Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на 10 сименар.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
256 Кб
Скачать

6 Блок Питання для всіх респондентів.

1. Будь ласка, опишіть людину, яка задоволена своїм життям (використовуйте будь-які критерії, прикметники, якості, які Вам приходять в голову).

2. У відповідності з цим описом, чи можете Ви назвати себе людиною, яка задоволена життям? Розкажіть докладніше, що дозволяло Вам себе так називати? / чому, Ви не можете себе назвати такою людиною? Чого Вам не вистачало? В які часи Ви були (стали) щасливою людиною?

3. Коли ми говоримо про задоволеність життям, ми часто описуємо наші почуття щодо різних життєвих сфер, сторін ... (наприклад, це може бути робота, родина, будинок, сфера особистих відносин, суспільна активність ...) Якою із сторін життя Ви були задоволені в більшій ступені? Що дозволяє Вам виділити саме названу сферу? А які зусилля Ви робили і вживали взагалі для того, щоб досягти цього результату? Це здебільшого Ваші заслуги або допомога інших людей, випадок?

4. А тепер, будь ласка, скажіть, якою з життєвих сфер Ви менш задоволені? Чому так склалось? Хто несе відповідальність: Ви самі, інші люди або це відбувається з волі випадку, долі?

5. А які дії Ви робили, щоб бути задоволеним життям людиною? (для себе: тут ми дивимося вибере інформант сферу успіху чи провальну сферу для того, щоб зрозуміти - чи відновлює він потенціал провальної сфери і це робить його більш задоволеним або ж користується успішною сферою?????)

Переходимо до наступного блоку питань. Тепер пропоную поговорити докладніше про деякі сфери Вашого життя. Давайте почнемо з родини (1).

1. Розкажіть про свій сімейний стан.

2. Скажіть, Ваш сімейний стан як то впливав на Ваше відчуття задоволеності життям? Як саме? Цей вплив позитивний або негативний? Якщо Ваш сімейний стан змінювалося в перебігу життя, як це на Вас відбивалося?

3. У Вас є діти? Далі до питання № 4 якщо «так», до питання № 5 якщо «ні»

4. Як змінилося Ваше життя з появою дітей? Скільки у Вас дітей? (якщо не один) Як змінилося Ваше життя з появою старшої дитини? А з появою молодшого? (далі для всіх) А ще Ви б хотіли? Чи стикаєтеся Ви з якими-то проблемами, пов'язаними з дітьми? Після появи дитини (дітей) у Вашій родині, чи можете Ви сказати, що стали людиною більш задоволеним життям, ніж були до їх появи?

5. Хотіли б ви, щоб у Вас з'явилася дитина? Як Ви думаєте, чи зробить це Вас людиною більш задоволеним життям?

6. Опишіть в цілому атмосферу, яка панувала у Вашій родині? Чи відчували Ви себе комфортно вдома? В цілому, як впливала атмосфера в сім'ї на Ваш настрій?

Тепер давайте поговоримо про роботу (2). Увага: коли Ви йдете на бесіду до інформанта, Ви вже знаєте його основне заняття, т.ч. можете вибирати потрібний блок!

1. Де і ким Ви працювали?

2. Скажіть, Ви працювали за здобутою спеціальністю? Уявіть зворотню ситуацію ... наскільки б це впливало на Ваше життя, це був би позитивний чи негативний вплив?

3. Чи можете Ви сказати, що Ви були задоволені своєю роботою? Якщо «так», відповідаєте на № 4, якщо "ні" - № 5.

4. Що конкретно дала Вам Ваша робота? Які аспекти Вашої трудової діяльності дозволяли Вам отримувати задоволення від роботи? А які, навпаки? Як позначалося ставлення до роботи на Вашої задоволеності життям?

5. Опишіть Ваше ставлення до роботи? Які аспекти праці викликали Ваше негативне ставлення до роботи? А чи було щось у Вашій работі, що Вам все-таки до душі? Як позначилась сфера праці на Вашей задоволеності життям?

(4) Давайте поговоримо про роль віри у Вашому житті

1. Яке місце Ви відводили вірі? Ви себе можете назвати людиною, віруючою в Бога? Як Ви прийшли до віри? (або чому не вірите в Бога?)

2. Як Ви вважаєте, чи відрізняється ставлення до життя у людей віруючих і невіруючих? Хто з них більше задоволений життям?

Наступне питання тільки для тих, хто вірить в Бога

3. А що особисто Вам давала віра в Бога? Змінювалося Чи Ваше відчуття життя при зверненні до Бога?(5) Велике спасибі, давайте тепер поговоримо про здоров'я1. Ви себе можете зарахувати до числа здорових людей? Якщо «так», то задаємо питання № 2, якщо «ні» - № 3.

2. Чи згодні Ви з твердженням, що здоров'я - це цінність? Чи робили Ви що-небудь, щоб бути здоровим? Може займалися профілактикою, або, наприклад, спортом? .. Згадайте, коли Ви особисто захворювали, чи змінювалося Ваше відчуття життя, задоволеність життям? Можете пригадати приклади з життя своїх родичів друзів ...

3. Що не дозволяло Вам говорити про себе як про «здорову» людину? Ви давно скаржитеся на своє здоров'я? Як впливає в цілому такий стан здоров'я на Ваше життя? Скажіть, якби Ви володіли відмінним здоров'ям, наскільки б Ви були задоволені життям? Як би змінилася тоді Ваше життя?

(6) Пропоную обговорити матеріальний бік життя

1. Як Ви вважаєте, чи можуть гроші зробити людину більш задоволеним або задоволеним життям?

2. До якого соціального прошарку Ви могли в часи Вашої молодості себе віднести?

3. Чому саме Ви віднесли себе до «..............»? Що конкретно Вам дозволяє говорити про себе так? Конкретний розмір доходу? Може, наявність якогось майна? Або це взагалі не пов'язано з матеріальними засобами? Будьте ласкаві, розкажіть докладніше.4. Особисто Вас могли гроші зробити більш задоволеним життям? Поясніть, будь ласка.

(7) Поговоримо про громадську активность

1. Почнемо з того, що громадською активністю можна назвати участь у профспілках, просто небайдуже ставлення до проблем суспільства, коли, наприклад, Ви не можете пройти повз лежачого на вулиці людину, яка погано себе почуває і намагаєтеся надати йому хоч якусь допомогу. Ви можете назвати себе суспільно активною людиною? Якщо «так», то до № 2, якщо «ні» - № 3.

2. В чому у Вас проявлялася ця активність?

3. Чому так? Вас просто це не цікавило чи може не було можливості проявити себе?

(8) Давайте торкнемося сфери вільного часу і дозвілля.

1. Ви володіли достатньою кількістю вільного часу для того, щоб відпочити від роботи?

2. Як зазвичай Ви проводили вільний від роботи час? Ви були задоволені цим? Може щось хотілося змінити, урізноманітнити? 

(9) Поговоримо про Ваше найближче оточення

1.Во часи Вашого дитинства (молодості) у вас булі люди, яких Ви без сумніву могли назваті «друзями»? Якщо «так», то до № 2, якщо «ні» - № 3.

2. Яку роль ці люди відігравали у Вашому житті? Можете ви сказати, що якби таких людей не було поряд, Ви б були менш задоволені життям?

3. Як Ви думаєте, якщо б такі люди все ж були поруч з Вами, Ви б були більш задоволені життям?

(10)Тепер пропоную поговорити в цілому про Ваш настрій, відчуття, емоції.

1. Любов ... (дивимося реакцію інформанта!). У Вашому житті було присутнє таке почуття? (слухаємо про любов до кого говорить інформант, це теж важливо). Скажіть, коли Ви відчували таке відчуття, що відбувалося з Вашим ставленням до життя?

2. Від чого залежав Ваш емоційний стан? Що Вас у часи юності і молодості найбільше радувало? А що засмучувало?

3. Наскільки Ви були впевнені у тому, що буде завтра? Що дозволяло Вам так говорити?

4. Спробуйте описати «щасливу ​​людину». Як можна докладніше, уявіть собі, що поруч з Вами зараз сидить щаслива людина .... Який він? А Ви відчуваєте себе щасливою людиною? Що більшою мірою зробило Вас щасливим / нещасливим?