Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin_pravo1.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
489.04 Кб
Скачать

38 – Обєднання громадян як субєкти адміністративного права.

Правове регулювання організації і діяльності об'єднань громадян. Організація і діяльність об'єднань громадян регулюється Законами України „Про об'єднання громадян" від 16.06.1992 p., „Про політичні партії в Україні" від 05.04.2001 p., „Про свободу совісті і релігійні організації-"від 23.04.1991 p., „Про професійні спілки, їх права та гарантії

діяльності" від 05.06.2003 p., „Про професійних творчих працівників та творчі спілки" від 07.10.1997 р. та іншими актами законодавства.

Об'єднання громадян - добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод (Закон України "Про об'єднання громадян").

Політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Створення політичної партії. Рішення про створення політичної партії приймається на її установчому з'їзді (конференції, зборах). Це рішення має бути підтримано підписами не менше десяти тисяч громадян України, які відповідно до Конституції України мають право голосу на виборах, зібраними не менш як у двох третинах областей України, міст Києва і Севастополя та не менш як у двох третинах районів Автономної Республіки Крим.

Громадська організація - об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Статутні документи об'єднань громадян. Об'єднання громадян діє на основі статуту або положення (далі -статутний документ).

Статутний документ об'єднання громадян повинен містити:

- назву об'єднання громадян (повну, а також скорочену відповідно до частини третьої статті 12-1 Закону України "Про об'єднання громадян"), його статус та юридичну адресу;

- мету та завдання об'єднання громадян;

- умови і порядок прийому в члени об'єднання громадян, вибуття з нього;

- права і обов'язки членів (учасників) об'єднання;

- порядок утворення і діяльності статутних органів

об'єднання, місцевих осередків та їх повноваження;

- джерела надходження і порядок використання коштів

та іншого майна об'єднання, порядок звітності, контролю,

здійснення господарської та іншої комерційної діяльності,

необхідної для виконання статутних завдань;

- порядок внесення змін і доповнень до статутного

документа об'єднання;

- - порядок припинення діяльності об'єднання і вирішення майнових питань, пов'язаних з його ліквідацією.

У статутному документі можуть бути передбачені інші положення, що стосуються особливостей створення і діяльності об'єднання громадян.

Статутний документ об'єднання громадян не повинен суперечити законодавству України.

Статус об'єднання громадян. Об'єднання громадян утворюються і діють із:

- всеукраїнським статусом - це об'єднання, діяльність

яких поширюється на всю територію України у більшості її

областей;

- міжнародним статусом - міжнародна громадська організація поширює свою діяльність на територію України і хоча б однієї іншої держави;

- місцевим статусом - місцеве об'єднання поширює свою діяльність на територію відповідної адміністративно-територіальної одиниці або регіону.

Політичні партії створюються лише із всеукраїнським статусом.

Легалізація об'єднання громадян може бути здійснена шляхом реєстрації або повідомлення про заснування.

Реєстрація здійснюється Міністерством юстиції України, місцевими органами державної виконавчої влади, виконавчими комітетами сільських, селищних та міських рад.

Для реєстрації об'єднання громадян засновники подають заяву. До заяви додаються: статут, протокол установчого з'їзду або конференції чи загальних зборів, відомості про склад керівництва центральних статутних органів, дані про місцеві осередки, документи про сплату реєстраційного збору. Політичні партії подають також свої програмні документи. Термін розгляду заяви про реєстрацію - 2 місяці. Рішення про реєстрацію або відмову в ній заявнику повідомляється письмово в 10-денний строк.

Види стягнень, що накладаються на об'єднання громадян: попередження, штраф, тимчасова заборона окремих видів діяльності та всієї діяльності, примусовий розпуск (ліквідація).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]