Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin_pravo1.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
489.04 Кб
Скачать

44 – Адміністративнгий нагляд та його види.

Нагляд --це здійснення спеціально уповноваженими органами цільового спостереження за станом законності, фіксації його порушень і вжиття заходів щодо притягнення порушників до відповідальності.

Суб'єктами здійснення нагляду є державні органи.

Повноваження суб'єктів нагляду умовно можна поділити на три види:

1) з розробки норм і правил, виконання яких контролює суб'єкт;

2) з організації та здійснення нагляду;

3) застосування заходів державного примусу.

Важливі наглядові функції здійснює міліція. Адміністративний нагляд міліції --це систематичний нагляд за чітким і неухильним додержанням посадовими особами та громадянами правил, що регулюють громадський порядок і громадську безпеку з метою запобігання і припинення порушень цих правил, а також виявлення порушників і притягнення їх до встановленої законом відповідальності або вжиття до них заходів громадського впливу.

Методами адміністративного нагляду міліції є: а) безпосереднє спостереження у громадських місцях за виконанням громадянами та посадовими особами загальнообов'язкових правил; б) періодичні перевірки виконання органами, посадовими особами, громадянами встановлених правил; в) виявлення порушень у ході перевірки скарг, заяв, пропозицій та іншої інформації стосовно правопорушників.

Адміністративний нагляд міліції поділяється на Загальний адміністративний нагляд — це нагляд за додержанням загальнообов'язкових та інших правил. Спеціальний адміністративний нагляд міліції — це нагляд за поведінкою певної категорії громадян.

45 – Механізм та елементи адміністративно-правового регулювання.

Механізм правового регулювання - це система різноманітних юридичних засобів, за допомогою яких здійснюється правове регулювання, тобто владний вплив на суспільні відносини.

Юридичними засобами, або елементами механізму правового регулювання є:

> правові норми, оскільки вони становлять основу всього механізму правового регулювання, моделюючи та регламентуючи суспільні відносини, вказуючи, що є дозволеним і які наслідки невиконання або порушення приписів закону;

> юридичні факти, конкретні життєві обставини, з якими норми права пов'язують виникнення, зміну чи припинення суб'єктивних юридичних прав та обов'язків;

> правовідносини, які виступають як засіб переведення загальних моделей поведінки, зазначених у нормах права, в конкретні акти поведінки суб'єктів права;

> акти реалізації прав та обов'язків, які є діями суб'єктів права щодо втілення в життя приписів норм права, виражених у формі дотримання, виконання, використання;

> акти тлумачення (з'ясування) змісту правових норм.

Як факультативні елементи механізму правового регулювання виступають також: інтерпретаційно-правові акти, що забезпечують однакове розуміння змісту правових норм; акти застосування правових норм, що спрямовані на регламентацію суспільних відносин шляхом владних приписів, які містяться в них.

Крім того, як своєрідні елементи механізму правового регулювання можна виділити правосвідомість, законність і правопорядок, від рівня яких залежить ефективність роботи всіх елементів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]