Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фитофармакология.pdf
Скачиваний:
206
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.34 Mб
Скачать

для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів — 2000 мг/кг,

IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогос- подарських водойм.

Призначення. Досходовий та післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти малорічних двосімядольних видів бурянів шляхом обприскування ґрунту до посіву (із загортан- ням), до появи сходів або у фазі однієї двох пар справжніх листків у цукрового, кормового та столового буряку з нормами витрати 5 – 6 кг/га. При застосуванні у фазі сімядолей у бурянів з інтервалом між обробками вісім десять днів, яких дозволяється від однієї до трьох, норма витрати 2 кг/га.

Норма витрати аналогу гол, 70 % к.с., у фазі двох чотирьох справжніх листків у культури становить 5 л/га, а якщо обприску- вання починають з фази сімядолей, а повторне через пять сім днів, то норма становить 2,0 – 2,5 л/га. У посушливу погоду їх ефек- тивність зменшується.

Для розширення спектра дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Входить до складу комбінованого препарату беногол, 49,5 % к. с., норми витрати якого відповідно регламентуються. Рези- стентність до метамітрону не виявлена.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

5.6.12. Похідні сечовини

Серед похідних цієї групи найбільш активними є N-арил-N,N- діалкілсечовини, які у своєму складі замість ароматичного радика- ла містять феніл, де не більш як два атоми гідрогену, заміщені на функціональні групи, а загальна кількість атомів карбону в N- алкільних групах не повинна перевищувати пяти. Лише такий склад зумовлює гербіцидну активність.

 

5.6.12.1. Арилдіалкілсечовини

 

 

Гербіцидна активність арилдіалкілсе-

Загальна

 

 

човин

зумовлена характером певних

характеристика

 

 

 

структурних елементів (радикалів) та їх

 

 

змінами. Арилдіалкілсечовина має формулу:

 

 

H O

R1

Ar — N — C — N

R2

343

де Аr феніл, хлорфеніл або бромфеніл; R1 СН3, ОСН3; R2 СН3,

ОСН3, Н.

Серед наявного асортименту препаратів відомі досить стійкі, з три- валою залишковою дією, які можуть у підвищених нормах застосовува- тися як гербіциди суцільної дії. Ці препарати малорозчинні у воді, швидко поглинаються ґрунтовими колоїдами, стійкі до вимивання і тому закріплюються у верхньому (0 – 2,5 см) шарі ґрунту. Вони вияв- ляють вищу ефективність при досходовому застосуванні, впливаючи в період проростання на насіння двосімядольних та односімядольних малорічних бурянів у посівах сільськогосподарських культур.

Проникаючи через коріння, сечовини переміщуються судинами ксилеми з транспіраційною течією в листки, молоді пагони, генера- тивні органи, де відбувається їх накопичення. При післясходовому застосуванні окремих гербіцидів (дозанекс) вони виявляють актив- ну фітонцидну дію, а не проникають у кореневу систему.

Учутливих рослин під впливом гербіцидів спостерігається по- слаблення тургору, хлороз листків і їх поступове відмирання, дефор- мація стебел. У бурянів родини тонконогових (злакових) відбува- ється помітне скручування стебел, вони не викидають волоть і не виколошуються, порушується водний обмін і рослини висихають.

Уоброблених рослин під дією сечовини пригнічується передача електронів у хлоропластах при фотосинтезі, інгібується синтез хло- рофілу, через що зупиняється процес відновлення НАДФ і фосфо- рилування, фотоліз води та звязування вугільної кислоти. Водно- час порушується передача електронів у мітохондріях і процес окис- ного фосфорилування. У рослинах збільшується вміст азотних спо- лук, послаблюється інтенсивність транспірації. Крім фотосинтезу сечовини безпосередньо або непрямим чином впливають на інші метаболічні процеси.

Вибірковість дії гербіцидів цієї групи визначається насамперед відмінностями в розташуванні кореневої системи культурних рос- лин і бурянів, морфологічними особливостями будови їх коренів і листя. У ґрунті гербіциди зберігаються 2 – 12 місяців, через що мо- жуть пошкоджувати чутливі культури, які висіватимуться протягом року після внесення гербіцидів. Опади або полив після внесення сечовин посилюють їх активність.

Урослинах і в ґрунті гербіциди потрапляють під вплив складних процесів, що спричинює їх руйнування та інактивацію. Ці процеси можуть зумовлювати різну стійкість рослин до препаратів. У росли- нах відбувається не лише руйнування гербіциду, а й звязування їх компонентами клітин з утворенням конюгатів. Процес починається

здеалкілування, потім деметилування та гідролізу, поступово зме- ншується гербіцидна активність препаратів, урешті-решт вони по- вністю інактивуються. У ґрунті, за оптимальних умов зволоження та

344

температури, під дією мікроорганізмів процес руйнування похідних сечовини відбувається швидше. Активну участь у деградації сечо-

вин беруть бактерії Pseudomonas, Xanthomonas і гриби Penicillium, Aspergillus spp.

Група арилдіалкілсечовин не є перспективною, тому її представ- ники відсутні в «Переліку…», але можуть використовуватися їх за- лишки або ж відбуватися перереєстрація окремих препаратів.

 

Аналоги метоксурон, кішерон. Діюча

Дозанекс

речовина метоксурон. Хімічна назва

 

 

діючої речовини N-(3-хлор-4-метоксифеніл)-N,N-диметилсечови-

на [С.А.]. Виготовляється у формі 80 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Світлий кристалічний порошок. Розчинність у воді — 678 мг/л при 24 °С. Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, етанолі). Не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років при зберіганні в заводській тарі та за належних умов. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щу-

рів — 3200 мг/кг, IV гр. г.к.). Забороняється використовувати в ме- жах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Досходовий та післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти малорічних злакових і дво- сімядольних видів бурянів шляхом обприскування ґрунту до по- яви сходів або у фазі одного двох справжніх листків у моркви з нормами витрати 3,8 – 5 кг/га, в посівах ярої пшениці і ячменю у фазі двох трьох листків у культури — 3,1 – 5,5 кг/га, а озимої пшениці у фазі кущіння — 3 – 5 кг/га. Використовуються залишки препарату.

Реєстрацію призупинено.

 

Аналоги відсутні. Діюча речовина

Малоран

хлорбромурон. Хімічна назва діючої речо-

 

 

вини N-(4-бром-3-хлорофеніл)-N-метокси-N-метилсечовина [С.А.].

Виготовляється у формі 50 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвний або жовтуватий порошок. Розчинність у воді — 35 мг/л при 20 °С. Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, хлороформі). Не втрачає гербіцидних властивостей протя- гом двох років при зберіганні в заводській тарі та за належних умов. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для

щурів > 5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Досходовий та післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти малорічних злакових і дво- сімядольних видів бурянів шляхом обприскування ґрунту до появи сходів мяти перцевої, а моркви у фазі одного двох справжніх лис- тків з нормами витрати 3 – 4 кг/га, до відростання лаванди або у

345

Загальна
характеристика

фазі двох чотирьох листків у коріандру з нормою — 4 – 6 кг/га. Використання можливе після перереєстрації.

Реєстрацію призупинено.

5.6.12.2. Сульфонілсечовини

Клас гербіцидів сульфонілсечовин запо- чаткувала фірма Дюпон в 70-х роках ХХ ст., відкривши нову еру в хімічному захисті рослин від бурянів, давши початок гербіцидам четвертого покоління. Сульфонілсечовини застосовуються в нормах на два три порядки нижчих, ніж традиційні препарати, тобто в грамах діючої речовини на гектар. Гербіциди цієї групи швидко поглина- ються корінням і листками бурянів, пересуваючись по рослинах. Сульфонілсечовини діють на фермент ацетолактатсинтазу, пер- ший фермент у ланцюзі біосинтезу амінокислот, що походять від пірувату. Пригнічення цього ферменту блокує утворення валіну та ізолейцину, порушуючи процес синтезу білків і нуклеїнових кис- лот, що зупиняє поділ клітин і ріст рослин. Ацетолактатна система є лише у рослин, тому сульфонілсечовини не діють на тварин і лю-

дину.

Серед великої кількості сульфонілсечовин трапляються діючі ре- човини як з досить тривалим піврозпадом у ґрунті (хлорсульфурон), так і з короткотривалим (римсульфурон, тифенсульфурон).

Селективність гербіцидів зумовлена здатністю стійких культур швидко інактивувати гербіцидну молекулу, тоді як чутливі буряни такої здатності не мають і майже відразу припиняють ріст.

Деградація сульфонілсечовин у навколишньому середовищі від- бувається під впливом хімічного гідролізу, мікробіологічного роз- кладання і адсорбції. На швидкість хімічного гідролізу і мікробіоло- гічну активність впливають температура і кількість опадів, фізико- хімічні властивості ґрунту (рН, вміст гумусу, гранулометричний склад тощо). У кислих ґрунтах і при вищій температурі розкладан- ня гербіцидів відбувається значно швидше.

Глін Аналоги ДПХ 4189, телар, препарат 1. Діюча речовина хлорсульфурон. Хіміч- на назва діючої речовини 2-хлор-N-[[(4-метокси-6-метил-1,3,5- триазин-2-іл)аміно]карбоніл]бензолсульфонамід [С.А.]. Виготовля- ється у формі 50 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді 300 мг/л при рН = 5 та 27 900 мг/л при рН = 7 (за 25 °С). Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, метанолі, метиленхлориді). Не втрачає гербіцидних властивостей при зберіганні протягом двох ро- ків. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для

346

щурів — 5545 – 6293 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Забороняється використовувати в межах са- нітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Використання гербіциду в чистому вигляді заборо- нено через наявність тривалої (до трьох років) післядії на наступні культури в ланці сівозміни (цукровий буряк, кукурудза та ін.). Він входить лише до складу комбінованих препаратів ковбой, 40 % в.р. (у кількості 2 %), крос, 16,4 % в.р. (5,5 %) і льонок, 85 % в.г. (у вигляді калієвої солі), норми витрати яких відповідно регламентуються.

Реєстрація відсутня.

 

Аналоги метилсульфурон, ДПХ-Л5300.

Гранстар

Діюча речовина трибенуронметил. Хі-

 

 

мічна назва діючої речовини 2-[(4-метокси-6-метил-1,3,5-триазин- 2-іл)метиламінокарбоніламіносульфоніл]бензойна кислота [С.А.]. Виготовляється у формі 75 % в.г.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характерис- тика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді 280 г/л при рН = 6 (за 25 °С). Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, гексані, метиленхлориді). Не втрачає гербіцидних властивостей про- тягом двох років при зберіганні в заводській тарі. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів >5000 мг/кг, IV

гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах при за- стосуванні до цвітіння бурянів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах ярої пшениці і ячменю проти малорічних і багаторічних двосімядольних видів бурянів (в тому числі стійких до 2,4-Д) шляхом обприскування рослин, починаючи з фази двох трьох листків до виходу в трубку з нормами витрати 15 г/га, озимої пшениці, ячменю, жита починаючи з фази двох трьох листків до появи прапорцевого листка включно з нормою — 20 – 25 г/га.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Гроділ Аналоги гротіл, ХОЕ 075032. Діюча речовина амідосульфурон. Хімічна на-

зва діючої речовини N-[(4,6-диметокси-2-піримідиніл)амінокар- боніламіносульфоніл]-N-метилметаносульфонамід [С.А.]. Виготовля- ється у формі 75 % в.г.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді при рН = 5,8 (за 20 °С) — 9 мг/л. Краще розчиняється в органічних розчин- никах (ацетоні, дихлорметані, етилацетаті). Не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років при зберіганні в заводській тарі. Малотоксичний для теплокровних тварин і люди- ни (ЛД50 для щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для

бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння

347

бурянів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах пшениці озимої і ячменю проти малоріч- них двосімядольних видів бурянів (у тому числі стійких до 2,4-Д) шляхом обприскування рослин, починаючи з фази другого листка до появи прапорцевого листка у культури з нормою витрати

20г/га. Входить до складу гроділу ультра. Реєстрацію призупинено.

 

Аналоги дебют, сафарі, апбіт, ДПХ

Карібу

66037. Діюча речовина трифлусульфу-

 

 

ронметил. Хімічна назва діючої речовини 2-[[4-(диметиламіно)-6- (2,2,2-трифлуороетокси)-1,3,5-триазин-2-іл]амінокарбоніламіносульфо- ніл]-3-метилбензойна кислота[С.А.]. Виготовляється у формі 50 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді при рН = 7 (за 25 °С) — 110 мг/л, а при рН = 9 — 11 000 мг/л. Не втрачає гербі- цидних властивостей протягом двох років при зберіганні в заводсь- кій тарі. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50

для щурів > 5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бурянів. Забо- роняється використовувати в межах санітарної зони рибогосподар- ських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах цукрового буряку проти малорічних дво- сімядольних видів бурянів шляхом обприскування по сходах куль- тури, починаючи з появи сімядоль до фази двох листків у бурянів з нормою витрати 30 г/га та обовязковим додаванням до робочої су- міші ПАР (тренд-90) в кількості 200 мл/га. Максимальна кратність обробок дві. Можливе використання в бакових сумішах з проти- злаковими гербіцидами (центуріоном, поастом, фюзиладом, фуроре супер та ін.). Резистентність у чутливих видів бурянів не виявлена.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Льонок Аналоги ДПХ 4189. Діюча речовина калієва сіль хлорсульфурону. Хімічна на-

зва діючої речовини 2-хлор-N-[[(4-метокси-6-метил-1,3,5-триазин- 2-іл)аміно]карбоніл]бензолсульфонамід [С.А.]. Виготовляється у фо- рмі 85 % в.г.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Біла кристалічна речовина. Розчинність у воді 300 мг/л при рН = 5 та 27900 мг/л при рН = 7 (за 25 °С). Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, метанолі, метиленхлориді). Не втрачає гербіцидних властивостей при зберіганні протягом двох ро- ків. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для

348

щурів — 5545 – 6293 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Забороняється використовувати в межах са- нітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах льону-довгунця проти малорічних дво- сімядольних видів бурянів (у тому числі стійких до 2М-4Х) шляхом обприскування культури в фазі «ялинки» (при висоті 3 – 10 см) з нормою витрати — 8 – 10 г/га.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Сіріус Аналоги агрін, NC-311. Діюча речови- на піразосульфуронетил. Хімічна на-

зва діючої речовини 5-[(4,6-диметокси-2-піримідиніл)амінокар- боніламіносульфоніл]-1-метил-1Н-піразол-4-карбонова кислота [С.А.]. Виготовляється у формі 10 % з.п.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвна кристалічна речовина. Розчинність у воді при 20 °С — 145 мг/л. Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, бензині, хлороформі). Не втрачає гербіцидних властивос- тей протягом двох років при зберіганні в заводській тарі. Малоток- сичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів > 5000

мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних ко- мах при застосуванні до цвітіння бурянів. Забороняється викорис- товувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах рису проти бульбоочерету та монохорії шляхом обприскування у фазі чотирьох шести листків у культури та пяти семи листків у бурянів з нормою витрати — 0,1 – 0,3 кг/га, або шляхом обприскування посівів за один три дні до затоплення чеків проти бульбоочерету і однорічних просоподібних злаків у нормі 0,1 – 0,2 кг/га.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

 

Аналоги А-7711. Діюча речовина

Телл

піримісульфуронметил. Хімічна назва

 

 

діючої речовини 2-[4,6-біс-(дифлуорометокси)-2-піримідиніл]амі- нокарбоніламіносульфонілбензойна кислота [С.А.]. Виготовляється у формі 75 % в.г.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характерис- тика. Білий порошок. Розчинність у воді 3,3 мг/л при рН = 5 та 243 мг/л при рН = 7. Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, метанолі, толуолі). Не втрачає гербіцидних властивостей при зберіганні протягом двох років. Малотоксичний для теплокров-

них тварин і людини (ЛД50 для щурів > 5050 мг/кг, IV гр. г.к.). Мало- токсичний для бджіл та інших корисних комах. Забороняється вико-

ристовувати в межах санітарної зони рибогосподарських водойм.

349

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії, розфасований у водорозчинні пакети. Застосовується на посівах ку- курудзи проти багаторічних злакових видів бурянів шляхом обпри- скування рослин у фазі трьох восьми листків у культури та при висоті пирію й гумаю 10 – 15 см, але в ранніх фазах розвитку мало- річних двосімядольних бурянів з нормою витрати 40 г/га (однора- зово). При дворазовому використанні норми витрати гербіциду змен- шуються до 20 г/га. Перше обприскування проводиться у фазі трьох пяти листків у культури, а друге через два три тижні. Додавання до робочої суміші ПАР у кількості 0,1 – 0,3 % від гектар- ної норми витрати рідини сприяє підвищенню ефективності гербі- циду. Не слід обробляти кукурудзу, яка знаходиться в стресовому стані (посуха, низькі температури, відразу після поливу).

Реєстрація відсутня.

 

Аналоги ДРХ-Е9636. Діюча речови-

Тітус

на римсульфурон. Хімічна назва дію-

 

 

чої речовини N-[(4,6-диметокси-2-піримідиніл)амінокарбоніл]-3-

(етилсульфоніл)-2-піридинсульфонамід [С.А.]. Виготовляється у фор-

мі 25 % в.г.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе- ристика. Безбарвні кристали. Розчинність у воді (за 25 °С) < 10 мг/л. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом двох років при збе- ріганні в заводській тарі. Малотоксичний для теплокровних тварин і людини (ЛД50 для щурів > 5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний

для бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бурянів. Практично нетоксичний для птахів і риб.

Призначення. Післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах кукурудзи проти однорічних і багаторіч- них злакових і двосімядольних видів бурянів шляхом обприску- вання у фазі одного семи листків у культури та при висоті пирію 10 – 15 см з нормою витрати 40 – 50 г/га та обовязковим додаван- ням до робочої суміші ПАР (тренд-90) у кількості 200 – 300 мл/га. При прополюванні картоплі гербіцид використовують при висоті культури 10 – 25 см з нормою 50 г/га (одноразово) і додаванням тре- нду-90. Картоплю можна обробляти двічі (30 + 20 г/га) з додаванням тренду-90: перше обприскування при висоті культури 10 – 15 см, а друге через вісім десять днів. Входить до складу комбіновано- го препарату базис, 75 % в.г.

Зареєстрований і дозволений для використання в Україні.

Мілагро Аналоги акцент, дейзал, ДПХ-В9360. Діюча речовина нікосульфурон. Хіміч-

на назва діючої речовини 2-[(4,6-диметокси-2-піримідиніл)амі- нокарбоніламіносульфоніл]-N,N-диметил-3-піридинкарбоксамід [С.А.]. Виготовляється у формі 4 % к.с.

350