Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin_pravo1.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
489.04 Кб
Скачать

11) Реалізація адміністративно-правових норм

Реалізація норм — це практ. використання правил поведінки, що містяться в них, з метою регулювання управл. відносин, тобто втілення у життя волевиявлення, що вони містять.

Найчастіше виділяють 4 способи реалізації адмін.-правових норм: виконання, використання, додержання, застосування. Виконання — це акт. поведінка суб'єкта адм. правовідносин щодо виконання юр.обов'язків. До цього варіанта реалізації ад.-прав. норм належать такі дії, як сплата податків, подання звітів, здійснення реєстрації, одержання паспорта тощо. Використання — це акт. поведінка суб'єкта адм. правовідносин щодо здійснення наданих йому юр. прав. Діями щодо використання ад.-прав. норм є: подання скарги, заява про відпустку, використання наданих державою пільг тощо. Додержання — це пасивна поведінка суб'єкта адм. правовідносин, який не допускає порушень адм.-правових заборон. Застосування — це діяльність держ. виконавчо-розпоряд. органів з вирішення управл. справ і видання індивід. юр. актів, що ґрунтуються на вимогах матер. або процес. норм.

12) Управління закордонних справ

Державні органи зовнішніх відносин класифікуються на дві окремі групи: центральні органи зовнішніх відносин держави; закордонні органи зовнішніх відносин держави. У свою чергу група центральних органів розділяється ще на дві групи: органи загальнополітичного керівництва, чий статус визначається Конституцією України; органи спеціальних (галузевих, відомчих) відносин України з іншими країнами. До центральних органів загальнополітичного керівництва ставляться вищі законодавчі органи влади: ВРУ; глава держави - Президент України; КМУ і, насамперед, Прем'єр-міністр України; Міністерство закордонних справ на чолі з міністром. Згідно ст. 102 Конституції України «Президент України є главою держави й виступає від його ім'я. Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і воль людини й громадянина».

Повсякденне оперативне керівництво в сфері зовнішньої політики покладено на КМУ, що не тільки намічає основні напрямки в цій роботі, а організує й контролює виконання прийнятих зовнішньополітичних рішень.

Безпосереднє керівництво зовнішньополітичними діями й дипломатичною службою держави Уряд здійснює через Міністерство закордонних справ, керівникові якого Уряд дає прямі доручення й стежить за їхнім виконанням.

Діяльність Міністерства закордонних справ України регулюється Положенням «Про Міністерство закордонних справ України». Міністерство закордонних справ України (МЗС України) як центральний орган виконавчої влади є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади по забезпеченню реалізації державної політики в сфері зовнішніх відносин України й координації заходів у цій сфері. МЗС України очолює Міністр, якого призначає на посаду й звільняє з посади Президент України у встановленому законодавством порядку. Міністр має заступників, які призначаються на посаді й звільняються з посад відповідно до законодавства України. Міністр закордонних справ України: здійснює управління в сфері зовнішніх відносин України, направляє й координує діяльність інших органів виконавчої влади з питань, віднесеним до його ведення; здійснює керівництво МЗС, його представництвами на території України. МЗС України здійснює свої повноваження безпосередньо й через дипломатичні представництва України за кордоном, консульські установи України за кордоном, представництва України при міжнародних організаціях, представництва Міністерства закордонних справ України на території України, організації й установи, що ставляться до сфери його управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]