Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фитофармакология.pdf
Скачиваний:
206
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.34 Mб
Скачать

5.1.5. Комбіновані інсектициди

 

Комбінований препарат, до складу якого

Нурел Д

входять дві діючі речовини ципермет-

 

 

рин, 5 % + хлорпірифос, 50 %. Виготовляється у формі 55 % к.е. Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характерис-

тика. Препарат для теплокровних середньотоксичний (ЛД50 ора-

льно для щурів — 245 мг/кг, III гр. г.к.). Високотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Гарантований строк придатності при до- триманні правил зберігання два роки з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Нурел Д інсектоакарицид кон- тактної дії. Призначений для знищення комах і кліщів.

Спектр дії. Нурел Д має широкий спектр інсектицидної дії, зни- щує комплекс сисних і гризучих комах, що живуть відкрито, обме- жує розвиток рослиноїдних кліщів. При дотриманні регламентів застосування не виявляє фітотоксичності. Можна змішувати з ін- шими інсектицидами, акарицидами, фунгіцидами, водні розчини яких мають нейтральну реакцію.

Нурел Д зареєстрований і дозволений для використання в Україні на пшениці, ячмені, цукрових буряках, яблуні. Норма витрати пре- парату — 0,5 – 1,5 л/га. Максимальна кратність обробокдві.

5.2. СПЕЦИФІЧНІ АКАРИЦИДИ

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина

Аполло

клофентезин. Хімічна назва діючої речо-

 

 

вини 3,6-біс-(2-хлорфеніл)-1,2,4,5-тетразин. Виготовляється у фор-

мі 50 % с.к.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Для теплокровних тварин малотоксичний (ЛД50 ораль-

но для щурів і мишей > 5200 мг/кг, III гр. г.т.). Гарантований строк придатності при дотриманні правил зберігання до двох років з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Аполло акарицид контактної дії. Призначений для знищення рослиноїдних кліщів. Найкращі результати аполло забезпечує при обприскуванні перед виходом личинок із яєць, що перезимували. Це, звичайно, збігається з фено- фазами дерев «зелений конус» — «рожева брунька» (від набухання бруньки до висунення суцвіть). Погодні умови відіграють важливу роль. При ранньому настанні теплої погоди слід негайно провести обприскування. Для отримання бажаного ефекту необхідне суціль- не змочування всіх частин рослин. Вчасне проведення обприску- вання захищає дерева від заселення кліщами протягом 60 – 90 діб. При тривалому теплому періоді перед появою суцвіть аполло слід застосовувати раніше звичайного, з огляду на передчасне відро-

197

дження личинок. Зимові яйця здебільшого розташовані у малодо- ступних місцях, тому необхідне надмірне змочування всіх частин дерева. При необхідності проведення повторних обприскувань слід застосовувати акарициди з іншим механізмом дії.

Спектр дії. Аполло має овіцидну дію, знищує личинок павутин- них кліщів молодших поколінь. Аполло не виявляє токсичності у відносно корисних комах і акарифагів. Він сприяє природному про- цесу підтримання популяцій павутинного кліща на низькому рівні. Аполло можна змішувати з іншими інсектицидами і фунгіцидами, які мають нейтральну реакцію водного розчину.

При дотриманні регламентів застосування не виявляє фітоток- сичної дії.

Аполло зареєстрований і дозволений для використання в Україні на яблуні, винограді, маточниках суниці. Норма витрати препара- ту — 0,3 – 0,6 кг/га. Максимальна кратність обробок одна.

Демітан Аналоги відсутні. Діюча речовина фе- назахін. Хімічна назва діючої речови-

ни диметилетилфенілетоксихіназолін. Виготовляється у формі 20 % к.с. Належить до хімічної групи похідних хіназоліну. Демітан вирізняється новою хімічною будовою і новою хімічною дією.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Феназахін при температурі 25 ºС розчиняється у воді 0,22 мг/л, в органічних розчинниках розчиняється добре, а в спиртах по- мірно.

Для теплокровних середньотоксичний (ЛД50 орально для щу-

рів > 425 мг/кг, ІІІ гр. г.к.). Не спричинює мутагенності і тератоген- ності у живих організмів. Шкірно-резорбтивна токсичність (ЛД50

(2000 мг/кг, III гр. г.к.; шкірно-оральний коефіцієнт — 10). Малоток- сичний для бджіл, птахів. Токсичний для риб. Гарантований строк придатності при дотриманні правил зберігання до двох років з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Демітан специфічний акарицид контактно-кишкової дії. Призначений для знищення рослиноїдних кліщів. Демітан нова хімічна сполука, яка не сприяє перехресній резистентності до відомих акарицидів та інсектоакарицидів інших хімічних класів.

Рекомендується застосовувати препарат у період інтенсивного фор- мування популяції кліщів (при двох чотирьох рухомих особинах на один листок). При обприскуванні необхідно забезпечити потраплян- ня робочої суміші на всю поверхню культурних рослин і їх високе змочування. Для досягнення цієї мети рекомендується використову- вати підвищені обєми робочої суміші з розрахунку на гектар.

Спектр дії. Демітан знищує кліщів в усіх стадіях розвитку. Три- валість захисної дії в оптимальних концентраціях 30 – 40 діб. При

198

підвищених нормах витрати виявляє овіцидну токсичність до паву- тинних і галоутворюючих кліщів і комах у літній період, менше пригнічує розвиток яєць, що перезимували Можна змішувати з ін- шими пестицидами і агрохімікатами, які не мають лужної реакції.

При дотриманні регламентів застосування не виявляє фітоток- сичності.

Демітан зареєстрований і дозволений для використання в Україні на яблуні, груші, винограді, хмелі. Норма витрати 0,4 – 0,8 л/га. Максимальна кратність обробок дві.

Неорон Аналоги акарол, фенізобромолат. Дію- ча речовина бромпропілат. Хімічна назва діючої речовини дибромбензилової кислоти ізопропіловий ефір. Виготовляється у формі 50 % к.е. Належить до хімічної групи броморганічних сполук.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Бромпропілат недостатньо розчиняється у воді, добре у більшості органічних розчинників. Стійкий при високій температу- рі. Гідролізується в кислому і лужному середовищі, що необхідно враховувати при використанні в бакових сумішах. Для теплокров- них малотоксичний (ЛД50 орально для щурів — 5000 мг/кг, ІV гр.

г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність 200 – 400 мг/кг (шкірно- оральний коефіцієнт — 3), через три години зявляються симптоми інтоксикації. Препарат не леткий. У рекомендованих дозах у ґрунті руйнується протягом 1 – 1,5 місяця. Малотоксичний для бджіл і птахів. Гарантований строк придатності при дотриманні правил зберігання до двох років з часу виготовлення.

Призначення та механізм дії. Неорон специфічний акарицид контактної дії. Використовується для знищення рослиноїдних клі- щів. Препарат не токсичний для корисних комах, тому його можна застосовувати в період цвітіння культур. Неорон значно розширив захисні можливості сучасних акарицидів і дозволив зняти менш ефективні препарати, до яких у кліщів сформувалася резистент- ність. Отже, неорон є акарицидом широкого спектра дії, який зни- щує всі види рослиноїдних кліщів, у тому числі і резистентні попу- ляції.

Препарат здатний зберігати токсичну активність до 20 – 25 діб, проти червоного плодового кліща до 40 діб, знищуючи кліщів в усіх рухомих фазах розвитку. На токсичну дію препарату темпера- тура повітря не впливає. Це дає можливість застосовувати його рано навесні, а також при високій літній температурі.

Спектр дії. Неорон знищує рослиноїдних кліщів, обмежує розвиток деяких видів молей, виявляючи овіцидні властивості. Характеризу- ється високою початковою акарицидною дією проти червоного плодо- вого кліща і виявляє найвищу ефективність у захисті від галоутво- рювальних кліщів на винограді та інших сільськогосподарських

199

культурах. Препарат не проникає в рослинні тканини, не фітоцид- ний при дотриманні регламентів застосування. У разі збігу строків застосування інших пестицидів неорон можна використовувати в по- єднанні з більшістю відомих інсектицидів і фунгіцидів. При силь- ному розвитку кліщів змішувати препарат з іншими недоцільно.

Неорон зареєстрований і дозволений для використання в Україні на яблуні, винограді, смородині. Норма витрати препарату — 0,9 – 3,0 кг/га. Максимальна кратність обробок одна.

Ніссоран Аналоги відсутні. Діюча речовина гекситіазокс. Хімічна назва діючої речо-

вини транс-5-(4-хлорофеніл)-N-циклогексил-4-метил-2-оксо-3-ті- азолідинкарбоксамід. Виготовляється у формі 10 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Для теплокровних гекситіазокс малотоксичний (ЛД50 ора-

льно для щурів > 5000 мг/кг, ΙV гр.г.к.). Він малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Гарантований строк придатності при дотриманні правил зберігання до двох років з часу виготов- лення. Препарат можна змішувати з іншими пестицидами, які не мають лужної реакції.

Призначення та механізм дії. Ніссоран специфічний акари- цид контактної дії. Призначений для знищення рослиноїдних клі- щів.

Ніссоран зареєстрований і дозволений для використання в Украї- ні на яблуні, винограді. Норма витрати препарату — 0,3 – 0,6 кг/га. Максимальна кратність обробок одна.

Ортус Аналоги відсутні. Діюча речовина фенпіроксимат. Виготовляється у формі

5 % к.с.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Для теплокровних фенпіроксимат малотоксичний (ЛД50

орально для щурів > 6798 мг/кг, ΙV гр.г.к.). Токсичний для бджіл, корисних комах і риб.

Призначення та механізм дії. Ортус специфічний акарицид контактної дії. Використовується для знищення рослиноїдних клі- щів.

Ортус зареєстрований і дозволений для використання в Україні на яблуні і винограді. Норма витрати препарату — 0,5 – 1,2 кг/га. Максимальна кратність обробок одна.

Санмайт Аналоги відсутні. Діюча речовина піридабен. Хімічна назва діючої речови-

ни 4-хлор-2-(1,1-диметил)-5-[[[4-(1,1-диметилетил)феніл]метил]тіо]- 3(2Н)-піридазинон. Виготовляється у формі 20 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характери- стика. Для теплокровних тварин піридабен малотоксичний (ЛД50

200