форм щириці та інших видів бурянів.

Реєстрацію призупинено.

 

Аналоги прометрин, селектин, мерка-

Гезагард

зин. Діюча речовина прометрин. Хіміч-

 

 

на назва діючої речовини N,N-біс-(1-метилетил)-6-(метилтіо)-

1,3,5-триазин-2,4-діамін [С.А.]. Виготовляється у формі 50 % з.п. Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе-

ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді 33 мг/л при 25 °С. Краще розчиняється в органічних розчинниках. Не втрачає гербіцидних властивостей при тривалому зберіганні. Малотоксич- ний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 5235

мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних ко- мах. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибо- господарських водойм.

Призначення. Досходовий та післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти малорічних односімядольних і двосімядольних видів бурянів шляхом обприскування ґрунту до посіву, одночасно з посівом та після посіву, але до появи сходів со- няшнику, змішаних посівів кукурудзи з соняшником з нормами ви- трати 2 – 4 кг/га; до сходів картоплі, сочевиці, кормових бобів, кро- пу — 3 – 4 кг/га; гороху, сої, часнику, чини — 3 – 5 кг/га; квасолі — 3 кг/га; гороху овочевого — 2 кг/га, до посіву, до сходів або у фазі одного двох справжніх листків у моркви з нормами 2 – 3 кг/га.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

 

Аналоги десметрин. Діюча речовина

Семерон

десметрин. Хімічна назва діючої ре-

 

 

човини N-метил-N-(1-метилетил)-6-(метилтіо)-1,3,5-триазин-2,4- діамін [С.А.]. Виготовляється у формі 25 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Білий з жовтуватим відтінком кристалічний порошок. Роз- чинність у воді при 20 °С — 580 мг/л. Краще розчиняється в органі- чних розчинниках (етиловому спирті, хлороформі). Не втрачає гер- біцидних властивостей при тривалому зберіганні. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 1390 мг/кг,

340

IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. За- бороняється використовувати в межах санітарної зони рибогоспо- дарських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти малорічних двосімядольних видів бурянів шляхом обприскування через один два тижні після висаджування розсади або у фазі пяти листків у культури при безрозсадному ви- рощуванні білоголової та кормової капусти з нормами витрати 1,6 – 2,4 кг/га. При обприскуванні ґрунту до висаджування розсади біло- голової капусти в плівкових теплицях норми витрати становлять 1 – 2 кг/га. На посівах цибулі (сіянки і ріпки) у фазі двох трьох спра- вжніх листків у культури норми витрати 1,4 – 2,8 кг/га. Посіви ка- пусти, пошкоджені капустяною мухою, обробляти семероном не ре- комендується. Ефективність гербіциду послаблюється, якщо випа- дає дощ протягом доби після обприскування.

Реєстрацію призупинено.

 

Аналоги тербутрин. Діюча речови-

Топогард

на тербутрин, 35 % + тербутилазин,

 

 

15 %. Хімічна назва діючої речовини N-(1,1-диметилетил)-N- етил-6-(метилтіо)-1,3,5-триазин-2,4-діамін + 6-хлор-N-(1,1-диметил- етил)-N-етил-1,3,5-триазин-2,4-діамін. Виготовляється у формі

50 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Кристалічна речовина. Розчинність у воді 22 мг/л при 20 °С. Краще розчиняється в органічних розчинниках. Не втрачає гербіцидних властивостей при тривалому зберіганні. Малотоксич- ний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 1590 –

2500 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корис- них комах. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Досходовий системний гербіцид вибіркової дії. За- стосовується проти малорічних злакових і двосімядольних видів бурянів шляхом обприскування ґрунту до появи сходів картоплі з нормами витрати 2 – 4 кг/га, а також до відростання пагонів лаван- ди (на молодих плантаціях і тих, що плодоносять) з нормами 6 – 8 кг/га. Використання гербіциду можливе після перереєстрації.

Реєстрація відсутня.

 

5.6.11.2. Несиметричні триазини

 

(ас-триазини, або триазинони)

 

 

Гербіциди цієї групи, на відміну від сим-

Загальна

 

 

триазинів, добре розчинні у воді (від 1000

характеристика

 

 

 

до 1800 мг/л). Вони більш рухливі по

 

 

 

 

ґрунтовому профілю. Виявляють фітотоксичність при застосуванні в ґрунт до посіву, до сходів або до висаджування розсади (зенкор), або

341

при обробці вегетуючих сходів бурянів (голтікс). Незалежно від шляхів проникнення в рослину гербіциди досягають хлоропластів і пригнічують процес фотосинтезу, інгібуючи фотосинтетичний транспорт електронів при реакції Хілла. Навіть слабке освітлення посилює активність гербіцидів, що виявляється у вигляді некрозів та знебарвлення країв листків уздовж жилок, а інколи й між ними.

Стійкість рослин до ас-триазинів зумовлена швидкою детоксика- цією гербіцидів унаслідок дезамінування молекули препарату під дією ферменту, який використовує частину пероксисомального від- новного електронтранспортного ланцюга. Цей фермент звичайно відновлює кисень, але може дезамінувати і гербіциди. Дезаміну- вання ас-триазинів відбувається також під впливом ультрафіолето- вого освітлення. Тобто різниця в поглинанні, швидкості пересуван- ня та детоксикації визначає стійкість і чутливість видів і сортів рос- лин до гербіцидів ас-триазинів.

Зенкор Аналоги сенкор. Діюча речовина метрибузин. Хімічна назва діючої речо-

вини 4-аміно-6-(1,1-диметилетил)-3-(метилтіо)-1,2,4-триазин- 5(4Н)-он [С.А.]. Виготовляється у формі 70 % з.п. і в.г.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвна кристалічна речовина. Розчинність у воді не- значна (1050 мг/л при 20 °С). Краще розчиняється в органічних розчинниках (етиловому спирті, ацетоні, метанолі). Не втрачає гер- біцидних властивостей при тривалому зберіганні. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 2200 мг/кг,

IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. За- бороняється використовувати в межах санітарної зони рибогоспо- дарських водойм.

Призначення. Досходовий системний гербіцид вибіркової дії. За- стосовується проти малорічних злакових і двосімядольних видів бурянів шляхом обприскування ґрунту до появи сходів картоплі з нормами витрати 0,5 – 1,5 кг/га, до висаджування розсади томатів з нормами 1,1 – 1,4 кг/га або у фазі двох чотирьох листків у культу- ри — 0,7 кг/га. На посівах люцерни другого року до відростання культури 0,75 – 1 кг/га.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Голтікс Аналоги гол. Діюча речовина мета- мітрон. Хімічна назва діючої речовини

4-аміно-3-метил-6-феніл-1,2,4-триазин-5(4Н)-он [С.А.]. Виготовля- ється у формі 70 % з.п. і к.с.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характеристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 1700 мг/л. Краще розчиняється в органічних розчинниках. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років при зберіганні в заводській тарі за належних умов. Малотоксичний

342