Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на 10 сименар.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
256 Кб
Скачать

Запитальник

1 Блок (для всіх респондентів обов’язковий)

  1. Назвіть своє прізвище, ім’я, по батькові (якщо жінка — то ще й дівоче прізвище, при зміні прізвища вказати всі варіанти і причини змін).

  2. Ваша національність.

  3. Дата і місце народження (який саме населений пункт, район, область).

  4. Яка Ваша освіта і професія? Як обирали майбутню професію? Що або хто впливав на вибір? Які професії вважалися престижними для жінок/чоловіків? Які були добре оплачуваними для жінок/чоловіків?

  5. Як звали Ваших батька та матір, дідів та бабусь? Якої вони були національності? Як вони себе називали (чому) і як іназивали по-вуличному? Чи співпадало це з офіційним записом у паспорті (якщо ні, то чому і при яких обставинах це сталося)?

  6. Як розподілялися ролі в родині? Яким чином розподілялися обов’язки: хто вів господарство, хто заробляв гроші, хто розпоряджався грошима, хто дбав про дітей? Що впливало на це?

  7. У скільки років зазвичай одружувалися? Як обирали чоловіка/жінку? Що могло вплинути на вибір нареченого/нареченої і як само? (думка батьків, місцеві звичаї, поради друзів). Чи впливало на вибір нареченої, якщо вона була розлучена, вдова? Як само? Якщо батькам не подобався вибір нареченого/нареченої, це могло призвести до скасування заручин?

  8. А їх батьків знаєте? Звідки родом Ваші батьки, Ваші предки?

  9. Ви займалися спортом? Яким? Де тренувалися? Куди їздили на змагання?

  1. Чи святкували Ви Восьме березня та 23 лютого? Що було прийнято дарувати?

  2. Які жіночі образи в кіно, постановах театру, музиці Вам запам’яталися найкраще? Які актриси, які фільми?

  1. Чи пам’ятаєте Ви в цей час плакати із зображенням жінок? До чого вони закликали? Що забороняли або пропагували? Де їх зазвичай розміщували? Як ставилося населення до таких плакатів?

  1. Як Ви одягалися в цей час? Ви пам’ятаєте, який одяг вважався модним? Як дізнавалися про нові модні тенденції? Де можна було купити такий одяг? У Вашій родині хтось вмів шити? Чи хотілося виділятися в новому одязі?

  1. Чи знали Ви про жінок, які могли вдома лікувати різні хвороби, знімати «порчу»? Хто до них звертався?

  2. Що вони розповідали і що Ви знаєте про населенні пункти, де вони народилися? Вони самі переселилися чи разом з іншими? Скільки при цьому їм було років, чому вони це зробили?

  3. Розкажіть докладніше про населений пункт де народились Ваші батьки (яким він був — опишіть). Що Ваші батьки, інші старші родичі розповідали Вам про те, яким був цей населений пункт до революції?

  4. З якого часу Ви живите в цьому населеному пункті? Хто перший з Вашої родини і чому переїхав до населеного пункту в якому Ви зараз мешкаєте?

2 Блок Питання задаються людям які працювали у Німеччині

  1. Як Ви дізналися про те, що почалась війна. Як у Вашій родині сприйняли цю звістку. Що відбувалося з Вами, Вашими родичами, сусідами в цей час.

  2. Як фашисти прийшли до Вашого села (міста)? Що відбувалось і що робили Ви і Ваші родичі в цей час?

  3. Згадайте, чи багато жінок пішло на фронт? Який був їх вік? Вам відомо про жінок-снайперів?

  4. Як складались стосунки Ваших родичів, сусідів з „новою владою”.

  5. Як змінилося Ваше життя при „новій владі” (де працювали, ким, умови праці; де відпочивали і як; чи відвдували церкву тощо)?

  6. Як „нова влада” ставилась до українського і неукраїнського населення у Вашому населеному пункті (до кого і як) і чому саме так? Як місцеві реагували на це відношення? Чи змінилось воно з попереднім періодом?

  7. Як „нова влада” змінила культурне дозвілля в Вашому населеному пункті (відкривались школи (які, хто навчався і працював там); церкви та молитовні будинки; створювались гуртки тощо; працювали кінотеатр, радіо, виходили газети тощо)? Чи існували виключно жіночі клуби чи гуртки? Який був напрямок їх діяльності?

  8. Як складались стосунки між священиками і громадою та представниками „нової влади” у Вашому населеному пункті в цей час.

  9. Як було прийняте рішення про те, що Ви поїдете до Німеччини? З чиєї ініціативи це сталося і як відбувалося? Чому саме Ви мусили їхати? Як відреагували Ваші родичі на це? Як Ви збиралися до поїздки (які речі брали, скільки часу на це було). Чи мали Ви право не поїхати і траплялися випадки коли люди відмовлялися їхати (що з ними було)?

  10. Пригадайте докладно як відбувався виїзд до Німеччини? Хто поїхав з Вами? Які враження від цієї поїздки залишилися? Чи всі доїхали до пункту призначення?

  11. Пригадайте свої перші враження від Німеччини. Як Ви потрапили на своє робоче місце? Як Ви дізналися що потрапите саме туди?

  12. Розкажіть як, де і з ким Ви працювали (що робили, яку продукцію, для чого). Чи була охорона на роботі?

  13. Як складався Ваш робочий день (у котрій вставали, що їли і коли і скільки, були перерви, вихідні свята тощо). Що робили перед сном (читали, спілкувалися. Якщо так то що і т.п.)

  14. Ви мали вільний час? Як Ви їм розпоряджалися?

  15. Чи хворіли Ви в цей час? Чи мали можливість для лікування (були медичні заклади, хто туди потрапляв, хто лікував тощо)? Вам відомі випадки самолікування полонених?

  16. Як взагалі жили Ви і Ваше оточення в цей час (стосунки між чоловіками та жінками, політичними і злочинцями, літніми та молодими, представника різних релігій та націй тощо).

  17. Ви перебуваючи у Німеччині були віруючою людиною (якщо так — коли Ви почали вірити в Бога)? Як ця віра проявлялась (молитва тощо).

  18. З ким Ви познайомилися коли приїхали до Німеччини. У Вас були друзі в цей час (хто вони були, як склалися їх долі у Німеччині)?

  19. Як складалися Ваші стосунки з німцямі. Були у Вас контакти з місцевими німцями які не мали відношення до Вашої роботи (як вони складалися)?

  20. Чи знали Ви що відбувається вдома, де Ваші родичі і що з ними? Взагалі було відомо про хід бойових дій і як саме Ви про це дізнавалися?

  21. Як Ви дізналися про прихід радянських військ і як Вас звільнили? Пригадайте як Ви виїхали з Німеччини (при яких обставинах, як святкували тоді цю подію, як саме доїхали, що взяли з собою тощо).

  22. Як Ви повернулися до дому і чи була можливість і бажання залишитися у Німеччині, або обрати іншій населений пункт для повернення? Як Вас зустріли вдома (або там куди повернулися)?

  23. Як відбилося Ваше перебування у Німеччині на Вашій долі (роботі, кар’ері, сім’ї тощо)? Ви згадували це перебування повернувшись до дому (розказували родичам, знайомим, час від час самі згадували, підтримували контакти зі знайомими з Німеччини тощо). Яке ставлення до себе з боку владних структур, мешканців Ви відчували після повернення?