Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фитофармакология.pdf
Скачиваний:
206
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.34 Mб
Скачать

тогенних грибів, запобігає ураженню ними рослин. Доцільно засто- совувати з профілактичною метою. Для досягнення бажаного ре- зультату необхідно рівномірно обприскувати листки робочою суміш- шю. Тривалість захисної дії в оптимальних концентраціях — 10 – 14 діб. До фольплану відсутня резистентність патогенних грибів.

Спектр дії. Фольплан фунгіцид вузького спектра, пригнічує розвиток збудників пероноспорових та інших грибів, за винятком борошнисторосяних. Для розширення спектра дії можна змішувати з іншими системними фунгіцидами, інсектицидами, які не мають лужної реакції.

Фольплан зареєстрований і дозволений для використання в Україні на картоплі й винограді. Пригнічує розвиток фітофторозу, мілдью, оїдіуму, сірої гнилі. Норма витрати препарату — 3,0 кг/га. Максимальна кратність обробок дві.

5.5.3. Фунгіциди різних хімічних груп

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина про-

Бампер

піконазол. Виготовляється у формі 25 % к.е.

 

 

Бампер зареєстрований і дозволений для використання в Украї- ні на пшениці та ячмені. Пригнічує розвиток збудників борошнистої роси, іржі, септоріозу. Норма витрати препарату — 0,5 л/га. Макси- мальна кратність обробок дві.

 

Аналоги деланкол. Діюча речовина

Делан

дитіанон. Хімічна назва діючої речовини

 

 

(2,3-дитіокарбонітрил)-1,4-дитіоантрахінон. Виготовляється у формі

70 % в.г.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Дитіанон практично не розчиняється у воді, добре розчи- няється в органічних розчинниках. Руйнується в лужному і кислому середовищах. Для ссавців малотоксичний (ЛД50 орально для щу-

рів — 638 – 1015 мг/кг, IV гр. г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність слабка. Подразнює слизові оболонки очей, не виявляє алергічної дії, але при тривалому контакті здатний викликати тимчасове подраз- нення шкіри. Не виявляє хронічної токсичності. У ґрунті проникає на глибину до 5 см, тому в ґрунтові води не потрапляє. За один ве- гетаційний період повністю руйнується. Не токсичний для корисної ентомофауни. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання в цілій закритій тарі та при температурі 20 ºС до двох років з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Делан фунгіцид захисної кон- тактної дії. Використовується для знищення спороношення фітопа- тогенних грибів, запобігає ураженню ним рослин. Пригнічує розви- ток спор фітопатогенних грибів на поверхні вегетуючих рослин. Препарат не проникає через епідерміс плодів. При дотриманні рег-

261

ламентів застосування не виявляє фітотоксичності. Високоефектив- ний при профілактичному використанні або під час появи перших ознак захворювання. Тривалість захисної дії в оптимальних кон- центраціях до 20 діб за відсутності опадів.

Спектр дії. Делан має широкий спектр дії, здатний інгібувати розвиток грибів різних класів. Неефективний проти збудників бо- рошнистої роси. Препарат можна змішувати з іншими пестицидами, які не мають лужної реакції.

Делан зареєстрований і дозволений для використання в Україні на яблуні, винограді, персику. Препарат зупиняє розвиток збудни- ків парші, мілдью, кучерявості, клястероспоріозу. Норма витрати препарату — 0,5 – 1,0 кг/га. Максимальна кратність обробок три.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина

Фолікур БТ

тебуконазол. Виготовляється у формі

 

22,5 % к.е.

 

Фолікур БТ зареєстрований і дозволений для використання в Україні на пшениці та винограді. Пригнічує розвиток збудників бо- рошнистої роси, іржі, септоріозу. Норма витрати на пшениці — 0,5 – 1,0 л/га, на винограді — 0,4 л/га. Максимальна кратність обробок дві три.

 

5.5.4. Комбіновані фунгіциди

 

 

Комбіновані фунгіциди використовують з

Загальна

 

 

метою:

характеристика

 

 

 

1) розширення спектра дії і запобігання

 

 

вторинній інфекції;

2)підвищення захисної дії і запобігання виникненню резистент- них штамів;

3)повного використання можливостей синергізму (взаємопідви- щення пестицидного ефекту), який може виникати за рахунок змі- шування різних хімічних компонентів.

Комбіновані препарати складаються з двох або кількох діючих речовин, які належать до різних хімічних груп. Вони мають шир- ший спектр фунгіцидної дії і дають змогу більш повно використати позитивні властивості кожного компонента. Комбіновані препарати, до складу яких входять діючі речовини з синергічною дією, забезпе- чують високу ефективність і надійний захист. Сумарна дія двох препаратів значно вища порівняно з сумою ефектів окремо взятих компонентів. Це дає можливість досягти вищих позитивних резуль- татів у захисті від комплексу фітопатогенних організмів різних кла- сів. Всі комбіновані препарати становлять механічну суміш двох або кількох діючих речовин.

Фізико-хімічні властивості та токсикологічно-гігієнічна характе- ристика, механізм дії визначаються властивостями діючих речовин,

262

які входять до складу препарату. Гарантований термін придатності препаратів при дотриманні правил зберігання до трьох років з часу виготовлення.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина та

Акробат МЦ

хімічна назва компонентів диметомор-

 

 

фоніл,9% (4-[3-(4-хлорфеніл)-3-(3,4-диметоксифеніл)акролоіл]морфо- ніл) + манкоцеб,60% (N-етилен-біс-(дитіокарбамат) мангану і цинку (вміст мангану — 16 %, цинку — 2 %)). Виготовляється у формі 69 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Препарат малотоксичний для ссавців (ЛД50 орально для

щурів > 2000 мг/кг, IV гр. г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність ни- зька (ЛД50 для щурів > 2000 мг/кг, шкірно-оральний коефіцієнт

> 3). Інгаляційна токсичність (ЛК50 для щурів 4,24 мг/л). Не подра-

знює шкіру та слизові оболонки очей, не викликає алергії шкіри морських свинок. Не має віддалених негативних наслідків. Харак- теризується низькою персистентністю і не поширюється по ґрунто- вому профілю. Дуже токсичний для риб. Малотоксичний для птахів і корисної ентомофауни.

Призначення та механізм дії. Акробат МЦ фунгіцид захисної та помірної терапевтичної дії. Використовується для знищення споро- ношення фітопатогенних грибів, запобігає ураженню ними рослин і частково їх оздоровлює. Механізм дії полягає в інгібуванні спороутво- рення у фітопатогенних грибів за рахунок зміни морфогенезу клі- тинної стінки збудника, що порушує нормальний його розвиток. Пе- ршу обробку рослин необхідно проводити згідно з інформацією служ- би прогнозів або при появі перших ознак захворювання.

Спектр дії. Акробат МЦ пригнічує розвиток пероноспорових, а також деяких незавершених грибів. Неефективний проти борошни- сторосяних грибів. Використовується в програмах для запобігання розвитку резистентності. Доцільно застосовувати в суміші з контакт- ними фунгіцидами, які мають інший механізм дії. При дотриманні регламентів застосування не виявляє фітотоксичності. Тривалість фунгіцидної дії в оптимальних концентраціях залежно від погодних умов — 10 – 14 діб.

Акробат МЦ зареєстрований і дозволений для використання в Україні на картоплі, томатах, цукрових буряках, огірках, цибулі, винограді. Препарат пригнічує збудників фітофторозу, макроспоріо- зу, пероноспорозу, мілдью. Норма витрати препарату — 2,0 кг/га. Максимальна кратність обробок три.

Атемі С Аналоги відсутні. Діюча речовина та хімічна назва компонентів ципрокона-

зол, 0,8 % + сірка, 80 %. Виготовляється у формі 80,8 % в.р.г. Фізико- хімічні властивості та токсикологічно-гігієнічна характеристика, механізм дії відповідають препаратам альто та сірки.

263

Атемі С зареєстрований і дозволений для використання в Украї- ні на яблуні, груші, винограді. Зупиняє розвиток збудників борош- нистої роси і парші. Норма витрати препарату — 1,0 – 1,5 л/га. Максимальна кратність обробок чотири.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина та

Арчер

хімічна назва компонентів пропікона-

 

 

зол, 12,5 % + фенпропіморф, 30 %. Виготовляється у формі 42,5 % к.е. Фізико-хімічні властивості, токсикологічно-гігієнічна характе- ристика та механізм дії відповідають препаратам тілт і корбел.

Призначення та механізм дії. Арчер контактно-системний фу- нгіцид захисної і терапевтичної дії. Використовується для знищен- ня фітопатогенних грибів, запобігає ураженню ними рослин, сприяє їх оздоровленню. Діюча речовина швидко проникає в тканини і по- ширюється по рослині акропетально. Механізм дії полягає в інгібу- ванні розвитку фітопатогенних грибів на початковій стадії проник- нення збудника в тканини рослини-живителя. Діюча речовина впливає на біосинтез стиролів.

Арчер зареєстрований і дозволений для використання в Україні на пшениці і ячмені. Пригнічує розвиток збудників борошнистої роси, іржі, плямистостей. Норма витрати препарату 0,8 – 1,0 л/га. Максимальна кратність обробок дві.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина та

Мікал

хімічна назва компонентів фосетил

 

 

алюміній, 50 % + фолпет, 25 %. Виготовляється у формі 75 % з.п. Фізико-хімічні властивості, токсикологічно-гігієнічна характеристи- ка та механізм фунгіцидної дії відповідає препаратам альєтт і фоль- план. Препарат швидко руйнується під дією сильних окисників і в лужному середовищі.

Для ссавців малотоксичний (ЛД50 орально для щурів 5,8 г/кг, IV гр. г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність низька (ЛД50 для щу-

рів — 3,2 г/кг, коефіцієнт — 1 – 3), не подразнює шкіру. Малотокси- чний для корисних ентомофагів і риб. Стабільний при зберіганні.

Призначення та механізм дії. Мікал контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтичної дії. Призначений для знищен- ня фітопатогенних грибів, запобігає ураженню ними рослин, сприяє їх оздоровленню. Діюча речовина швидко (через 30 хв) проникає в тканини рослин, рухається акропетально і базипітально. Системна дія дає змогу захистити молоді ростучі пагони, які зявляються після застосування препарату. Механізм дії ґрунтується на стимулюванні у рослин природного самозахисту, створенні специфічного барєра проти проникнення патогену, що робить неможливим формування резистентних штамів.

Тривалість захисної дії в оптимальних концентраціях — 10 – 14 діб. Застосовується як профілактичний фунгіцид до появи перших симптомів хвороби. Перше застосування необхідно проводити завчас-

264

но за сигналом служби прогнозів, але здатність препарату проника- ти в рослини і системність дають можливість розпочинати обробку через дві-три доби після прояву перших ознак хвороби.

Спектр дії. Препарат здатний пригнічувати розвиток збудників борошнистої роси, пероноспорозу, сірої гнилі та інших захворювань. Мікал можна змішувати з іншими фунгіцидами, інсектицидами, специфічними акарицидами, які не мають лужної реакції. Це дає можливість значно розширити спектр дії препарату та проводити комплексне застосування пестицидів.

Мікал зареєстрований і дозволений для використання в Україні на винограді. Норма витрати препарату — 3,0 – 4,0 кг/га. Макси- мальна кратність обробок пять.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина та

Курзат Р

хімічна назва компонентів цимоксаніл,

 

 

4,2 % + оксихлорид міді, 39,75 %. Виготовляється у формі 43,95 % з.п. Фізико-хімічні властивості, токсикологічно-гігієнічна характе- ристика і механізм дії курзату Р близькі до препаратів групи міді.

В Україні курзат Р має експериментальну реєстрацію і дозволе- ний для використання на картоплі проти фітофторозу, на огірках проти пероноспорозу. Норма витрати препарату — 3,0 кг/га. Мак- симальна кратність обробок дві три.

 

Аналоги ніагара, полірам, метирам,

Полікарбацин

метирам цинк, полірам комбі, карбатен,

 

 

НЦА9102, FMC9102. Діючою речовиною можуть бути: поліетиленті- урамдисульфід цинку; полімерний комплекс цинебу та поліетилен- тіурамдисульфіду у співвідношенні 3 : 1; цинк амоніат етилентіу- рамдисульфід. Можливі інші співвідношення. Структурна формула суміші має такий вигляд:

[—CH2—NH—C(S)—S—S—C(S)—NH—CH2—]n; [—CH2—NH—C(S)—S—Zn—S—C(S)—NH—CH2—]m; n : m = 1 : 3.

Виготовляється у формі 80 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Діюча речовина при температурі понад 120 ºС руйнується. Практично нелеткий, у воді і більшості органічних розчинників не розчиняється. Відносно добре розчиняється у слабколужних водних розчинах. Нестійкий у сильнокислому й лужному середовищах, роз- кладається під дією мінеральних кислот. У нейтральному середо- вищі зберігається до 30 діб. Період піврозпаду у воді досягає восьми діб. При гідролізі у воді утворюються етилентіураммоносульфід, етилентіосечовина, сірка. Середньостійкий у навколишньому сере- довищі (III гр. г.к.). Період піврозпаду на поверхні оброблених рос- лин досягає 8 – 25 діб. Для теплокровних тварин і людини мало- токсичний (ЛД50 орально для щурів — 1000 мг/кг IV гр. г.к.). Куму-

265

лятивні властивості незначні (IV гр. г.к.). Шкірно-резорбтивна ток- сичність практично відсутня. Може подразнювати слизові оболонки очей. Протягом однієї години після обприскування рослин концент- рація препарату в повітрі робочої зони перевищує допустимі кілько- сті. У подальшому в повітрі над обробленою ділянкою препарат не виявляється. Малотоксичний для бджіл і корисних комах. На фрук- тах і овочах через 20 діб після обробки залишкові кількості визна- чаються в допустимих межах. Обмивання у проточній воді, очищен- ня від шкірки, консервування компотів, виготовлення соків сприяє зменшенню наявної кількості полікарбацину у фруктах та ягодах на 50 – 80 %. Гарантований термін придатності до трьох років з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Полікарбацин фунгіцид контак- тної захисної дії. Призначений для знищення конідіального споро- ношення фітопатогенних грибів, обмежує ураження рослин. Меха- нізм дії полягає в пригніченні життєдіяльності спор грибів на пове- рхні вегетуючих органів. Діюча речовина блокує активність ферме- нтів грибів. Тому препарат доцільно застосовувати безпосередньо перед ураженням рослин збудником або відразу після нього. Трива- лість захисної дії за відсутності опадів — 10 – 15 діб.

Спектр дії. Полікарбацин пригнічує розвиток цілого ряду фіто- патогенних грибів. Не ефективний проти борошнисторосяних гри- бів. При дотриманні регламентів застосування не виявляє фітоток- сичності. Препарат можна змішувати з більшістю інсектицидів і фунгіцидів, а також сечовиною, не можна застосовувати з речови- нами, які мають кисле або сильнолужне середовище.

В Україні полікарбацин має експериментальну реєстрацію і до- зволений для використання на картоплі, яблуні, груші. Пригнічує розвиток фітофторозу, альтернаріозу, парші та інших грибних пля- мистостей. Норма витрати препарату — 2,4 – 6,0 кг/га. Максималь- на кратність обробок дві.

Райдер Аналоги відсутні. Діюча речовина фенпропідин, 27,5 % + пропіконазол, 12,5 %.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика відповідають препаратам корбел і бампер (тілт). Виготов- ляється у формі 40 % к.е.

Призначення та механізм дії. Райдер контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтичної дії. Використовується для зни- щення фітопатогенних грибів, запобігає ураженню ними рослин, сприяє їх оздоровленню. Райдер доцільно застосовувати з профілак- тичною метою за сигналами служби прогнозів або під час появи пер- ших ознак хвороби.

Фенпропідин у тканинах рослин рухається акропетально, дося- гаючи ростучих органів і виявляючи терапевтичну дію через одну три доби після застосування. Механізм фунгіцидної дії фенпропіди-

266

ну полягає у пригніченні біосинтезу ергостерину. Поряд з цим ви- являється й інший механізм дії, що запобігає виникненню рези- стентності.

Пропіконазол виявляє й системні властивості. Швидко адсорбу- ється тканинами рослин (понад 50 % протягом години). Рухається акропетально. Пригнічує розвиток фітопатогенних грибів на стадії утворення гаусторій у борошнисторосяних грибів. Діюча речовина інгібує біосинтез стиролів у клітинних мембранах, тобто належить до класу ІДМ (інгібітор деметилування).

Поєднання цих діючих речовин унеможливлює формування ре- зистентних популяцій грибів.

При дотриманні регламентів застосування не виявляє фітоток- сичності. Змішується з іншими хімічними засобами захисту рослин, які не мають лужної реакції. Тривалість фунгіцидної активності в оптимальних концентраціях — 10 – 15 діб, не вимивається з рослин.

Спектр дії. Райдер має широкий спектр фунгіцидної дії, він зу- пиняє розвиток цілого ряду грибів, які належать до різних класів, за винятком пероноспорових.

Райдер зареєстрований і дозволений для використання в Україні на пшениці, ячмені. Пригнічує розвиток збудників борошнистої ро- си, іржі, септоріозу і грибних плямистостей. Норма витрати препа- рату — 0,8 – 1,0 л/га. Максимальна кратність обробок дві.

Рекс Аналоги відсутні. Діюча речовина тіофанатметил, 31 % + епоксиконазол, 18,7 %. Виготовляється у формі 49,7 % к.е.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика визначається властивостями складових компонентів пре- парату, що відповідає препаратам топсин М і танго. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання до двох років з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Рекс контактно-системний фу- нгіцид захисної і терапевтичної дії. Використовується для зни- щення спороношення фітопатогенних грибів, обмежує ураження ними рослин, сприяє їх оздоровленню. Діюча речовина швидко со- рбується рослинами, поширюється в них акропетально. Механізм дії полягає в тому, що епоксиконазол впливає на життєво важливі органели грибних клітин ендоплазматичний ретикулум разом з рибосомами, що порушує синтез білків і обмін речовин в цілому. Тіофанатметил уражує клітинне ядро, чим перешкоджає мітозу, припиняє поділ клітин збудника. Таким чином, механізм фунгі- цидної дії препарату ґрунтується на синергізмі діючих речовин, які мають принципово різні шляхи знешкодження патогенів. Все це запобігає виникненню резистентних штамів збудників грибних хвороб. При дотриманні регламенту застосування не виявляє фіто- токсичності.

267

Тривалість дії в оптимальних концентраціях три шість тижнів. Спектр дії. Рекс пригнічує розвиток збудників борошнистої роси, іржі, септоріозу, церкоспорельозну і фузаріозну кореневі гнилі, фу- заріоз колосу, церкоспорельоз, рамуляріоз та інші плямистості. Рекс можна використовувати в бакових сумішах з іншими пестицидами і

агрохімікатами, які не мають лужної реакції.

Рекс зареєстрований і дозволений для використання в Україні на пшениці, ячмені, цукрових буряках. Норма витрати препарату — 0,4 – 0,6 л/га. Максимальна кратність обробок дві.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина ди-

Ріас

феноконазол, 15 % + пропіконазол, 15 %.

 

 

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика відповідають препаратам скор і бампер (тілт). Виготовля- ється у формі 30 % к.е.

Ріас для ссавців малотоксичний (ЛД50 орально для щурів

> 2000 мг/кг, III гр.г.к). Шкірно-резорбтивна токсичність низька (ЛД50 4000 мг/кг, коефіцієнт > 3). У ґрунті розкладається протягом

вегетаційного періоду. Не токсичний для бджіл і ентомофагів, а та- кож для дощових червяків. Токсичний для риб. Гарантійний термін придатності при дотриманні правил зберігання до двох років з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Ріас контактно-системний фун- гіцид захисної і терапевтичної дії. Використовується для знищення спороношення фітопатогенних грибів, запобігає ураженню рослин, сприяє їх оздоровленню. Забезпечує новий рівень фунгіцидної дії. Ріас має локально-системні та трансламінарні властивості. Через дві години після обробки діюча речовина повністю сорбується лис- тям і не вимивається дощем.

Для досягнення максимальної біологічної ефективності обприс- кування необхідно проводити не пізніше часу появи перших симп- томів хвороби. Тривалість захисної дії в оптимальних концентраці- ях — 20 – 25 діб. Ріас має широкий спектр дії з пролонгованим про- філактичним і терапевтичним фунгіцидним ефектом щодо збудни- ків грибних хвороб. Терапевтичні властивості у разі запізнілого за- стосування виявляються слабко.

Спектр дії. Ріас пригнічує розвиток збудників борошнистої роси та деяких грибних плямистостей. Неефективний проти пероноспо- рових грибів. Ріас можна змішувати з іншими фунгіцидами, інсек- тицидами і акарицидами, які не мають лужної реакції. Це дає мож- ливість проведення комбінованих обробок проти комплексу шкідли- вих організмів.

Ріас зареєстрований і дозволений для використання в Україні на цукрових буряках. Норма витрати препарату — 0,3 л/га. Макси- мальна кратність обробок дві.

268

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина

Ридоміл голд МЦ

металаксил, 4 % – М + манкоцеб, 64 %.

 

 

Виготовляється у формі 68 % з.п. Фізико-хімічні властивості, токси- кологічно-гігієнічна характеристика, механізм дії відповідають препаратам ридоміл і дитан М-45.

Ридоміл Голд МЦ, 68 % з.п. зареєстрований і дозволений для ви- користання в Україні на картоплі, томатах, огірках, винограді. Зупи- няє розвиток пероноспорових грибів, білої та сірої гнилей. Норма ви- трати препарату — 2,5 кг/га. Максимальна кратність обробок три.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина

Ридоміл МЦ

металаксил, 8 % + манкоцеб, 64 %. Виго-

 

 

товляється у формі 72 % з.п. Фізико-хімічні властивості, токсиколо- гічно-гігієнічна характеристика, механізм дії відповідають препа- ратам ридоміл і акробат.

Призначення та механізм дії. Ридоміл МЦ фунгіцид захисної, терапевтичної системної та контактної дії. Призначений для зни- щення фітопатогенних грибів, обмежує ураження рослин, сприяє їх оздоровленню. Металаксил системної дії швидко проникає в росли- ни і поширюється акропетально, захищаючи ростучі листя та паго- ни рослин зсередини. Манкоцеб виявляє контактну дію. Наявність двох діючих речовин, які належать до різних хімічних груп і мають різний механізм дії, запобігає формуванню резистентних популяцій у фітопатогенних грибів. Такий механізм дії має важливе значення для захисту від патогенних грибів, які виявляють свою агресивність в умовах високої вологості повітря або при регулярному випаданні дощів. При дотриманні регламентів застосування не виявляє фіто- токсичності. Тривалість захисної дії в оптимальних концентраціях

— 10 – 15 діб.

Спектр дії. Ридоміл МЦ має широкий спектр дії. Він зупиняє роз- виток пероноспорових грибів, збудників багатьох грибних плямистос- тей. Не ефективний для захисту від борошнисторосяних грибів. За потреби ридоміл МЦ можна змішувати з іншими інсектицидами, фу- нгіцидами і агрохімікатами, які не мають лужної реакції.

Ридоміл МЦ зареєстрований і дозволений для використання в Україні на картоплі, томатах, огірках, винограді. Норма витрати препарату 2,5 кг/га. Максимальна кратність обробок три чотири.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина

Сандофан М8

оксадиксил, 8 % + манкоцеб, 56 %. Виго-

 

 

товляється у формі 64 % з.п. Фізико-хімічні властивості і токсиколо- гічно-гігієнічна характеристика відповідає препаратам сандофан і дитан М-45. Гарантований термін придатності при дотриманні пра- вил зберігання до двох років.

Призначення та механізм дії. Сандофан М8 — контактно- системний фунгіцид захисної і терапевтичної дії. Діюча речовина оксадиксил швидко проникає в тканини рослин, поширюючись у

269

різних напрямках і через одну дві години після застосування за- хищає їх ізсередини. Друга сполука, контактний компонент фун- гіцид манкоцеб дає можливість додатково захистити рослини з по- верхні. Таким чином, комбінована дія двох речовин забезпечує рос- линам подвійний захист.

Застосування сандофану М8 необхідно проводити двома обприс- куваннями одне за одним, не чергуючи його з іншими фунгіцидами. Через вісім діб після останнього обприскування сандофаном М8 не- обхідно переходити на контактний фунгіцид, що унеможливлює ви- никнення резистентності. Рекомендується застосовувати сандо- фан М8 тільки з профілактичною метою або за сигналом служби прогнозу. Тривалість захисної дії в оптимальних концентраціях — 10 – 14 діб. Препарат більш ефективний на молодих ростучих рос- линах, а застосування на старіючих листках рослин малоефективне. При дотриманні регламентів застосування не виявляє фітоцидності. Сандофан М8 можна змішувати з іншими інсектицидами, акарици- дами, які не мають лужної реакції.

Спектр дії. Сандофан М8 має вузький спектр дії. Препарат при- гнічує розвиток лише пероноспорових грибів.

Сандофан М8 має експериментальну реєстрацію і дозволений для використання в Україні на картоплі, помідорах і огірках від- критого ґрунту, цибулі, винограді. Норма витрати препарату — 2,0 – 2,5 кг/га. Максимальна кратність обробок чотири.

Скор-топ Аналоги відсутні. Діюча речовина дифеноконазол 14 % + пенконазол 6 %. Виготовляється у формі 20 % в.г. Фізико-хімічні властивості і токси- кологічно-гігієнічна характеристика відповідають препаратам скор і топаз.

Препарат водорозчинний. Для теплокровних малотоксичний

(ЛД50 орально для щурів — 1600 – 2230 мг/кг, IV гр. г.к.). Шкірно- резорбтивна токсичність низька (ЛД50 для кролів — 7500 мг/кг). Не

подразнює шкіру, не підвищує її чутливість, не виявляє мутагенних властивостей. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання до двох років з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Скор контактно-системний фун- гіцид захисної та терапевтичної системної дії. Використовується для знищення конідіального спороношення фітопатогенних грибів, об- межує ураження рослин, сприяє їх оздоровленню. Діюча речовина сорбується вегетативними органами рослин, розвиток фітопатоген- них грибів пригнічується на початку інфікування тканин рослини- живителя, тому доцільно застосовувати для профілактики. Меха- нізм дії полягає в інгібуванні біосинтезу стиролів. При дотриманні регламентів застосування не виявляє фітотоксичної дії. Тривалість захисної дії в оптимальних концентраціях — 10 – 15 діб.

270