Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді екологічне.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
219.32 Кб
Скачать
  1. Еколого-правова наукова школа Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» (м. Харків) ( персоналії та наукові доробки).

Існування науково-правничої школи з проблем екологічного права пов’язано з еволюцією наукових уявлень щодо правової регламентації суспільних відносин у сфері взаємодії природи і суспільства, місця відповідної галузі в системі права України та завдань навчальної дисципліни. Засновниками Харківської науково-правничої школи з проблем екологічного права були професори Юліан Олександрович Вовк (1923—2000), Василь Костянтинович Попов (1929—2010). Сучасним керівником харківської академічної правової школи екологічного права є доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України Анатолій Павлович Гетьман, який приділяє особливу увагу удосконаленню управління в галузі використання природних ресурсів, охороні навколишнього природного середовища та забезпеченню екологічної безпеки. Науковцями проводяться дослідження з проблем здійснення та захисту екологічних прав та інтересів громадян, юридичних осіб; правового забезпечення екологічної безпеки в Україні; вдосконалення екологічного та його складових водного, флористичного, фауністичного та земельного законодавства в умовах ринку. Виконані розробки використовуються в законотворчій діяльності для прийняття нових нормативно-правових актів та вдосконалення положень чинного законодавства, а саме: постановах Кабінету Міністрів України, постановах Верховної Ради України; в правозастосовному процесі; при підготовці науково-практичних коментарів до Земельного кодексу України, Лісового кодексу України, законів України «Про тваринний світ», «Про охорону атмосферного повітря»; у підготовці відповідей на запити Конституційного Суду України. Наукові досягнення вчених харківської науково-правничої школи з проблем екологічного права становлять собою вагомий внесок до розвитку світової науки екологічного права.

  1. Еколого-правова наукова школа Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»

Існування науково-правничої школи з проблем екологічного права пов’язано з еволюцією наукових уявлень щодо правової регламентації суспільних відносин у сфері взаємодії природи і суспільства, місця відповідної галузі в системі права України та завдань навчальної дисципліни. Засновниками Харківської науково-правничої школи з проблем екологічного права були професори Юліан Олександрович Вовк (1923—2000), Василь Костянтинович Попов (1929—2010). Сучасним керівником харківської академічної правової школи екологічного права є доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України Анатолій Павлович Гетьман, який приділяє особливу увагу удосконаленню управління в галузі використання природних ресурсів, охороні навколишнього природного середовища та забезпеченню екологічної безпеки. Науковцями проводяться дослідження з проб­лем здійснення та захисту екологічних прав та інтересів громадян, юридичних осіб; правового забезпечення екологічної безпеки в Україні; вдосконалення екологічного та його складових водного, флористичного, фауністичного та земельного законодавства в умовах ринку. Виконані розробки використовуються в законотворчій діяльності для прийняття нових нормативно-правових актів та вдосконалення положень чинного законодавства, а саме: постановах Кабінету Міністрів України, постановах Верховної Ради України; в правозастосовному процесі; при підготовці науково-практичних коментарів до Земельного кодексу України, Лісового кодексу України, законів України «Про тваринний світ», «Про охорону атмосферного повітря»; у підготовці відповідей на запити Конституційного Суду України. Наукові досягнення вчених харківської нау­ково-правничої школи з проблем екологічного права становлять собою вагомий внесок до розвитку світової науки екологічного права. 

ПРЕДСТАВНИКИ:

На кафедре работают 11 преподавателей, из них:  1 профессор, доктор юридических наук – А.П. Гетьман; 8 доцентов, кандидатов юридических наук – В.С. Шахов, С.В. Разметаев, А.К. Соколова, А.В. Анисимова, Е.Н. Ткаченко, В.Л. Бредихина, Т.В. Григорьева, М.К. Черкашина; 2 ассистента, кандидата юридических наук – В.В. Шеховцов, О.В. Донец, а также аспиранты − Е.П. Суетнов, А.Г. Боровицкая, Е.В. Лозо, Е.А. Савчук. Заведующая кабинетом – О.Я. Костецкая, лаборант – Е.С. Святолуцкая.

Гетьман А.П.: Правове виховання в сучасній Україні»: монографія / За ред. В.Я. Тація, А.П. Гетьмана (у співавторстві, 2010), науково-практичний коментар Кодексу України «Про надра» (у співав., 2012). Брав участь у розробці проектів Земельного, Водного, Лісового кодексів, Законів «Про екологічний аудит», «Про ринок земель»