Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikhaylin.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
342.53 Кб
Скачать

25. Приватна складова в розвитку фахової журналістики Харкова.

1880-х рр., як доба реакції, яка захопила універи, виразилася у забороні видавати свої «Записки», Тому розв. приватна наук. жур-ка. У пер.пол. 1880-х рр. стали з'являтися наукові періодичні журнали, видавцем яких вже значився не ВНЗ, а приватна особа, як правило пов'язана з універом - вища професура.

Мед. фак-т ХУ видає фаховий наук. часопис «Ветеринарний вестник» (1882—1895). (жур­нал наукової і практичної зооятрії + додатки з наук. працями з ветеринарії, рекомендації з огляду худоби…), психіатр Ковалевський видає «Архив психиатрии, нейрологии и судебной психопатологии» (1883-1895) – 1й в Рос. психіатричний журнал. Дуже успішним був «Русский журнал кожных и венерических болезней» (1901-1911), щомісячно. Приватних фахових видань з інших галузей на­уки на цей час не спостерігаєтьсяі. Харківські приватні медичні журна­ли у деяких випадках були пер­шими часописами у своїх галузях.

Також можна відзначити видання в Х. матеріалів XII і XIII археологічних з'їздів – так і називаються - «Из­вестия…» - найго­ловніші доповіді, списки учасників, гостей, висловлювання про його значення. +«Циркуляр по Харьк. учебному округу» (1861-1916). Постанови і розпор.по Харк. навч.округу, накази Мін.нар.освіти, навчальні плани дисциплін, що викладалися в гімназіях і т. д. «Цирку­ляр» надавав освітянам інформацію про земські, церковно-приходські, приватні школи.

Система фахової журналістики в Харкові розпочала складатися з видань наукових товариств, ВНЗ і приватної періодики професорів медичного факультету університету. Ця преса була високоякісною й професій­ною. Харківські наукові часописи користувалися в усій Росії, а часто й за кордоном.

26. Становлення та розвиток уХаркові церковно-релігійної преси. Церковно-релігійна преса почала розвиватися водночас із науковою. Церква була надійним оплотом самодержавства. При Харк. колегіумі (пізніше – Х.Дух.Семін.) виходить місячний часопис «Духовный вестник» (1862—1867) (ред.– проф. богослов'я ХУ Добротворський) і жур­нал «Духовний дневник» (1864-1866) (ред. ректор семінарії протоієр. Веніамін). Обидва видан­ня мали додатки, де містили урядові постанови й розпорядження єпар­хіального керівництва. Розраховані на семінаристів, свяще­ників, тобто на інтелігенцію у широ­кому розумінні. Для об*єдн. духівництва і пастви створено газету «Харьк. епарх. ведомости» (1867—1883). Щотижнево. Містила офіційну хроніку з життя Харк. єпархії, церковні проповіді, житія святих. Новий єпископ Амвросій припинив «Харк.Єпарх.вєд.» і сприяв заснуванню часопису «Благовест» («загальнодоступне ду­ховно-моральне видання»)(1883—1887) та філос.-богосл. журналу «Вера и Разум» (1884-1917).

27. Промислові, сільськогосподарські, торгівельні газети й журнали як складова фахової журналістики в Харкові.

Створенню промислових, с/г, торгівельн. видань сприяв розвиток гірничодобувної про­мисловості в Донбасі. Рада гірничопромисловців пів­дня Росії ініціювала створення «Южно-русск. горн. листка» (1880—1887). Висвітлював багатства Донецького краю, інформував про його промислове освоювання, пропонував технологічні новинки. Після смерті ред. Яневського, журнал зупинив роботу, через рік - Сучков відновив під назвою «Горно-заводской листок» (1888-1909) - відомчі повідомлення, інформацію зі статистики, економіки й техніки гірничої справи ітд. До Г-ЗЛ видав. додаток: «Бюллетень Харьк. каменноугольной и железоторговой биржи» (1903-1907). У 1907 перейменовано на «Извлечения из Бюллетеня Харьк. кам.и желез.б.». Як додаток до «Г-ЗЛ» його редактор фонДітмар видавав наук. жур­нал «Сборник технич. статей» (1903—1908). Щомісяця. Про стратегіч­ні технічні проблеми гірничо­добувної промисловості.

З с/г видавалися: «Южно-русская с/х газета» (1895-1918), «Промышленное садоводство и огородничество» (1899-1902) >> агрономія, садівництво ітд.

Промислові, с/г і торгівельні видання Х. кінця XIX - початку XX ст. були узалежнені від певних інституцій: Ради з'їзду гірничопр., Харківського това­риства с/г.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]