Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SAVChENKO_METODIKA_ChITANNYa_U_POCh_KLASAKh.doc
Скачиваний:
944
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
1.73 Mб
Скачать

§ 1. Формування і розвиток навички читання

Повноцінна навичка читання є основою успішної реалізації усіх змістових ліній програми, важливим засобом розвитку і саморозвитку особистості учня. Ця навичка має універсальний характер, оскільки без неї неможливими є навчання і розвиток взагалі, соціалізація людини в інформаційному суспільстві. У Державному стандарті і програмах з читання зазначений напрям належить до базових. Протягом навчання в початковій школі молодші учні постійно оволодівають технічною і смисловою сторонами читання. У цьому параграфі ми розглянемо способи формування технічної сторони. Вона передбачає оволодіння учнями способом читання, правильністю, виразністю і темпом. Читання стає якісним лише за умов досягнення учнями розуміння прочитаного тексту. У програмах з читання для кожного класу чітко визначено напрями роботи вчителя щодо формування в учнів технічної і смислової сторін, якими вони оволодівають у взаємозв'язку.

Процес читання розглядається психологами як специфічний вид комунікативно-пізнавальної діяльності людини, в якій виділяються зовнішні і внутрішні сторони, що взаємодіють між собою. Зовнішню характеризує технічна (операційна) сторона, а внутрішню — осмислення і розуміння читачем змісту прочитаного.

В. О. Сухомлинський вважав уміння учнів читати найважливішим інструментом навчання. Швидко й свідомо читати — це значить сприймати очима і в думці частину речення чи невелике речення цілком, відірвати свій погляд від книги, вимовити те, що запам'яталося, і водночас думати — не тільки про те, що читається, а й про якісь картини, образи, уявлення, явища, пов'язані з матеріалом, що читається.

Відповідно до вимог Державного стандарту початкової загальної освіти об'єктом контролю і оцінювання є навичка читання з урахуванням усіх її характеристик: спосіб, темп, усвідомленість, виразність. Технічну сторону читання характеризують спосіб, темп, правильність, виразність. У першокласників навичка читання перебуває у процесі її становлення і характеризується побуквеним і відривним складовим способом. У 2—4 класах провідними способами є плавний складовий, плавний з цілісним прочитуванням окремих слів; читання цілими словами і групами слів.

У 2 класі основна увага зосереджується на цілеспрямованому формуванні в учнів правильного, усвідомленого читання вголос цілими словами. З цією метою застосовуються прийоми розширення оперативного поля читання; за завданням вчителя учні читають абзаци тексту у різному темпі, уповільненому і пришвидшеному, за допомогою вчителя визначають, у якому темпі краще прочитати той чи інший уривок тексту або весь твір. Для розвитку правильності читання удосконалюється дикція учнів на основі застосування спеціальних вправ для розминки і тренування артикуляційного апарату, відпрацювання правильної вимови звуків. Під час читання вголос в учнів формується уміння дотримуватися пауз між реченнями, а також ритмічних пауз, зумовлених розділовими знаками і змістом твору. Читацька діяльність організовується таким чином, щоб досягти свідомого читання, цілісного сприймання і розуміння тексту.

Основними вимогами до навчальних досягнень другокласників з цього предмета є уміння правильно, плавно, свідомо читати вголос цілими словами у темпі 40 слів (І семестр) за хвилину. У II семестрі — у темпі 40—60 слів за хвилину (допускається поскладове читання важких для дітей цього віку слів); володіння найпростішими інтонаційними засобами виразності.

Швидкість читання мовчки доцільно перевіряти починаючи з 3 класу. Слід мати на увазі, що темп читання мовчки перевищує показники читання вголос орієнтовно на 20—40 слів. У школярів, які дуже добре читають, він може збільшуватися у 1,5—2 рази.

У З—4 класах продовжується цілеспрямований розвиток в учнів уміння правильно, свідомо, виразно читати вголос цілими словами. Але провідна роль належить читанню мовчки. Відбувається інтенсивне формування і розвиток продуктивних способів читання (очима, без зовнішніх мовленнєвих рухів, свідомо). У роботі над текстом збільшується питома вага вправ і завдань на розвиток смислової сторони читання, антиципації (здогадки), безпомилкового сприймання тексту, розвиток уваги і пам'яті у сприйманні і відтворенні прочитаного. Відповідно до пізнавальних можливостей сучасних дітей зростають вимоги до результатів сформованості читацької діяльності. А саме: у 4 класі учні читають усвідомлено, правильно, виразно у темпі 70—80 слів за хвилину (І семестр), а мовчки — 90— 110 слів (І семестр), 100—130 слів (II семестр). Якісними характеристиками такої навички читання є усвідомлене і достатньо повне сприймання, розуміння і відтворення фактичного змісту. У методичних рекомендаціях, розроблених В. О. Мартиненко та О. Я. Савченко, визначено вимоги і критерії до сформованості усіх якостей навички читання.

Зокрема, читання вважається правильним, якщо учень не допускає:

1) заміни, пропусків, перестановок, спотворення, повторів букв, звуків, складів, слів у тексті; 2) дотримується норм наголошування та орфоепії у системі голосних (ненаголошені [є], [и], чітка вимова звука [о]); 3) чітко вимовляє дзвінкі приголосні у кінці слова та в кінці складу перед наступним глухим; 4)нормативно вимовляє звуки [дж], [дз], [дз'], [ґ'], [ф]; 5) правильно вимовляє слова, які передбачені програмою для кожного класу.

Для формування правильності читання учнів особливо важливою є цілеспрямована робота над дикцією. Дикція (від лат. — «вимова») — характеризує ступінь чіткості вимови слів, складів, звуків під час розмови, співів, художнього читання. Правильна дикція у житті людини має важливе значення. Як правильно і чітке письмо полегшує читання, так і гарна дикція робить успішним наше усне спілкування. І навпаки нерозбірливе, гаркаве, занадто швидке мовлення порушує комунікацію, а отже — і взаєморозуміння. Крім соціальної, дикція має і естетичну цінність, бо яскраво виявляє зовнішню культуру усного мовлення людини. у початкових класах робота над дикцією має на меті формування у молодших школярів чистоти і якості вимовляння окремих звуків, складів, слів, оволодіння артикуляційною вимовою. Орфоепія допомагає учням оволодіти орфографією, а гарна дикція, правильне читання позитивно впливають на грамотність учнів.

Особливістю мовного розвитку молодших школярів є наявність у їхньому мовленні різних відхилень від правильної вимови. Вони виявляються у порушеннях вимови як окремих звуків, так і нечіткості, помилковості вимови звукосполучень складів, слів у мовленнєвому процесі. У першому випадку вчитель спостерігає спотворення вимови окремих сонорних, свистячих і шиплячих звуків або змішані дефекти. Усунення дефектів повною мірою є справою логопедів, бо цей процес вимагає тривалої індивідуальної роботи. В умовах класу доцільним є проведення, наскільки це можливо, короткої артикуляційної гімнастики для мовного апарату, яка є корисною для всіх учнів, а також відпрацьовування на дидактичному матеріалі або Уривках з тексту вимови слів із звуками, які діти часто неправильно вимовляють ([р], [л], [х], [ф], [г], [ґ]). Мовну гімнастику зручно проводити за таблицею голосних, до яких у різних позиціях (перед, після) Додається одна, дві приголосні. Цю гімнастику планують як на початку уроку, так і в процесі роботи над текстом, якщо вона активізує увагу учнів до читання, остійне удосконалення дикції учнів, як засвідчують дослідження, упереджує помилки при читанні складні для вимови слів.

Правильності читання сприяє попереднє відпрацювання важких для читання слів, які наводяться в підручнику після тексту, увага вчителя до наголосу, настанова на врахування ролі розділових знаків. Зважаючи на готовність класу і складність матеріалу, доцільно доповнювати перелік складних слів. Вони записуються на дошці у стовпчик з позначенням наголосу, їх промовляння має бути чітким, спочатку — уповільненим, а потім — у розмовному темпі. Спостереження показують, що нерідко така робота здійснюється формально. Під час читання учнями вголос вчителі мимохідь виправляють їхні помилки, що в кінцевому рахунку заважає цілісності сприймання, а це не менш важливо, ніж швидке читання. Помилки при читанні найчастіше виявляються у недовимовленні слів, спотворенні закінчень, пропуску якогось звука. Наприклад, навіть у 4 класі діти часто неправильно читають слова: вітчизняна війна, скривжені, абонент (абонемент), зашерехотіли (зашерхотіли), обизивається (обзивається), спухнув (спурхнув), незрабне (незграбне) і т. ін. Тому перед читанням вголос вчителю доцільно давати чітку настанову: дочитувати до кінця, не пропускати букви, не квапитися, не повторювати складів. Особливу увагу при цьому необхідно звертати на правильність вимови і наголосу у власних назвах, прізвищах авторів творів, художників. У більшості випадків їх бажано записати на дошці, прочитати хором.

Розглянемо основні напрями роботи вчителя щодо удосконалення технічних характеристик уміння молодших школярів читати. Молодші школярі на уроках читання оволодівають двома видами читання — вголос і мовчки, які взаємно підсилюють один одного. Процес читання охоплює дві складові: одна виявляється у русі очей і мовно-звукорухових діях, а інша — у русі думок, почуттів, намірів читця (Т. Г. Єгоров, Д. Б. Ельконін). Вчитель має застосовувати різноманітні прийоми, що удосконалюють зорове сприймання, чистоту, чіткість вимови, збільшують «поле читання» учнів. В Україні методисти і творчі вчителі цьому аспекту традиційно приділяли значну увагу. Так, у 70-х роках XX ст. цю проблему досліджувала Н. Ф. Скрипченко, протягом 80-х років широке застосування у педагогічному досвіді набули методика швидкісного і свідомого читання, розроблена харківським професором І. Т. Федоренком (система зорових диктантів), таблиці з техніки читання одеських методистів І. Постоловського, Л. М. Юшкової, рекомендації донецьких методистів В. Н. Зайцева, Г. О. Ярош та ін. Наприкінці 90-х років оригінальну методику навчання дітей якісному читанню запропонував учитель-методист з Кіровограда В. Едигей у книзі «Вчись читати, малюк!», в основу якої покладено різні види завдань з читання деформованих текстів. В останні поки спостерігається широке включення в структуру уроку вправ на розвиток якостей читання.

Методисти, вчителі вводять у практику ігрові завдання на удосконалення техніки читання, розширення поля читання. Зокрема:

— словесні гірки, стовпчики слів, розташованих у порядку збільшення довжини, які учні швидко читають згори донизу;

— відтворення точності сприймання рядків, які учні бачили протягом 5—6 сек;

— читання слів (речень) із закритою верхньою половиною;

— читання слів, які «перерізані» пунктиром, світлою лінією;

— читання пар слів, у яких відсутні одна-дві літери;

— складання слів із «перемішаних» літер, складів;

— читання перевернутих слів;

— читання «злитих» речень.

На початку другого класу після літніх канікул читацька навичка дітей зазвичай послаблюється, тому доцільно приділити технічній стороні читання посилену увагу. Зокрема, кожен урок бажано починати читацькою розминкою. її змістом можуть бути артикуляційна зарядка і швидке читання ланцюжків коротких слів, які можна зразу охопити зором. Наприклад, це можуть бути набори: 1) односкладових слів двох, трьох, чотирьох літер, із збігом приголосних та ін.); 2) двоскладових слів, у яких кожен рядок побудовано з різними складами, з чергуванням слів з ним наголосом і збігом різних приголосних та ін.; 3)трискладових слів з різним наголосом і збігом їх приголосних. Такі набори можна поступово в пропонувати дітям, нарощуючи складність слів, поки не зникне поскладове читання.

У підручнику для правильності читання у словах які є сумнівними щодо вимови, проставлено наголос. Зважаючи на мовне середовище школи, вчитель попереджує неправильну вимову деяких слів. Необхідно ретельно опрацювати з дітьми слова, які у підручнику позначено значком «прочитай правильно». Правильності і свідомості читання сприяють, наприклад, такі завдання: «роз'єднай слова і читай далі», «роз'єднай слова і прочитай загадки», «роз'єднай слова і прочитай кінцівку казки» і т. ін. Для їх виконання учням слід дуже уважно вчитуватися у кожен склад, водночас сприймаючи рядок цілісно.

Для розширення оперативного поля читання корисні вправи на знаходження у тексті абзаців або речень з певними словами. Їх краще провести у вигляді змагання «Хто швидше?». Наприклад: хто швидше знайде абзац, у якому є вислів «показав хлопцям» («Сергійкова квітка»); прогляньте першу частину казки, скільки разів у ній згадується Київ («Кирило Кожум'яка»); прогляньте оповідання і скажіть, які імена у ньому згадуються («Школа Володимира Великого»); хто швидше знайде у першому абзаці найдовше слово («Наше відкриття») та інші завдання у підручнику для 3 класу.

Щоб зберегти у дітей інтерес до читання тексту, сюжет якого вже дітям відомий, необхідно урізноманітнювати види читання. Зокрема, слід брати до уваги можливість застосовування таких видів читання:

—читання пошепки, тихо, голосно;

—читання – «гудіння» (напівголосне, у різному темпі);

— читання «дощиком» (напівголосне читання упродовж кількох хвилин усім класом);

—читання «буксиром» (учитель або добре підготовлений учень читає текст в уповільненому темпі, діти напівголосно прочитують за ним, темп читання поступово пришвидшується);

— хорове (групове) читання певного уривку;

—читання ланцюжком;

— читання комбіноване (вчитель — учні);

—мовчазне читання;

  • читання на швидкість;

  • читання з метою знаходження певних слів, назв, розділових знаків тощо;

– читання в особах;

– читання у парі.

Величезні можливості для комплексного удосконалення всіх якостей читацької навички дає вибіркове читання. Діапазон урізноманітнення його формулювань зумовлений метою читання: досягнення виразності, розуміння, сприймання художньої виразності, жанрових особливостей тексту, його творчої переробки тощо.

Благодатним засобом для удосконалення мовленнєвих досягнень учнів є читання скоромовок, що сприяє чистоті, чіткості, правильності вимови. Скоромовки багаті на звукові повтори, незвичні і складні для вимови слова. У підручниках для 3 і 4 класів є окремі тематичні добірки скоромовок. Вони визначаються як жартівливі вислови, складені з важких для швидкої вимови слів. Діти дізнаються, що ці твори ще називають чистомовками і спотиканками, міркують, чому саме так їх називають.

Методика навчання читання скоромовок передбачає такі моменти: 1) діти мають розуміти значення усіх слів, з яких складено скоромовку; 2) навчитись читати скоромовку повільно, але дуже чітко, правильно вимовляти всі слова; 3) читати скоромовку у звичайному розмовному темпі; 4) вимовляти скоромовку у пришвидшеному і швидкому темпі.

Для тренування вимови учні читають скоромовку з різними завданнями. Наприклад, спочатку читають Дівчатка, а потім — хлопчики (і навпаки), читають тихо і з нарощуванням сили голосу, читають із зміною логічного наголосу. Скажімо, скоромовку «Зелен в'яз високий виріс, в'язолаз на в'яза виліз», яку записано на дошці, учні можуть читати кілька разів, змінюючи логічного наголосу, пришвидшуючи темп.

Якщо діти мають зошити з читання, слід навчити їх водити самоконтроль за технікою читання, захоплювати до самовдосконалення якостей читацької навички.

Оскільки навичка читання має міжпредметний характер, на уроках з усіх предметів маємо наполегливо привчати дітей до уважного ставлення до слова, правильної вимови, передачі відповідної інтонації читання будь-якого навчального тексту.

У формуванні в учнів техніки читання важливо врахувати широкий діапазон їх індивідуальних особливостей: розвиток мислення, темп мовлення, увагу. Щоб поліпшити якість читацької навички, треба заохочу, вати дітей до читання не лише підручника і творів з позакласного читання, а й будь-яких текстів, доступних їхньому розумінню. Для цього у сімейному колі є чимало можливостей: спільне читання книг, реклами, дитячих журналів, етикеток, заголовків у газетах, змісту телепрограм, рецептів страв, участь в іграх, які передбачають уважне перечитування інструкцій тощо. Отже, чим частіше діти читають незнайомі тексти, тим швидше в них удосконалюється техніка читання.

У 3 класі основним видом стає читання мовчки, яке сприяє пришвидшенню темпу читання. Йому мають передувати цікаві, доступні завдання, які можна потім перевірити. Варіантів формулювання завдань для читання мовчки є дуже багато, адже їх зміст зумовлений різними обставинами: чи вперше діти читають текст, чи його перечитують; який жанр твору; наскільки твір є складним для дітей та ін. Наведемо приклади формулювання завдань:

— Прочитай вірш мовчки. Ранню чи пізню осінь описано в ньому? Чому ти так думаєш? («Осінь» Я. Щоголіва);

— Прочитай мовчки. Що з прочитаного тобі незрозуміло? Підготуйся запитати про це вчителя.

(«Як жила книга за часів Київської Русі» за О. Єфімовим);

— Прочитай текст мовчки. Знайди речення, яке передає головну думку прочитаного. («Друкар книг, перед тим не бачених» за О. Єфімовим);

— Прочитай мовчки. Чи зрозумів ти, де і коли відбувалась описувана подія? («Школа Володимира Великого» за Антоном Лотоцьким);

— Прочитай оповідання мовчки. Що в цьому творі вигадано, а що — ні? («Любіть книгу» Остапа Вишні);

— Прочитай вірш мовчки. З чого видно, що хлопчик — завзятий читач? Яким ти його уявляєш?

У 3-4 класах кількість завдань у підручниках на вибіркове перечитування невелика. Радимо розширити цю групу, пропонуючи такі види вправ: на перевірку уміння учнями певного явища; знаходження опису олій; виявлення емоційності сприймання, почуттів; з'ясування ролі повторення одних і тих самих слів; становлення зв'язку прочитаного з ілюстраціями; перечитування з метою поділу тексту на частини, добір заголовка, складання плану тощо. У процесі вибіркового перечитування об'єктом уваги учнів може бути спостереження за мовою дійових осіб, виявлення мотивації та характерних ознак їхніх вчинків; читання з метою переказу, розповіді, скорочення тексту, з різними завданнями на відпрацювання швидкості, виразності, підготовки до інсценізації та ін. Звертаємо увагу вчителів на необхідність широкого застосування різноманітних завдань і запитань, які зосереджують мислительну увагу дітей саме на розумінні прочитаного. Наведемо типові формулювання завдань для другокласників:

— Як ти розумієш виділені слова? («Хто чого вчиться?» В. Фетисова);

— Коли Сашко зрозумів свою помилку? Чому зник «кордон»? («Кордон» Л. Вахніної);

— Як ти розумієш ужите тут слово «хитринка»? («Як Наталя у Лисиці хитринку купила» В.Сухомлинського);

— Чому хлопчик не відразу зрозумів, про кого говорить дідусь? («Неня» А. М'ястківського);

— Як дитина зрозуміла матусин заповіт? («Матусин заповіт» М. Хоросницької);

– Чи зрозумів ти звернення поетеси: «А може, це ти?» До чого воно тебе спонукає («Бабусина Радість» Г. Могильницької).

Нагадаємо, що за вимогами програми темп (швидкість) читання співвідноситься із способом читання, розумінням тексту, періодом навчання.

Ми рекомендуємо вчителям під час оцінювання не знижувати бал, якщо темп несуттєво відрізняється від норми (нижче на 4—5 слів), але при цьому учень досить повно розуміє прочитане. З особливою увагою слід поставитися до дітей, які мають психофізіологічні вади: заїкання, поганий зір, природну повільність. Під час опитування це не може бути підставою для зниження оцінки.

З методикою перевірки й оцінювання навички читання вголос і мовчки у 2—4 класах учителі можуть докладно ознайомитися у згаданому раніше посібнику [10]. Нагадаємо про найважливіше. Рівень сформованості навички читання перевіряється поточно і підсумкове. Поточний контроль здійснюється вибірково на кожному уроці читання під час індивідуального опитування. Підсумкова перевірка навички читання вголос здійснюється в кінці першого (орієнтовно 15—25 грудня) і другого (5—15 травня) семестрів. Для перевірки добирається доступний текст (художній або науково-пізнавальний), який діти не читали. Доцільною є така процедура підсумкової перевірки: спочатку учневі пропонується почати читати текст мовчки (щоб «увійти» у читання), а з другого абзацу перейти на читання вголос. З цього моменту починається вимірювання швидкості читання. Під час перевірки доцільно користуватися годинником із секундною стрілкою, а не секундоміром, який відволікає і тривожить дітей.

Отже, рівень сформованості в учнів читання мовчки визначається за темпом, способом читання і розумінням прочитаного. Читання мовчки є домінуючим у 4 класі. Високий і достатній рівень його сформованості є запорукою успішної адаптації випускників початкової школи до вимог основної школи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]