Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SAVChENKO_METODIKA_ChITANNYa_U_POCh_KLASAKh.doc
Скачиваний:
946
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
1.73 Mб
Скачать

V. Панорама уроків читання

§ 1. Перший урок за новим підручником

У кожному класі на першому уроці читання у першому і другому семестрах відбувається знайомство з новим підручником. Перша зустріч з «Читанкою» має викликати в учнів інтерес до нової книги і читання, створити емоційно-піднесений настрій, налаштувати на поважне ставлення до підручника. Оскільки підручник — це різновид книги, на цих уроках важливо привернути увагу до розгляду всіх його елементів: розглянути ілюстрації, що є на обкладинці, форзаци, звернутись до змісту, прочитати назви розділів, розказати де і ким створювалась книга тощо. До книгознавчої інформації доцільно залучати учнів і протягом року, встановлюючи зв'язки із бібліографічними уміннями, одержаними на уроках позакласного читання.

Пропонуємо варіант першого уроку за підручником «Читанка» у 3 класі (перший семестр), на якому відбувається також опрацювання Державного Гімну України.

Тема. Здрастуй, нова «Читанко»!

Мета і завдання. Ознайомити дітей з новим підручником, викликати інтерес до його читання; виховувати патріотичні почуття, розширювати і поглиблювати знання про національну символіку.

Обладнання: зображення Державного Герба Ук-раїни, Державного Прапора України, музичний запис Державного Гімну України.

1. Вступна бесіда вчителя про літні враження дітей, прочитані книжки. Мотиваційна настанова на зустріч 3 новим підручником.

2. Ознайомлення з «Читанкою». Спочатку відбувається колективний розгляд обкладинки книги: Що на ній зображено? З яким настроєм діти ідуть до школи? Яі ще дані є на обкладинці?

Далі вчитель пропонує учням самостійно роздиви тися перший форзац і обмінятися думками щодо його змісту; розглянути другий форзац, висловитися про його зміст:

  • —Чи є щось схоже між цими малюнками? (Так тема обох форзаців пов'язана із книгою — давньою і сучасною.) Ці малюнки наче сповіщають про те, що у «Читанці» ми знайдемо багато невідомого, нового про книги. З часом ми знову повернемось до цього форзацу.

Як це може бути пов'язане зі змістом книги? Які ще відомості є на титульній сторінці? Де саме видана«Читанка»? Хто її автор? Художник? Чи зрозумілі вам умовні позначення? Знайдіть звернення до читача.

(Вчитель пропонує, щоб спочатку діти прочитали його мовчки, а потім уголос.) Про що ви зможете прочитати у новій «Читанці»? З якими новими жанрами ознайомитесь? Як автор радить працювати з підручником? Знайдіть сторінки, з яких можна довідатися про зміст книги. Прочитайте уважно, як називаються розділи. Який з них найбільший? А найменший? Скільки сторінок у книзі? Що ще привернуло вашу увагу в змісті? Які імена авторів вам знайомі? Це перше оглядове знайомство з новою «Читанкою». Сподіваюся, що з кожним уроком ця книга ставатиме вам ближчою і необхіднішою.

3.Національна символіка українського народу.

Вступна бесіда:

  • Розгляньте, що зображено на малюнку підручника (с. 3). Розкажіть, що ви вже знаєте про Прапор і Герб нашої держави. Наша незалежна держава молода, але її історія дуже давня. На цій сторінці зображено символи української держави: Прапор, Герб і текст Гімну.

Робота над словником. На дошці записані слова: символи, прапор, герб, гімн. У їх поясненні доцільно взяти до уваги таку інформацію. Існує багато визначень поняття «символ». За словниками слово «символ» — це умовне позначення якогось предмета, явища поняття через художній образ, який відбиває Я внУ ЇДею> почуття. У символах яскраво передаються й„ціональні традиції, звичаї, обряди.

Доступним для молодщих школярів є пояснення поняття «символ», як знака, що передає певне значення. Офіційною ємблемою, символом держави є прапор (стяг, знамено, штандарт, корогва). Колір полотнища прапора і зображення на ньому символізують певну ідею. У кожній державі існує багато різних прапорів, але найвищим є Державний Прапор.

Герб — відмітний символічний знак держави, міста, роду, окремої особи. Він може зображатися на прапорах, монетах, печатках, документах та ін. Державний Герб — офіційний символ держави.

Гімн — урочиста пісня, прийнята як символ державної єдності, а також хвалебна пісня або музичний твір на честь кого-небудь.

— Чи знаєте ви, що символізують Державний Прапор і Державний Герб України?

Вчитель доповнює і узагальнює відповіді дітей:

— Деякі вчені вважають, що тризуб відображає три стихії природи: повітря, воду і землю. Інше тлумачення — що це образ сокола або обожнення рибальського знаряддя, образ булави тощо. Тризуб походить зі стародавніх часів. Але на довгі роки зник як символ влади. Коли була проголошена Українська народна республіка (1917 р.), тризуб з'явився на її печатках, державних паперах. У Радянській Україні тризуб було заборонено як ворожий знак. Лише ставши незалежною, Україна відновила свої споконвічні символи: тризуб і жовто-блакитний прапор. З чим можна порівняти наш прапор? (З сонцем, небом, стиглою пшеничною нивою, блакитними озерами...) Отже, кольори нашого прапора мирні, красиві, вони утверджують життя.

Цікавою є історія українських прапорів. Вчені пипіуть про те, що прапори у людському суспільстві з'явились дуже давно. Спочатку вони були одноколірні, потім – різнокольорові. На знаменах часто зображували небесні світила, хрести, звірів. На прапорах часів Київської Русі найчастіше зображували святих — архангела Михаїла, Георгія Побідоносця, Миколу Чудотворця.

Прапороносцями в княжих дружинах були найкращі воїни. Вони високо тримали прапор і охороняли його від ворогів. У Київській Русі не було єдиного прапора Кожне князівство мало свій. Були серед них червоні і золотим тризубом, блакитні із золотим левом, синьог й жовтого кольорів.

У Запорізькій Січі особливу шану мав малиновий стяг із зображенням архангела Михаїла — небесного покровителя запорізької дружини. Та поряд із цим стягом були жовті, зелені, сині із найрізноманітнішими зображеннями на них — сонця, місяця, зірок звірів.

4. Опрацювання тексту Гімну «Ще не вмерла України і слава, і воля...».

— Чи знаєте ви, хто автор слів Гімну?

Інформація для бесіди. Павло Чубинський (1839—1884) — поет, етнограф, юрист, організатор перших недільних шкіл. Народився у м. Борисполі Київської губернії у сім'ї збіднілих дворян. Закінчив Другу київську гімназію, потім Петербурзький університет. У Петербурзі зблизився з Т. Шевченком, М. Костомаровим, П. Кулішем. П. Чубинський вивчав звичаї, побут, фольклор українського народу. Він записав близько 400 обрядових пісень, брав участь у збиранні матеріалу для «Словника української мови» за редакцією Б. Грінченка. Переживши два заслання, тяжко хворий Чубинський помер у віці 45 років. Найкращий поетичний твір П. Чубинського «Ще не вмерла Україна» став Державним Гімном України.

Учні, які знають Гімн напам'ять, читають його. В іншому разі Гімн читає напам'ять учитель, а діти стежать за текстом. З'ясовуються слова, вирази, які потребують пояснення. Розгляд ілюстрацій до тексту.

— У часи, коли був написаний Гімн, Україна не була вільною державою, українська мова заборонялась. Але мрії українського народу збереглися, прагнення до вільного життя було дуже сильним, тому поет і висловлює надії, що славу і волю можна вибороти:

«...запануєм і ми, браття, у своїй сторонці». У яких рядках, на ваш погляд, найдужче виражено відданість борців за волю України? («Душу й тіло ми положим за ту свободу і покажем, що ми, браття, козацького роду.) Що б ви хотіли запитати про наші державні символи?

Слухання музичного виконання Гімну. Заохочення дітей до співу Гімну (групами, усім класом).

5. Висновок-узагальнення.

Яким був перший урок? Які почуття і думки у вас виникли? Якими словами можна сказати про найголовніше у нашій розмові? (Символи нашої держави мають славну історію. Вони засвідчують, що українці давній, волелюбний народ. Символи держави треба знати і шанувати.)

6. Домашнє завдання: вивчити напам'ять текст Гімну «Ще не вмерла України і слава, і воля...». Розглянути новий підручник, звернути увагу на художні заставки до розділів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]