Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_komplex_Osnovi_sotsialnoyi_geografiyi.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
649.73 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ім. В.Н. КАРАЗІНА

ГЕОЛОГО-ГЕОГРАФІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Навчально - методичний комплекс

з курсу

«ОСНОВИ СОЦІАЛЬНОЇ ГЕОГРАФІЇ»

Харків

2007

Нємець Л.М.

Навчально – методичний комплекс з курсу:

"Основи соціальної географії". – Харків, 2007. - с.

Навчальний комплекс містить програму, робочий план, тези лекцій‚ теми семінарських занять та практичних робіт з орієнтовним планом‚ теми рефератів з орієнтовним планом‚ варіанти контрольних та курсових робіт з курсу "Основи соціальної географії".

Мета посібника – забезпечити умови для самостійної роботи студентів з зазначеного курсу: допомогти більш ефективно оволодіти системою теоретичних та фактичних знань‚ практичних вмінь самостійного дослідження, навчитися робити висновки з певних питань розділів і тем курсу тощо.

Навчально – методичний комплекс призначений для використання студентами денного та заочного відділень геолого – географічного факультету зі спеціальності "Географія".

Рекомендовано до друку Вченою радою

геолого-географічного факультету Харківського

національного університету імені В.Н. Каразіна

(протокол № від 2006 року)

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Структура навчальної програми Місце і значення навчальної дисципліни

Соціальна географія є нормативною навчальною дисципліною в підготовці географів широкого профілю. Предметом вивчення соціальної географії як науки є дослідження територіальних відмінностей соціального розвитку як окремих суспільних (соціальних груп), так і всього населення. Соціально-територіальні відмінності – це реальне, але не бажане явище сучасного соціуму будь-якої держави. Саме через це частіше виникає соціально-політична напруга, починаючи з неконтрольованої міграції населення та інших негативних явищ сучасності. Отже дослідження зазначених явищ, а саме: соціально-територіальних відмінностей регіонів, диспропорцій в соціальному розвитку на територіальному рівні є актуальним завданням сучасної соціальної географії, бо має важливе практичне значення.

Курс соціальної географії читається всім студентам-географам. Він передує багатьом іншим суспільно-географічним курсам, зокрема «Економічній та соціальній географії України», «Географії інфраструктури» та цілому ряду спецкурсів для спеціальності «Географія» та «Економічна та соціальна географія».

На сучасному етапі соціального розвитку, враховуючи процеси глобалізації, соціальна географія набуває статусу світоглядної дисципліни, яка формує розуміння глобального соціуму, проблем, що сьогодні існують в світі, вміння та навички розв’язання їх тощо. Важливе значення має розгляд зазначених проблем та процесів в Україні, які теж мають розглядатися в даному курсі.

Метою курсу є висвітлення основ соціальної географії, її становлення та розвиток в цілому в світі та, зокрема, в Україні, враховуючи її новий статус світоглядної дисципліни, яка одночасно має і значну практичну спрямованість.

Предметом курсу є вивчення теоретичних основ соціальної географії як науки про територіальний аспект соціального розвитку в конкретних суспільно-історичних умовах на етапі переходу глобального соціуму до стійкого розвитку.

Цілі та завдання курсу: Дати теоретичні знання та сформувати практичні навички щодо розуміння та дослідження територіальних відмінностей соціального розвитку як окремих соціальних груп, так і всього населення. Показати можливості нового статусу соціальної географії, як науки, яка спроможна внести вагомий вклад у вирішення глобальних проблем сучасної цивілізації.

Загальний обсяг курсу - 108 годин, з них аудиторних занять – 36 годин, форма контролю – кредитно-модульний контроль, іспит за модульним контролем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]