Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Тема: ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ ПУЛЬПІТІВ У ПОСТІЙНИХ ЗУБАХ ІЗ НЕЗАВЕРШЕНИМ ФОРМУВАННЯМ КОРЕНІВ. ПОМИЛКИ ТА УСКЛАДНЕННЯ ПІД ЧАС ЛІКУВАННЯ ПУЛЬПІТІВ У ДІТЕЙ

Завдання № 1 Хворого А., 14 років, протягом двох днів турбує мимовільний

нападоподібний нічний біль, який іррадіює по гілках трійчастого нерва, з короткими безболісними проміжками. Біль посилюється від гарячого, від холодного тамується. Об’єктивно: у 16 зубі глибока каріозна порожнина з розм’якшеним дентином, зондування безболісне по всьому дну, перкусія болюча. Встановлено діагноз – гострий гнійний пульпіт. Який метод лікування є найбільш прийнятним у цій ситуації?

A.Метод вітальної екстирпації (МКХ К. 04.0 – 04.3).

B.Метод девітальної екстирпації.

C.Девітальна ампутація.

D.Біологічний метод лікування.

E.Метод вітальної ампутації.

Пояснення. Методом лікування гнійному пульпіті в постійних зубах, не зважаючи на ступень сформованості коренів, буде вітальна екстирпація, яка ґрунтується на видаленні коронкової та кореневої пульпи, тому що при гнійному пульпіті в запальний процес втягнена не тільки вся пульпова тканина, а й в тій чи іншій ступені періодонт.

Завдання № 2 Дитина 8 років скаржиться на біль у 46 зубі, який посилюється

від термічних та хімічних подразників. Зуб болить три дні. Під час об’єктивного обстеження виявлено каріозну порожнину в межах

47

навколопульпарного дентину, зондування болюче по всьому дну. Термопроба позитивна, довготривала. Встановлено діагноз – гострий дифузний пульпіт. Який метод лікування слід обрати, зважаючи на ступінь формування коренів?

A.Девітальну екстерпацію.

B.Вітальну ампутацію.

C.Біологічний метод.

D.Девітальну ампутацію.

E.Вітальну екстирпацію.

Пояснення. Оскільки корені в 46 зубі ще не сформовані, тому показана вітальна ампутація, яка ґрунтується на видаленні коронкової частини пульпи під місцевим знеболюванням та захисту зони росту коренів за рахунок збереженні кореневої пульпи.

Завдання № 3

Дитині 11 років (I гр. здоров’я) проводилося препарування каріозної порожнини 36 зуба, розташованої на жувальній поверхні. Під час знятті шару демінералізованого дентину екскаватором на дні каріозної порожнини з’явилася маленька краплинка крові. Встановлено діагноз – гострий травматичний пульпіт 36 зуба. Який метод лікування слід обрати?

A.Біологічний метод.

B.Девітальну ампутацію.

C.Девітальну екстирпацію.

D.Вітальну ампутацію.

E.Вітальну екстирпацію.

Пояснення. Оскільки при гострому травматичному пульпіті запальний процес у пульпі зворотний, треба зняти запалення та

48

відновити репаративні можливості пульпи. Вік дитини, не обтяжений захворюваннями загальносоматичний стан (I гр. здоров’я) та розташування каріозної порожнини на жувальній поверхні, дозволяють обрати біологічний метод лікування .

Завдання № 4 Хворого А., 17 років, протягом двох днів турбує мимовільний

нападоподібний нічний біль, який іррадіює по гілках трійчастого нерва, з короткими неболючими проміжками. Об’єктивно: у 36 зубі глибока каріозна порожнина з розм’якшеним дентином, зондування болюче по всьому дну, перкусія болісна. В анамнезі – алергія на анестетики. Встановлено діагноз – гострий дифузний пульпіт. Який метод лікування слід обрати в цьому випадку?

A.Вітальну ампутацію.

B.Вітальну екстирпацію.

C.Девітальну екстирпацію.

D.Девітальну ампутацію.

E.Біологічний метод.

Пояснення. Оскільки вік пацієнта свідчить про те, що корені 37 вже сформовані, та діагностована дифузна форма гострого пульпиту , й в анамнезі є алергія на анестетики, то при лікуванні найбільш доцільним буде обрати метод девітальної екстирпації пульпи.

Завдання № 5 Дівчинка 13 років скаржиться на посилення болю в 37 зубі від

вживання гарячої їжі і на зменшення – від холодної. Зуб болить 3 дні. Об’єктивно: на жувальній поверхні 37 зуба виявлено глибоку каріозну

49

порожнину, заповнену рештками їжі. Під час зондування дна випадково відкрилася пульпова камера та проступила краплина гнійного ексудату. Перкусія болюча. Встановлено діагноз – гострий гнійний пульпіт37 зуба. Лікар обрав метод вітальної ампутації. Якої помилки він припустився?

A.Не врахував стадію формування коренів.

B.Не врахував характер запального процесу.

C.Не врахував вік дитини.

D.Неправильно обрав вид знеболювання.

E.Не провів додаткові методи обстеження.

Пояснення. Оскільки запальний процес має гнійний характер, а в нього втягнена вся пульпова тканина, то слід проводити екстирпацію.

Завдання № 6 До лікаря звернулася дівчинка 14 років зі скаргами на біль у 45

зубі на холодне, після усунення подразника біль минає через 1-3 хвилини. Під час об’єктивного обстеження виявлено каріозну порожнину в межах навколопульпарного дентину, зондування болюче в одній точці. Дентин ром’якшений, слабопігментований, термопроба позитивна. Встановлено діагноз – гіперемія пульпи. Яку лікувальну пасту слід використати?

A.Гідрооксидкальційвмісну.

B.Тимолову.

C.Йодоформну.

D.Формакрезолову.

E.Параформальдегідну.

50

Пояснення. Гідроокис кальцію завдяки високому значенню рН матеріалу (рН-12), крім антимікробної дії, стимулює одонтобласти, які формують замісний дентин.

Завдання № 7 Під час огляду дівчинка 10 років скаржиться на гострий

мимовільний біль у зубі на нижній щелепі зліва, що посилюється вночі, та тривалий біль від холодного. Біль з’явився добу тому. Об’єктивно: у 26 зубі виявлено глибоку каріозну порожнину, що не сполучається з порожниною зуба та виповнена розм’якшеним дентином. Зондування дна каріозної порожнини болюче, реакція на термічні подразники болюча. Перкусія болюча. Встановлено діагноз – гострий дифузний пульпіт 26 зуба. Який метод лікування є найбільш прийнятним у цій ситуації?

A.Метод вітальної екстирпації (МКХ К. 04.0-04.3).

B.Метод девітальної ампутації.

C.Видалення ураженого зуба.

D.Біологічний метод лікування.

E.Метод вітальної ампутації.

Оскільки корені 16 зуба сформовані, то методом лікування буде вітальна екстирпація, яка ґрунтується на видаленні коронкової та кореневої пульпи, тому що при дифузному пульпіті в запальний процес коренева пульпа.

Завдання № 8 Пацієнт 17 років скаржиться на дискомфорт під час прийому їжі у

зубі на нижній щелепі зліва. Після обстеження було поставлено діагноз

– хронічний фіброзний пульпіт 36 зуба. Алергологічний анамнез не обтяжений. Який метод лікування буде найбільш оптимальним у цьому

51

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]