Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Тема: СТОМАТОЛОГІЧНІ ПЛОМБУВАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ В ДИТЯЧОМУ ВІЦІ

Завдання № Пацієнт 12 років скаржиться на наявність порожнини в зубі на

верхній щелепі. Об’єктивно: у пришийковій ділянці 25 зуба - каріозна порожнина середньої глибини, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Реакція на термічні подразники, зондування стінок та перкусія безболісні. Поставлено діагноз :гострій середній карієс. Який пломбувальний матеріал є оптимальним у цій клінічній ситуації?

A.Гібридний склоіономер.

B.Макрофільний композит.

C.Мікрофільний композит.

D.Гібридний композит.

E.Амальгама.

Пояснення. У зв’язку з тим, що 25 зуб тільки прорізався і емаль слабко мінералізована, недоцільно додатково послаблювати її міцність за рахунок глибокого кислотного протравлювання, необхідного в разі

26

використання композитних матеріалів. Оскільки процес має гострий перебіг, слід застосувати матеріал з фторзалежним карієсстатичним ефектом, який мають гібридні склоіномерні цементи. Крім того, близькість коефіцієнта термічного розширення до емалі та дентину дозволяє застосовувати їх для пломбування каріозних порожнин 5 класу за Блеком.

Завдання № 2 У 8-річної дитини через три тижні після лікування 65 зуба випала

пломба. На медіальній контактній поверхні 65 зуба виявлено каріозну порожнину в межах навколопульпарного дентину, частково виведену на жувальну поверхню. Дно та стінки каріозної порожнини щільні, зондування дна чутливе, перкусія зуба безболісна. Від холодного виникає біль, який швидко минає після усунення подразника. Поставлено діагноз :хронічний глибокий карієс. Який матеріал буде оптимальним для постійної пломби?

A.Склоіономерний цемент.

B.Силікатний цемент.

C.Силікофосфатний цемент.

D.Цинкфосфатний цемент.

E.Амальгама.

Пояснення. У цьому випадку для постійної пломби доцільніше використати склоіономерний цемент, тому що він нетоксичний та має протикаріозну дію.

Завдання № 3 Дитина 14 років скаржиться на біль від холодного у передніх зубах

верхньої щелепи протягом декількох місяців. В 11 та 21 зубах виявлено

27

каріозні порожнини четвертого класу за Блеком у межах щільного навколопульпарного дентину коричневого кольору. Зондування дна каріозних порожнин не болюче. Від холодного виникає біль, який швидко минає після усунення подразника. Встановлено діагноз :хронічний глибокий карієс. Який матеріал буде оптимальним для постійних пломб?

A.Композитний матеріал.

B.Силікатний цемент.

C.Склоіономерний цемент.

D.Компомерний матеріал.

E.Полікарбоксилатний цемент.

Пояснення. Оскільки дозрівання емалі 11 та 21 зубів у 14 років вже закінчене, тому доцільніше використати композитний матеріал, тому що він більше відповідає вимогам естетики.

Завдання № 4 Дитина 8 років скаржиться на біль від холодного в передньому зубі

верхньої щелепи, який непокоїть кілька місяців. Об’єктивно: на медіальній поверхні 11 зуба – каріозна порожнина. Після зняття навислих країв емалі розм’якшений дентин було легко видалено екскаватором у межах навколо пульпарного дентину. Зондування каріозної порожнини болюче по всій поверхні. Реакція на холодові подразники болюча, швидко минає після її усунення. Встановлено діагноз : гострий глибокий карієс. Яку лікувальну прокладку необхідно використати ?

A.Параформальдегідну.

B.Тимолову.

C.Йодоформну.

28

D.Формакрезолову.

E.Гідроксидкальційвмісну.

Пояснення. Гідроокис кальцію завдяки високому значенню рН матеріалу (рН-12), крім антимікробної дії, стимулює утворення репаративного дентину.

Завдання № 5 Дитина 10 років скаржиться на біль в 46 зубі під час прийому їжі.

Об’єктивно: на медіальній поверхні 46 зуба – глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Зондування дна болісне, реакція на холодові подразники дещо болюча, швидкоплинна. Встановлено діагноз: гострий глибокий карієс. Яку лікувальну пасту слід використовувати в цьому випадку?

A.Цинкоксид-евгінолову.

B.Кортикостероїдну.

C.Тимолову.

D.Йодоформну.

E.Формокризолову.

Пояснення. Цинкоксид-евгінолова паста чинить одонтотропну та протизапальну дію на пульпову тканину.

Завдання № 6 Батьки 6,5-річної дитини скаржаться на наявність порожнин у

кутніх зубах нижньої шелепи, які з’явилися декілька місяців тому. На контактних поверхнях 74 і 75 зубів виявлено каріозні порожнини в межах плащового дентину. Дно та стінки каріозних порожнин щільні, пігментовані, під час зондування безболісні. Реакція на термічні подразники відсутня. Встановлено діагноз : хронічний середній карієс. Який матеріал буде оптимальним для постійної пломби ?

29

A.Силікатний цемент.

B.Силікофосфатний цемент.

C.Компомерний матеріал.

D.Полікарбоксілатний цемент.

E.Цинкфосфатний цемент.

Пояснення. Обраний матеріал менш чутливий до вологи, має достатню міцність та високу біосумісність.

Завдання № 7 У хлопчика 16 років у ділянці 26 зуба виникає біль під час прийому

солодкої та холодної їжі. Вперше біль виник три тижні тому. Об’єктивно: на жувальній поверхні 26 зуба - каріозна порожнина середньої глибини, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування емалево-дентинної межі болюче, дна порожнини - дещо болюче, від холодового подразника викликає короткочасний біль. Поставлено діагноз : гострий середній карієс. Пломбувальний матеріал якої групи доцільно використати в цьому випадку?

A.Композитний.

B.Силікофосфатний.

C.Традиційний склоіономер.

D.Гібридний склоіономер.

E.Компомер.

Пояснення. Композитні матеріали частіше використовуються для пломбування каріозних порожнин I класу за Блеком, тому що дозволяють зберегти механічну міцність пломби в зоні великого жувального навантаження.

Завдання № 8

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]