Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Тема: КЛІНІКА, ДІАГНОСТИКА, ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА ПУЛЬПІТІВ У ДІТЕЙ. ЛІКУВАННЯ ПУЛЬПІТІВ ТИМЧАСОВИХ ЗУБІВ

Завдання № 1 Дитину 4 років протягом доби турбує нападоподібний біль, який

посилюється від холодного та іррадіює по гілках трійчастого нерва. Біль без чіткої локалізації, з короткими безболісними проміжками. Об’єктивно: у 55 зубі – глибока каріозна порожнина з розм’якшеним дентином, зондування болюче по всьому дну, перкусія безболісна. Який діагноз можна поставити?

41

A.Гострий серозний дифузний пульпіт (МКХ К 04.0– 04.3).

B.Гострий серозний періодонтит.

C.Гострий гнійний пульпіт.

D.Гострий обмежений пульпіт.

E.Гострий дифузний пульпіт, ускладнений періодонтитом.

Пояснення. Критеріями цього захворювання є наявність нападоподібного болю від холодного без чіткої локалізації, який іррадіює по гілках трійчастого нерва з короткими безболісними проміжками, а також болюче зондування по всьому дну та безболісна перкусія.

Завдання № 2 До лікаря звернулася дитина 5 років зі скаргами на кровоточивість

із зуба. Об’єктивно: на жувальній поверхні 54 зуба каріозна порожнина, заповнена поліпозним розростанням червоного кольору. На рентгенограмі змін у періодонті немає, але порожнина зуба широко сполучається з пульповою камерою. Який діагноз можна поставити?

A.Хронічний гангренозний пульпіт.

B.Хронічний фіброзний пульпіт.

C.Хронічний гіпертрофічний пульпіт (МКХ К 04.0– 04.3).

D.Гранулюючий періодонтит.

E.Папіліт.

Пояснення. Діагностичними критеріями цього захворювання є кровоточивість з зуба під час прийому їжі; поліп червоного кольору, який заповнює каріозну порожнину та міститься на жувальній поверхні зуба. На рентгенограмі змін у періодонті немає, але порожнина зуба широко сполучається з пульповою камерою.

42

Завдання № 3 Батьки дитини 4 років скаржаться на гострий мимовільний біль у

зубі в дитини на нижній щелепі зліва, що посилюється вночі, тривалий біль від холодного. Біль з’явився добу тому. Об’єктивно: у 74 зубі виявлено глибоку каріозну порожнину, що не сполучається з порожниною зуба та виповнена розм’якшеним дентином. Зондування дна каріозної порожнини болюче, реакція на термічні подразники болюча. Перкусія болюча. Ясна в ділянці 74 зуба гіперемовані, болючі при пальпації. Який діагноз можна поставити?

A.Гострий пульпіт, ускладнений періодонтитом (МКХ К 04.0–

04.3).

B.Гострий гнійний пульпіт.

C.Гострий періостит.

D.Гострий періодонтит.

E.Загострення хронічного пульпіту.

Пояснення. Діагностичними критеріями цього захворювання є наявність глибокої каріозної порожнини в межах навколопульпарного дентину, що не сполучається з порожниною зуба, різкий біль під час зондування дна каріозної порожнини, тривала больова реакція після дії термічних подразників, больова реакція на перкусію, ясна гіперемовані та болючі при пальпації.

Завдання № 4 У дівчинки 7,5 років під час санації порожнини рота було виявлено

каріозну порожнину на жувальній поверхні 55 зуба. Коронкова частина зуба сірого кольору. Каріозна порожнина сполучається з порожниною зуба. Зондування усть кореневих каналів болюче, перкусія безболісна На рентгенограмі змін у періапікальних тканинах не виявлено. Який діагноз можна поставити?

43

A.Хронічний гранулюючий періодонтит.

B.Хронічний гіпертрофічний пульпіт.

C.Хронічний гангренозний пульпіт (МКХ К 04.0– 04.3).

D.Хронічний фіброзний пульпіт.

E.Хронічний фіброзний періодонтит.

Пояснення. Діагностичними критеріями цього захворювання є сірий колір коронкової частини зуба, наявність глибокої каріозної порожнини, яка сполучається з порожниною зуба, болюче зондування усть кореневих каналів, безболісна перкусія, відсутність патологічних змін у періапікальних тканинах на рентгенограмі.

Завдання № 5 Хлопчик М., 8 років, скаржиться на біль у 74 зубі, який виникає

після потрапляння їжі. Під час об’єктивного обстеження хлопчика спостерігається глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, яка сполучається з порожниною зуба, зондування дна каріозної порожнини спричиняє біль. Вставлено діагноз

– хронічний фіброзний пульпіт 74 зуба. Який метод лікування є найбільш оптимальним?

A.Девітальна ампутація.

B.Девітальна екстирпація.

C.Вітальна ампутація.

D.Вітальна екстирпація.

E.Біологічний метод.

Пояснення. Оскільки в 74 зубі у 8 років спостерігається фізіологічна резорбція кореня, тому питання щодо збереження кореневої пульпи не ставиться. За такого діагнозу слід обрати метод девітальної ампутації, який ґрунтується на асептичній муміфікації кореневої пульпи.

44

Завдання № 6 Дитину 5 років протягом доби турбує біль від холодного. Під час

об’єктивного обстеження дитини спостерігається глибока каріозна порожнина в 55 зубі в межах навколопульпарного дентину, яка сполучається з порожниною зуба, зондування дна каріозної порожнини спричиняє біль. Встановлено діагноз – загострення хронічного пульпіту 55 зуба. Обрано метод девітальної екстирпації. Який засіб слід застосувати для девіталізації пульпи?

A.На основі нітрату срібла.

B.На основі миш’яковистого ангідриду.

C.На основі 10% розчину йоду.

D.На основі параформальдегіду.

E.На основі гідроксиду кальцію.

Пояснення. Параформальдегідна паста нетоксична, має девіталізуючі властивості. Вона викликає розширення судин в пульпі з подальшим стазом і некрозом, але не призводить до патологічних змін у періодонті навіть після тривалого перебування.

Завдання № 7 У дівчинки 6 років під час санації порожнини рота було виявлено

глибоку каріозну порожнину на жувальній поверхні 55 зуба. Каріозна порожнина сполучається з порожниною зуба. Зондування усть кореневих каналів болюче. Реакція на перкусію безболісна. На рентгенограмі змін у періапікальних тканинах не виявлено. Встановлено діагноз – хронічний гангренозний пульпіт. В анамнезі – алергія на анестетики. Який метод лікування є найбільш оптимальним?

A.Девітальна ампутація.

B.Девітальна екстирпація.

45

C.Вітальна ампутація.

D.Вітальна екстирпація.

E.Біологічний метод.

Пояснення. Оскільки у 6 років корені 55 зуба сформовані, а при гангренозному пульпіті в запальний процес втягнена коренева пульпа, слід проводити девітальну екстирпацію, тому що в анамнезі є алергія на анестетики.

Завдання № 8 Дитині 12 років поставлено діагноз: гострий глибокий карієс 34

зуба. Під час препарування каріозної порожнини та зняття шару демінералізованого дентину екскаватором на дні порожнини з’явилася маленька краплинка крові. Встановлено діагноз – травматичний пульпіт. Який метод лікування є найбільш оптимальним?

A.Девітальна ампутація.

B.Девітальна екстирпація.

C.Вітальна ампутація.

D.Вітальна екстирпація.

E.Біологічний метод.

Пояснення. Оскільки при травматичному пульпіті запальний процес в пульпі зворотній, треба направити зусилля на зняти запалення та відновлення функціональної активності пульпи, що можливе при застосуванні біологічного методу лікування.

46

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]