Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

їжі. Об’єктивно: загальний стан не порушений, лімфатичні вузли не збільшені. В 46 зубі виявлена велика каріозна порожнина V класу за Блеком . На гіперемійованій слизовій оболонці щоки в ділянці 46зуба відмічається болісне ерозивно-виразкове ушкодження розміром 5 мм. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Травматична виразка (МКХ-10 L 89)

B.Афта Беднара

C.Туберкульозна виразка

D.Сифілітична виразка

E.Ерозивна форма лейкоплакії

Пояснення:

Діагностичним критерієм є болісне ерозивно-виразкове ушкодження СОПР розміром 5мм, та наявність етіологічного фактору – хронічна травма гострими краями зубу.

Тема: ВІРУСНІ ХВОРОБИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ РОТА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ. ПРОЯВИ ГОСТРИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ НА СОПР

111

Завдання № 1 Дитині 2 ріки. Мати звернулася зі скаргами на появу в дитини

виразок у роті, слинотечу, підвищення температури тіла до 37,3°С. Дитина хворіє 2 добу. Об’єктивно: шкірний покров обличчя неуражений, підщелепні лімфатичні вузли збільшені , дещо болючі при пальпації. Ясна гіперемовані, набряклі, на слизовій оболонці язика, щік овальні болючі ерозії діаметром 2-3 мм, вкриті білуватим нальотом. Який діагноз можна поставити?

A.Гострий герпетичний стоматит (Шифр МКХ-10 – В00).

B.Гострий грибковий стоматит.

C.Багатоформна ексудативна еритема.

D.Вітряна віспа.

E.Герпетична ангіна.

Пояснення. Клінічні діагностичні критерії – субфібрильна температури тіла, регіонарний лімфаденіт, гострий катаральний гінгівіт, ерозії на слизовій оболонці порожнини рота.

Завдання№2 Дівчинка 2 років протягом 2 днів відмовляється від їжі. Мати

відзначає появу виразок у роті, слинотечу, підвищення температури тіла до 38°С. Після обстеження діагностовано гострий герпетичний стоматит, середньотяжка форма. Які лікарські препарати необхідно призначити загального для етіотропного лікування?

A.Антигістамінні.

B.Імуномоделюючі

C.Противірусні.

D.Антимікотики.

E.Антибіотики.

112

Пояснення. Для лікування гострого герпетичного стоматиту середнього ступеня тяжкості, у першу чергу, призначають противірусні препарати впродовж всього періоду гіпертермії й появи нових елементів ураження та наступних 3-х днів, тому що противірусні препарати є групою для проведення етіотропної терапії.

Завдання№3 Дитина 10 років скаржиться на підвищення температури тіла до

39,2°С, слабість, головний біль і біль у горлі, особливо під час ковтання. Об’єктивно: слизова оболонка порожнини рота набрякла, гіперемована, у деяких ділянках є точкові крововиливи. Мигдалики гіпертрофовані, вкриті жовтувато-сірим крихтоподібним нальотом, який легко знімається. Підщелепні, шийні, потиличні лімфатичні вузли значно збільшені, рухомі, дещо болючі при пальпації. Відзначається гепатоспленомегалія. Який діагноз є найбільш імовірним?

A.Кір.

B.Герпетична ангіна.

C.Скарлатина.

D.Інфекційний мононуклеоз.

E.Дифтерія.

Пояснення. Для інфекційного мононуклеозу характерними є гепатоспленомегалія, збільшені підщелепні, шийні, потиличні лімфатичні вузли гіпертрофовані мигдалики, набрякла, гіперемована слизова оболонка порожнини рота з петехіальними крововиливами.

Завдання№4 Дитина 7 років скаржиться на головний біль, слабість і біль у горлі.

Температура тіла підвищена до 38,3°С. Об’єктивно: на набряклій і гіперемованій слизовій оболонці м’якого піднебіння, піднебінних дужок

113

і мигдаликах – численні болючі дрібні ерозії з червоним дном, не вкриті нальотом. Підщелепні лімфатичні вузли збільшені, болючі при пальпації. Який діагноз цього захворювання?

A.Гострий герпетичний стоматит.

B.Герпетична ангіна.

C.Інфекційний мононуклеоз.

D.Стоматит при скарлатині.

E.Стоматит при дифтерії.

Пояснення. Клінічні діагностичні критерії – порушення загального стану дитини та біль у горлі, наявність на слизовій оболонці м’якого піднебіння, піднебінних дужок і мигдаликах численних дрібних ерозій, не вкритих нальотом, які мають яскраво-червоне дно.

Завдання№5 Дівчинка 13 років звернулася до стоматолога з приводу висипань

на губах, які також були й місяць тому. Об’єктивно: температура тіла 37,4°С. На червоній облямівці нижньої губи на межі зі шкірою – 5 пухирців із серозним вмістом. Під час цитологічного дослідження з ділянки ураження виявлено величезні багатоядерні клітини.. Який діагноз можна поставити?

A.Атопічний хейліт.

B.Гострий герпетичний стоматит.

C.Багатоформна ексудативна еритема.

D.Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит.

E.Рецидивуючий герпес порожнини рота (Шифр МКХ-10 – В00).

Пояснення. Діагностичні критерії наявність рецидивів захворювання, присутність пухирцевих елементів ураження , які локалізуються на червоній облямівці губ та багатоядерні клітини, що виявлені при цитологічному дослідженні.

114

Завдання№6 Хлопчик 9 років скаржиться на біль у горлі, підвищення

температури тіла до 38,7°С. Під час лабораторного дослідження крові виявлено лейкоцитоз, атипові мононуклеари. Лікар-стоматолог оглянув дитину та поставив діагноз – інфекційний мононуклеоз. Який збудник є причиною цього захворювання?

A.Вірус Коксакі.

B.Вірус простого герпесу.

C.Паличка Борде–Жангу.

D.Вірус Епштейна–Барра.

E.Паличка Леффлера.

Пояснення. Збудник інфекційного мононуклеозу – вірус Епштейна– Барра, який належить до родини герпетичних вірусів. Інші збудники викликають такі захворювання як:герпетична ангіна, ОГС, коклюш, дифтерія.

Завдання № 7 Дитина 12 років скаржиться на біль у горлі, підвищення

температури тіла до 38,5°С, головний біль, нежить, кашель. Об’єктивно: слизова оболонка порожнини рота гіперемована, набрякла, на піднебінні та піднебінних дужках виявлено близько 10-15 ерозій діаметром до 0,5 мм, які не вкриті нальотом і мають червоне дно. Лікарстоматолог встановив діагноз – герпетична ангіна. Який збудник є причиною цього захворювання?

A.Вірус Коксакі.

B.Вірус простого герпесу.

C.Паличка Борде–Жангу.

115

D.Вірус Епштейна–Барра.

E.Паличка Леффлера.

Пояснення. Збудником герпетичної ангіни є РНК-вмісний ентеровірус Коксакі А. Інші збудники викликають такі захворювання як: ОГС, коклюш, інфекційний мононуклеоз, дифтерія.

Завдання № 8 Дитина 2 років хворіє на гострий герпетичний стоматит протягом

тижня. На момент обстеження зареєстровано період згасання хвороби. Якими лікарськими препаратами необхідно доповнити місцеве лікування на цьому етапі?

A.Знеболювальними засобами.

B.Противірусними препаратами.

C.Протеолітичними ферментами.

D.Антисептиками.

E.Кератопластичними засобами.

Пояснення. У період епітелізації призначають кератопластичні засоби, які прискорюють процеси регенерації слизової оболонки.

116

Тема: ГРИБКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ. ДІАГНОСТИКА, ЛІКУВАННЯ Завдання № 1

Батьки 4-місячної дитини скаржаться на появу в неї білого нальоту в роті. Дитина відмовляється від їжі. Об’єктивно: загальний стан задовільний, температура тіла 37,1°С, на слизовій оболонці щік і губ – білий сироподібний наліт, який легко знімається, слизова оболонка під ним гіперемована, набрякла. Який додатковий метод дослідження необхідно провести щоб встановити діагноз?

A.Мікроскопічний.

B.Імунофлюоресцентний.

C.Імунологічний.

D.Вірусологічний.

E.Морфологічний.

Пояснення. Додаткові діагностичні критерії: наявність великої кількості елементів гриба та його значне брунькування, отриманих при мікроскопічному дослідженні матеріалу з уражених ділянок . Наявність специфічних колоній при посіві на спеціальні середовища.

Завдання № 2 Батьки 6-місячної дитини скаржаться на відмову хлопчика від їжі,

наявність білуватих нашарувань у роті. Дитина неспокійна Об'єктивно: на набряклій гіперемованій слизовій оболонці губ, щік, язика – сірувато-білий сироподібний наліт, що легко знімається без утворення ерозій. Який діагноз можна поставити?

A. Червоний плескатий лишай.

117

B.Багатоформна ексудативна еритема.

C.Гострий герпетичний стоматит.

D.Гострий псевдомембранозний кандидоз (Шифр МКХ В.37.0).

E.Лейкоплакія, м’яка форма.

Пояснення. Клінічні діагностичні критерії – наявність білого сироподібного нальоту, що легко знімається без утворення ерозій.

Завдання № 3 Батьки 8-місячної дитини скаржаться на наявність у неї нальоту в

роті. Хлопчик неспокійний, млявий. Лікар-стоматолог оглянув дитину та встановив діагноз – гострий псевдомембранозний кандидоз. Який збудник викликає це захворювання?

A.Вірус простого герпесу.

B.Дріжджоподібні гриби

C.Паличка Леффлера.

D.Вірус Коксакі.

E.Паличка Борде-Жангу.

Пояснення. Кандидоз – захворювання, яке спричиняється умовнопатогенними дріжджоподібними грибами роду Candida.

Завдання № 4 Дівчинка віком 1 рік 6 міс. перебувала на лікуванні в

інфекційному відділенні, отримувала ампіцилін. На 6 добу перебування в стаціонарі в дитини під час огляду в порожнині рота було виявлено білий сироподібний наліт у вигляді плівок на гіперемованій набряклій слизовій оболонці язика. Плівки легко знімаються, оголюючи гіперемовану яскраво-червону поверхню. Загальний стан дитини

118

задовільний, температура тіла 36,5°С. Які клінічні ознаки дозволяють запідозрити наявність в дитини грибкового захворювання ?

A.Сироподібний наліт, що легко знімається.

B.Гіперемія та набряк слизової оболонки.

C.Відсутність ерозій на слизовій оболонці після зняття нальоту.

D.Відсутність ознак загальної інтоксикації.

E.Наявність сірувато-білого нальоту у вигляді плівок.

Пояснення. Клінічні діагностичні критерії кандидозного захворювання – це наявність білого сироподібного нальоту, що легко знімається без утворення ерозій.

Завдання № 5 У 2-місячної дитини діагностовано гострий псевдомембранозний

кандидоз. Який з перелічених препаратів слід призначити для етіотропного лікування цього захворювання?

A.Протигрибкові.

B.Протизапальні.

C.Антисептики.

D.Противірусні.

E.Антигістамінні.

Пояснення. Для етіотропного лікування кандидозу слизової оболонки порожнини рота призначають протигрибкові препарати.

Завдання № 6 У 12-річної дитини скарги на сухість і печіння в роті, появу

нальоту, які непокоять протягом кількох місяців. Об’єктивно: на набряклій гіперемованій слизовій оболонці губ і щік – світло-сірий наліт. На язику наліт щільний, важко знімається й має вигляд білих та

119

жовтуватих бляшок. В анамнезі дитини – хронічний бронхіт, систематичне лікування антибіотиками. Який діагноз найбільш імовірний у цьому випадку?

A.Червоний плескатий лишай.

B.Гіперпластичний кандидоз (Шифр МКХ В.37.0).

C.Лейкоплакія, пласка форма.

D.Лейкоплакія, м’яка форма.

E.Червоний вовчак.

Пояснення. Клінічні діагностичні критерії – сухість, печіння слизової оболонки порожнини рота, гіперемія, набряк слизової оболонки, білі, жовтуваті бляшки на язику, псевдомембранозні нашарування на щоках.

Завдання № 7 Дитина 3 місяців хворіє протягом 2 днів, неспокійна під час їжи,

температура тіла 37,3°С. Лікар-стоматолог оглянув дитину та встановив діагноз – гострий псевдомембранозний кандидоз. Для загального лікування лікар призначив ністатин. Якою є добова вікова доза препарату для дитини?

A.200 000 ОД.

B.400 000 ОД.

C.750 000 ОД.

D.100 000 ОД.

E.100 000 000 ОД.

Пояснення. Добова доза ністатину для дитини такого віку становить 25 000 ОД 4 рази на добу.

Завдання № 8 Двохмісячна дитина неспокійна, погано спить, відмовляється від

їжі. Температура тіла нормальна. Лікар-стоматолог встановив діагноз –

120

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]