Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikhaylin.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
342.53 Кб
Скачать

55. Газета «Сніп»: причини припинення видання.

«Сніп»(1912)-щотижня. Мета:пробудж.нац.свідомісті зросійщ. укр-ців. Мат-ли свідчать, що «С» змогла мобілізувати укр. еліту навколо політ. орг-ції укр.-ва. Це розумів її ворог, уряд. За статтю, як викликає вороже ставлення до уряду(«Укр. платформа»), «С» оштрафували на 500 руб, конфіскували 41,43№. Потім почався страйк у друкарні, «С» місяць не виходила. Ще 7.10. «С» повідомила, що вих.. у 1913, як буде 1500 передплатників. Їх не було. В останньому « ред.-ія попрощалася з читачами, говорячи, що «не кари і штрафи є причиною смерті «С», а байдужість нашого суспільства!

56. Журнал «Школьный луч»: програма, характер, матеріали.

«Ш.Л»(1916-1917, 3№)-видання учнів ст. кл. Охтирської чол. гімназії. Наслідок пресового вибуху та пробудження укр. суспільства+ шо Охтирка-освітній центр повіту.Ініціатори та відповідальні за творчість учнів-викладачі. Тенд. до збільш. обсягу(28, 30, 40 стор). Обов”язково-*передова стаття. В ній в 1№ форм програма ч-су(автор-С.Велькіндс):розшир. світогляду учнів, розв. їхньої допитливості, дати їм поштовх до творчості, поділитися корисними знаннями, бути культ. силою. В другій передов. ст. В.Кейль додає, що ж-л сприятиме пробудженню потягу до знань та займатиметься моральним вихов. 3-я присвяч. політ. подіям Росіїрев).*Літ. твори: («Кладовище:з мисливських спогадів» К.З., «Метель» Б.Яновського)-слабкі, тому публ. мало. *Наук. Нариси: «Прісноводний акваріум та його мешканці» В.Владикова, «Гіпотези про наявність живих істот на планетах» Д.С-ы та ін→готув під кер. викладачів.*Літ критика: некролог Ф.Гробицького про Г.Сенкевича, І.Шанька про С.Надсона. *Публіцистика:«Репетитор та учень» М.Привалова. *белетризована публіц-ка: опов. С.Велькіндса.* сатир. нарис «Катехізис гімназиста» В.Кейля.На заверш.№- шаради, задачі. Найкращ. мат-л ч-су:подорожній нарис «Моя поїздка на Кавказ.З літніх спогадів»- перш публ-ція юного Б.Антоненка-Давидовича.Політ криза 17, держпереворот, ліквідація гімназій→припинення виходу.

57. Газета «Рідне слово»

Укр. щотижнева, 1917, 22№.Споч.видавцем значився Харк.губ.орг.ком-т. Ред.-Г.Хонкевич.1-5№ -заклик до усвідомлення себе укр.-ми та єднання, добра для усього укр.народу(гасло).16.04. була обрана Губ. Укр. Рада, Хоткевич став її членом. «РС» мало стати органом Ради-але його не затвердили→Х-ч зробив г-ту приватною, став її ред. та головним автором. Мат-ли:публіцистика, теми:піднесення нац. свідомості, заснув. «Просвіт», обґрунтування для У. потреби в автономії та незалежності, полеміка з рос. псевдодемокр-ми. Ст. «Кілька думок»-обурення від Харк. повітового учительськ. з“їзду, де вирішували, чи існує укр. народ та його мова. Він роз”яснює знач. для укр. свідомості запровадження укр. мови в освіту.Публ-є свою промову в Х. міській думі з укр. питання-про несправедливість того, що в складі місцевих органів самоврядування-тільки один представник від укр.-ців-ніякої рівності націй нема!→боровся за справедл. розв”язання нац. питання. Ек. руїна, страйки друкарів→між 29.07 і 14.10 у виході газети-перерва→відновл. На три номери. В ост. №-ст. «Сьогоднішній день»-про переконання автора у згубності для укр..народу шляху анархії, коли він перебуває у Рос.державі. Порятунок-федеральний устрій. «РС» виконала свою місію. Проф. ведення, публіц-ний захист культ. та політ. інтересів укр. народу-видатне явище!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]