Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екологічне.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
219.32 Кб
Скачать
  1. Еколого-правова наукова школа Національного університету «Одеської юридичної академії» ( персоналії та наукові доробки).

В різних найменуваннях кафедра аграрного, земельного та екологічного прав існує вже більше 45 років, з них останні 13 років у складі академії, а тепер у складі Національного університету «Одеська юридична академія». Протягом 20 років (1966-1986) кафедру у складі Одеського державного університету ім. І.І.Мечникова очолював її засновник – доктор юридичних наук, професор Середа Іван Омелянович. Він, як мудрий вчений і талановитий організатор, доклав багато зусиль та енергії для формування складу і забезпечення функціонування кафедри на тривалу перспективу. Принципи і традиції, закладені професором Середою І.Є. в основи формування кафедри, до теперішнього часу застосовуються у її діяльності. В подальшому кафедру очолювали професори Стависский П.Р., Павлович З.А. і Погрібний О.О., які також внесли свій вагомий внесок у її розвиток. З лютого 2003 року по даний час кафедру очолює один з учнів професора Середи І.Є. кандидат юридичних наук, професор Каракаш Ілля Іванович.

Кафедра забезпечує наукові дослідження за двома основними напрямками: правові основи реформування аграрно-земельних відносин та правове забезпечення екологічної безпеки в Україні. Перший напрямок досліджують доценти Гавриш Н.С., Годованюк А.І., Гуревскій В.К., Платонова (Іванова) Є.О., Степская (Глотова) Є.В. і Харитонова Т.Є., асистенти Гоштинар С.Л., Палій Н.І. і Погорєлова О.М., аспіранти Березняк А.А., Гальчинська Н.Ю., Караханян К.М., Макаренко А.Ю., Терлецька Л.М. і Швець Є.І., за другим напрямом працюють - доценти Каракаш І.І., Локтєва-Макашова Н.В., Черемнова А.І. і Юрескул В.А., викладачі Бабин Л.А., Колишук Л.А. і Чумаченко І.Є., аспіранти Березинський П.А. і Фролова Н.В.

За 2006 - 2010 роки викладачами, аспірантами і здобувачами кафедри підготовлено та опубліковано 256 найменувань друкованих видань загальним обсягом понад 130 п / л. З них: чотири монографічних видання - Каракаш І.І.«Правове регулювання аграрно-земельних і природоресурсові-екологічних відносин» - Одеса, 2007; Антологія юридичної думки «Вибрані навчально-наукові праці професора Середи Івана Омеляновича». - Одеса, 2008; Гавриш Н.С. Правова охорона ґрунтів в Україні. - Львів, 2008; Глотова О.В. «Правове регулювання Угод Із земельними ділянками в Україні». - Одеса, 2008. 

  1. Еколого-правова наукова школа Львівського національного університету імені Івана Франка ( персоналії та наукові доробки).

1 квітня 1976 року, можно вважати офіційним днем народження еколого-правової наукової школа Львівського національного університету імені Івана Франка.

Ії представники зробили великий вклад у розвиток національної доктрини і законодавства у сфері екологічного права.

Наприклад:

М. Я. Ващишин па дисертаційному рівні всебічно проаналізував земельні правовідносини У фермерських господарствах. Вчений обґрунтував значення земельних правовідносин у системі всіх фермерських правовідносин як визначальних і базових, сформулював їх поняття та види. Крім того, він з'ясував поняття і правовий статус суб'єкта права на одержання й використання земельної ділянки у фермерському господарстві, розглянув юридичну процедуру отримання земельних ділянок, правові форми використання земель у фермерських господарствах тощо. Важливе наукове значення має також комплексне дослідження земельних прав та обов'язків осіб, які ведуть це господарство, та конкретні пропозиції, зроблені М.Я. Ващишипим, щодо вдосконалення їх законодавчої регламентації.

Велику цінність для науки екологічного та аграрного права мають дослідження доктора юридичних наук С. М. Кравченко. Ще 1977 р. вчена захистила дисертацію па здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему: "Ймушестнснная огвстстнснность за причинсние вреда природним обьєктам", а 1991 р. — докторську дисертацію на тему "Рсализация права в охране окружаюшей срсдьі (социально-психологическис условия)".

Вона є автором понад 120 наукових праць, з яких 6 монографій. 8 навчальних посібників, розділи у 4 підручниках, інших наукових виданнях.

У своїх працях С. М. Кравченко ґрунтовно проаналізувала правові проблеми охорони довкілля, зокрема питання майнової та матеріальної відповідальності за порушення природоохоронного законодавства, правові питання реалізації екологічного законодавства. соціально-психологічні аспекти правової охорони природи тощо.