Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-02-2013_14-56-04 / методичка Украни.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
281.09 Кб
Скачать

Розділ VII

КИЇВСЬКА РЕЛІГІЙНА ФІЛОСОФІЯ.

ПАМФІЛ ЮРКЕВИЧ

Логіка викладу: Загальна характеристика Київської релігійне філософської школи. — Поширення ідей філософії І. Канта. — І. Скворцов. — Ідеї Шеллінга в київській школі. — П. Авсенєв, Й. Міхневич. — Філософія Гегеля та вплив її на творчість представни­ків школи. — О. Новицький, С. Гогоцький. — П. Юркевич — найзначніший представник київської школи. — Київський та московський періоди творчості П. Юркевича. — Основні ідеї філософи П. Юркевича: дух і свідомість; вчення про ідею; аналіз процесу пізнання; філософія серця.

Дискусійні питання

1. У коло професорів та вихованців Київської духовної академії входили досить відмінні за своєю філософською позицією діячі. Що ж дає підставу об’єднувати їх як представників єдиного напряму?

2. У дослідницькій літературі висловлюються різні думки щодо співвідношення вчення про серце в філософії Г. Сковороди та П. Юркевича. Одні вчені вважають, що обидва мислителі репрезентують єдину традицію кордоцентризму в історії української філософії, інші наполягають на принциповій відмінності позицій обох філософів. Визначте власне ставлення до цих точок зору.

Філософський практикум

Завдання: ознайомтесь спершу з реферованим викладом праці П. Д. Юркевича «Серце та його роль у духовному житті людини за законом Божим», а потім з протилежними поглядами на людину як на суто фізичну істоту, які популяризував у своїй праці «Антропологічний принцип у філософії» відомий тогочасний письменник, публіцист і революціонер М.Г. Чернишевський (1828—1889).

Знайдіть власні аргументи на користь одного з підходів до людини — ідеалістичного П. Юркевича чи матеріалістичного М. Чернишевського – або не погодьтесь з обома.

Завдання: з’ясуйте, у чому вбачає користь вивчення філософії взагалі й історії філософії зокрема вихованець Київської духовної академії С. Гогоцький у своєму «Вступі до історії філософії» .

Поясність, у чому на вашу особисту думку полягає «шкода і користь для життя» (парафраз Ф. Ніцше) студіювання філософії у вищому навчальному закладі?

С. Введение в историю философии. — К., 1871. — С. 31—32.

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА

До розділу VII. «Київська релігійно-філософська школа. Памфіл Юркевич»

Бовсунівська Т. Йосип Міхневич і становлення українського романтичного мислення (до 190-річчя від дня народження філософа) // Філос. думка. — 1999. — № 3.

Вільчинська С. Антропологічні розвідки П. Юркевича та С. К’єркегора: аналогії і паралелі // Філос. думка. — 1999. — № 1—2.

Єлістратов С. Серце як онтологічна передумова пізнання дійсності // Філос. і соціол. думка. — 1995. — № 1—2.

Київські обрії: історико-філософські нариси. — К., 1997.

Лук М. І. Феномен Юркевича і українська духовність // Пробл. філософії. — 1995. — Вип. 85.

Пітч Роланд. Найголовніші елементи філософії П.Д. Юркевича // Філос. і соціол. думка. — 1992. — № 9.

Тихолаз А. Г., Запорожець М. О. Історичні уроки одної суперечки (П. Юркевич проти М. Чорнишевського) // Філос. і соціол. думка. — 1992. — № 7.

Ткачук М. Київська академічна філософія XIX — початку XX ст.:методологічні пролблеми дослідження. — К., 2000.

Ткачук М. З історії академічної філософії в Україні: Університет св. Володимира // Філос. думка. — 1999. —№1—2.

Философская мысль в Киеве.— К., 1982.

Юрас І. Памфіл Юркевич: подробиці біографії // Філос. думка. — 1999. — № 4.

Ярмусь С. Памфіл Данилович Юркевич та його філософська спадщина // П. Д. Юркевич. Твори. — Вінніпег, 1979.

Соседние файлы в папке 17-02-2013_14-56-04