Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Завдання №8 Дитина 12-ти років звернулася зі скаргами на печіння, зуд, сухість у

роті. Пацієнт декілька тижнів користується знімною ортодонтичною апаратурою на верхню щелепу із пластмаси. Об’єктивно: слизова оболонка щік, губ, твердого і м’якого піднебіння набрякла, гіперемійована, язик «лакований», на слизовій оболонці піднебіння болісні поодинокі ерозії вкриті фібринозним нальотом. Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Контактний алергійний стоматит

B.Афти Сеттона

C.Гострий герпетичний стоматит

D Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит E. Пухирчатка

Пояснення:

На наявність контактного алергійного стоматиту вказують скаргами на печіння, зуд, сухість у роті, наявність на фоні катарального запалення болісних поодиноких ерозій вкритих фібринозним нальотом, користування ортодонтичною апаратурою із пластмаси в анамнезі.

Тема: Рецидивуючі афти порожнини рота в дитячому віці

Завдання № 1 Дитина 10 років звернулася до стоматолога зі скаргами на появу

виразок у порожнині рота. З анамнезу: захворювання періодично загострюється після прийому гострої їжі. Дитина перебуває на диспансерному обліку з приводу хронічного гастродуоденіту. Під час об’єктивного дослідження виявлено 2 афти на перехідній складці в ділянці нижньої губи розміром 2х2 мм, болючі, оточені гіперемованим

132

обідком. Реґіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Який діагноз можна поставити у цьому випадку?

A.Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит (МКХ-10 – К 12.0).

B.Вторинний папульозний сифіліс.

C.Афта Сеттона.

D.Синдром Бехчета.

E.Хронічний рецидивуючий герпес.

Пояснення. Критеріями цього захворювання є наявність у порожнині рота 2 афт на перехідній складці в ділянці нижньої губи розміром 2х2 мм з обідком гіперемії а також повторення захворювання та перебування дитини на диспансерному обліку з приводу хронічного гастродуоденіту.

Завдання № 2 Хлопчик 11 років скаржиться на наявність болючих виразок у

порожнині рота. Подібна симптоматика відзначається по декілька разів на рік. Об’єктивно: на бічній поверхні язика і на слизовій оболонці щік визначаються виразки кратероподібної форми, болючі при пальпації, вкриті нальотом сірувато-білого кольору, з гіперемією навколо, наявність м’яких гладеньких рубців. Який діагноз можна поставити у цьому випадку ?

A.Афта Сеттона.

B.Первинний сифіліс.

C.Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит.

D.Вторинний папульозний сифіліс.

E.Рецидивуючий герпетичний стоматит.

Пояснення. Критеріями цього захворювання є наявність у порожнині рота виразок кратероподібної форми, вкритих нальотом

133

сірувато-білого кольору, з гіперемією навколо, болючих при пальпації, наявність м’яких гладеньких рубців, а також повторенням захворювання декілька разів на рік.

Завдання № 3 Батьки 17-річного хлопчика звернулися зі скаргами на наявність

болючих виразок на слизовій оболонці нижньої губи, різке падіння зору та світлобоязнь, одночасні висипання в ділянці зовнішніх статевих органів. В анамнезі – ревматизм. Об’єктивно: на слизовій оболонці нижньої губи визначаються афти, які довго не загоюються, оточені обідком запалення яскраво-червоного кольору, діаметром 5-6 мм. Поверхня афти заповнена жовтувато-фіброзним нальотом. На СОПР відзначаються грубі сполучнотканинні рубці. Який діагноз можна поставити?

A.Синдром Бехчета.

B.Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит.

C.Афта Сеттона.

D.Червоний вовчак.

E.Синдром Стівенса–Джонсана.

Пояснення. Критерії цього захворювання це наявність одночасного висипу афт на очах, слизовій оболонці порожнини рота та статевих органах, які довго не загоюються. Поверхня афти заповнена жовтувато фіброзним нальотом. На СОПР відзначаються грубі сполучнотканинні рубці.

Завдання № 4 Батьки 3-річної дитини звернулися зі скаргами на її неспокійну

поведінку, підвищення температури тіла до 39,0°С, поганий сон, неприємний запах з рота. Дитина хворіє протягом доби. Об’єктивно: слизова оболонка порожнини рота гіперемована, ясна набряклі, легко

134

кровоточать. Слизова оболонка губ, щік, твердого піднебіння вкрита ерозіями з дрібнофестончатими обрисами. Який діагноз можна поставити у цьому випадку ?

A.Гострий герпетичний стоматит.

B.Хронічний рецидивуючий герпес.

C.Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит.

D.Вітряна віспа.

E.Герпетична ангіна.

Пояснення. Критеріями цього захворювання є те, що слизова оболонка порожнини рота гіперемована ясна набряклі, легко кровоточать. Слизова оболонка губ, щік, твердого піднебіння вкрита ерозіями з дрібнофестончатими обрисами, спостерігається підвищення температури до 39,0°С.

Завдання № 5 Дитина 8 років звернулася до стоматолога зі скаргами на появу

виразок у порожнині рота. Під час об’єктивного дослідження виявлено 3 афти на перехідній складці в ділянці нижньої губи, розміром 2х2 мм, болючі, оточені гіперемованим обідком. Регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Дитина перебуває на диспансерному обліку з приводу хронічного гастродуоденіту. Встановлено діагноз : хронічний рецедивуючий афтозний стоматит. Які препарати слід призначити для корекції мікробіоценоза СОПР?

A.Пробіотики.

B.Антибіотики.

C.Кортикостероїди.

D.Імуномодулятори.

E.Антигістамінні препарати.

Пояснення. Застосовування пробіотика дозволяє очистити

135

слизову оболонку від умовно-патогенної флори, не зупиняючи при цьому ріст нормальної мікрофлори.

Завдання № 6 Дівчинка 12 років скаржиться на наявність виразок та біль у

ротовій порожнині, особливо під час вживання їжі. Із анамнезу: вказані симптоми спостерігаються 1-2 рази на рік. Об’єктивно: на перехідній складці слизової оболонки виявлено 3 афти розміром 5-7 мм, вкриті жовтуватим нальотом, оточені запаленою облямівкою червоного кольору, при доторканні різко болючі. Встановлено діагноз : хронічний рецидивуючий афтозний стоматит. Препарати якої групи слід призначити дитині, до обстеження в алерголога, для загального лікування?

A.Гіпосенсибілізуючі.

B.Противірусні.

C.Протигрибкові.

D.Антибіотики.

E.Нестероїдні протизапальні.

Пояснення. Однією з причин цього захворювання є алергічна реакція, тому до консультації алерголога призначити неспецифічну гіпосенсибілізуючу терапію, яка застосовується для пригнічення патогенетичних механізмів розвитку алергічної реакції.

Завдання № 7 До лікаря-стоматолога звернулися батьки 3-місячної дитини зі

скаргами на її неспокійну поведінку, плаксивість, відмову від прийому їжі. Зі слів батьків, дитина народилася недоношеною, перебуває на штучному вигодовуванні. Об’єктивно: на межі твердого і м’якого піднебіння – виразка округлої форми з чіткими краями, розміром

136

0,5х0,7 см. Слизова оболонка навколо виразки гіперемована, набрякла. Поверхня виразки вкрита жовто-сірим нальотом. Поставлено діагноз - афта Беднара. Які препарати потрібно застосувати для місцевого лікування?

A.Кератопластики.

B.Противірусні препарати.

C.Протигрибкові препарати.

D.Нестероїдної протизапальні препарати.

E.Кортикостероїди.

Пояснення. Афта Беднара має травматичне походження, тому для її лікування необхідно застосовувати кератопластичні препарати, оскільки вони прискорюють процеси репаративної регенерації слизової оболонки,

Завдання № 8 Дитина 15 років скаржиться на болючі ерозії в порожнині рота,

які виникають та зникають протягом кількох діб, а через 3 -4 місяці з’являються знову. Об’єктивно: на слизовій оболонці нижньої губи виявлено ерозію округлої форми розміром 6х5 мм з чіткими краями, оточену обідком гіперемії з рівною поверхню, вкриту сіруватим нальотом, при доторканні різко болючу. Після обстеження встановлено діагноз: хронічний рецидивуючий афтозний стоматит. Які препарати, для місцевого лікування, треба застосувати в перші дні, щоб зняття набряку та запалення?

A.Кортикостероїдні

B.Анестезуючі.

C.Кератопластичні .

D.Протимікробні.

137

E. Ферментні.

Пояснення. Тому, що в патогенезі ХРАСа провідну роль грають автоімунні порушення і в цьому випадку афта має значні розміри 6х5 мм., для зняття набряку та запалення доцільно місцево застосувати кортикостероїди. Ця група препаратів знижає проникність судин з допомогою блокування вироблення медіаторів запалення (гістаміну та серотоніну), також стабілізує клітино мембрани.

Тема: Зміни слизової оболонки порожнини рота при специфічних

хворобах

Завдання № 1 На прийом до лікаря-стоматолога звернувся пацієнт 15-ти років зі

скаргами на виразку нижньої губи, що довго не загоюється. Об’єктивно: на нижній губі безболісна виразка, розмірами 0,5-0,7 см, округла, поверхня її гладка, червоного кольору, блищить, краї рівні, підвищується над здоровою слизовою оболонкою, в основі – щільний (хрящоподібний) інфільтрат. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Сифілітична виразка (МКХ-10 А 51.3)

B.Ракова виразка

C.Афта Сеттона

D.Актиномікоз

138

E. Туберкульозна виразка

Пояснення:

Діагностичним критерієм є безболісна виразка нижньої губи із рівними краями та щільний (хрящоподібний) інфільтратом в основі, що підвищується над здоровою слизовою оболонкою та довго не загоюється.

Завдання № 2 На прийом до лікаря-стоматолога звернувся хлопець 16-ти років.

Об’єктивно: на слизовій дужок, м’якого піднебіння і мигдаликів розеоли мідно-червоного кольору з різкими обрисами, що зливаються. На цих ділянках є папульозні висипання, навколо папули вузький вінчик гіперемії. Яке захворювання можна запідозрити у даного пацієнта?

A.Вторинний сифіліс (МКХ-10 А 51.3)

B.Червоний плоский лишай

C.Первинний сифіліс

D.Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит

E.Лишай, що оперізує

Пояснення:

Діагностичними признаками є розеоли мідно-червоного кольору з різкими обрисами, що зливаються та папульозні висипання із вузьким вінчиком гіперемії.

Завдання № 3 У хлопчика 3 років, який народився недоношеним у соціально

неблагополучній родині, з’явилися вузлики на шкірі лиця і виразки на язиці. Дитина відмовляється від їжі, млява. Об’єктивно: на бічній

139

поверхні язика дві неглибокі виразки червоного кольору з нерівними краями, оточені дрібними абсцесами жовтого кольору. Регіонарні лімфатичні вузли щільні, болісні, температура тіла субфебрільна. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Міліарно-виразковий туберкульоз (МКХ-10 А 19.0)

B.Гострий герпетичний стоматит

C.Виразково-некротичний стоматит Венсана

D.Гострий кандидозний стоматит

E.Уроджений сифіліс

Пояснення:

Діагностичними признаками є неглибокі виразки з нерівним краями червоного кольору, оточені дрібними абсцесами жовтого кольору. Регіонарні лімфатичні вузли щільні, болісні, температура тіла субфебрільна.

Завдання № 4 При огляді хлопчика 15-ти років стоматолог виявив 3 горбика на

слизовій оболонці порожнини рота і в куті рота, регіонарні лімфатичні вузли збільшені, температура тіла субфебрільна на протязі декількох місяців. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Туберкульозний вовчак (МКХ-10 А 19.0)

B.Вірусні бородавки слизової оболонки порожнини рота

C. Хронічний рецидивуючий герпес

D.Хвороба Ослера

E.Папіломатоз

Пояснення:

140

Діагностичними признаками є горбики на слизовій оболонці порожнини рота і в куті рота, регіонарний лімфаденіт, субфебрілітет на протязі декількох місяців.

Завдання № 5 На прийом до лікаря-стоматолога звернулась пацієнтка 17-ти років зі

скаргами на тріщину нижньої губи, яка з’явилась 7 днів тому. Об’єктивно: в куті рота ліворуч безболісна тріщина в, основі якої – щільний інфільтрат. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені, безболісні при пальпації. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Сифілітична виразка (МКХ-10 А 51.3)

B.Заїда на тлі гіповітамінозу

C.Кандидозний ангулярний хейліт

D.Хронічна тріщина губи

E.Стрептококовий ангулярний хейліт

Пояснення:

Діагностичними признаками є безболісна тріщина нижньої губи із рівними краями, щільний інфільтратом в основі та збільшені регіонарні лімфатичні вузли, безболісні при пальпації.

Завдання № 6 При огляді дитини 7-ми років на яснах спостерігаються яскраво-червоні

дрібні горбики м’якої консистенції, частково укриті виразками та фібринозним нальотом. Виразки неглибокі, з неправильними різко окресленими краями, їхнє дно вкрите подібними до малини грануляціями. Який найбільш імовірний діагноз у даного пацієнта?

A.Туберкульозний вовчак (МКХ-10 А 19.0)

B.Виразковий гінгівіт

C.Коліквативний туберкульоз

141

D. Міліарно-виразковий туберкульоз

Е. Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит

Пояснення:

Діагностичними признаками є яскраво-червоні дрібні горбики м’якої консистенції, частково укриті виразками та фібринозним нальотом. Виразки неглибокі, з неправильними різко окресленими краями, їхнє дно вкрите подібними до малини грануляціями.

Завдання № 7 При огляді дитини 4-х днів віку лікар стоматолог виявив в порожнині

рота папули та ерозії. На шкірі лиця спостерігаються дифузні інфільтрати, в ділянці губ набряк та глибокі радіальні тріщини. Мати дитини знаходиться на обліку в дерматовенерологічному диспансері. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Вроджений сифіліс (МКХ-10 А 51.3)

B.Атопічний хейліт

C.Туберкульозний вовчак

D.Екзематозний хейліт

Е. Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит

Пояснення:

Діагностичними признаками є папули та ерозії в порожнині рота, дифузні інфільтрати та глибокі радіальні тріщіни в ділянці губ, із анамнезу: мати дитини знаходиться на обліку в дерматовенерологічному диспансері.

Завдання № 8 До лікаря стоматолога звернулися батьки 6-ти річної дитини зі скаргами

на наявність у нього глибокої виразки на слизовій оболонці порожнини

142

рота. Під час бесіди стало відомо, що дитина хворіє на туберкульоз. Об’єктивно: на слизовій оболонці ретромолярної ділянки справа глибока виразка з «підритими» краями, м’якої консистенції, в’ялими грануляціями на дні, малоболісна. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Коліквативний туберкульоз (МКХ-10 А 19.0)

B.Лепра

C.Міліарний туберкульоз

D.Туберкульозний вовчак

Е. Герпетичний стоматит

Пояснення:

Діагностичними признаками є глибока малоболісна виразка з «підритими» краями, м’якої консистенції та в’ялими грануляціями на дні в ретромолярній ділянці, регіонарний лімфаденіт. Із анамнезу: дитина хворіє на туберкульоз.

143

Тема: .ЗАХВОРЮВАННЯ ЯЗИКА ТА ГУБ Завдання № 1

Дівчинка 11-ти років скаржиться на сухість і збільшення губ та утворення на них скоринок. В анамнезі шкідлива звичка облизувати і прикушувати губи. Об’єктивно: ротове дихання, при змиканні губ – напруження м’язів підборіддя. На червоній облямівці губ корки жовтого кольору. Слизова оболонка губ гиперемійована, вивідні протоки малих слинних залоз розширені. При натисканні на губи із протоків слинних залоз виділяється секрет у вигляді прозорих крапель. Підщелепні лімфатичні вузли незначно збільшені, рухливі, безболісні при пальпації. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Гландулярний хейліт (МКХ-10 К 13.1)

B.Метеорологічний хейліт

C.Контактний алергічний хейліт

D.Ексфоліативний хейліт, суха форма

E.Ексфоліативний хейліт, ексудативна форма

Пояснення:

Діагностичними критеріями є: корки жовтого кольору та розширені протоки малих слинних залоз із прозорим секретом на губах.

Завдання № 2 Дитина 8-ми років скаржиться на сухість губ, печію, біль. Зі слів

батьків, такі скарги у дитини були в літку рік тому . Об’єктивно: червона облямівка нижньої губи суха, яскраво-червоного кольору, вкрита дрібними лусочками білувато-сірого кольору. Який найбільш імовірний діагноз?

144

A.Актинічний хейліт, суха форма (МКХ-10 К 13.0)

B.Контактний алергічний хейліт

C.Ексфоліативний хейліт, суха форма

D.Метеорологічний хейліт

E.Гландулярний хейліт

Пояснення:

Діагностичними критеріями є: печія та біль, суха, яскраво-червона, вкрита дрібними лусочками білувато-сірого кольору червона облямівка нижньої губ, яка з’являється у літній період.

Завдання № 3 Дівчинка 8-ми років скаржиться на відчуття стягнутості та сухості губ.

Із анамнезу: щойно повернулася із зимнього відпочинку у моря, дитина має шкідливу звичку закушування та облизування губ. Об’єктивно: нижня губа гіперемійована, інфільтрована. Поверхня її суха, вкрита лусочками. Шкіра і слизова оболонка губ не змінені. Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Метеорологічний хейліт (МКХ-10 К 13.1)

B.Ексфоліативний хейліт

C.Актинічний хейліт

D.Контактний алергічний хейліт

E.Екзематозний хейліт

Пояснення:

Діагностичними критеріями є: зв’язок із перебуванням дитини у відрізняючихся від повсякденних кліматичних умовах та шкідлива звичку закушування й облизування губи в анамнезі, відчуття стягнутості та сухості губ, суха, яскраво-червона, вкрита дрібними лусочками білувато-сірого кольору червона облямівка нижньої губи

145

клінічно.

Завдання № 4 Дитина 8-ми років скаржиться на біль у кутах рота, особливо під час

розмови та їжі. При огляді в кутах рота виявлено тріщини з інфільтрованими краями, що вкриті сірувато-білим нальотом. В уражених ділянках спостерігається гіперемія і мацерація шкіри. В анамнезі у дитини – декілька курсів прийому антибіотиків. Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Кандидозний хейліт (МКХ-10 В 37)

B.Екзематозний хейліт

C.Ексфоліативний хейліт

D.Метеорологічний хейліт

E.Атопічний хейліт

Пояснення:

Діагностичними критеріями є: болісні тріщини з інфільтрованими краями, що вкриті сірувато-білим нальотом в кутах рота, декілька курсів прийому антибіотиків в анамнезі.

Завдання № 5 До дитячого стоматолога звернулася мати з дівчинкою 5-ти років.

Скарги на печію в язиці при вживанні гарячих страв, наявність на язиці ділянок різного кольору. Об’єктивно: слизова оболонка порожнини рота блідо-рожевого кольору, на боковій поверхні та спинці язика – ділянки десквамації неправильної форми, оточені валиком білого кольору. З анамнезу відомо, що ділянки «облисіння» язика з’являлися і раніше, вони переміщувались по поверхні язика і зникали без сліду, потім знов з’являлись. Який найбільш ймовірний діагноз?

146

A. Десквамативний глосит (МКХ-10 К 14.4)

B.Кандидозний глосит

C.Чорний «волохатий» язик

D.Глосит Гентера-Міллера

E.Червоний плоский лішай

Пояснення:

Діагностичними критеріями є: ділянки десквамації неправильної форми, оточені валиком білого кольору які зникали без сліду, потім знов з’являлись.

Завдання № 6 Дівчинка 15-ти років звернулась до стоматолога зі скаргами на сухість

губ, незначне печіння та виникнення лусочок. З анамнезу відомо, що дитина лікується у лікаря-ортодонта з приводу відкритого прикусу. Об’єктивно: губи сухі, вкриті сірувато-коричневими лусочками, які щільно прикріплені в центрі і дещо відстають по краях. Лусочки тягнуться від кута до кута рота по лінії Клейна. Після зняття лусочок оголюється яскраво-червона гладка поверхня. Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Ексфоліативний хейліт, суха форма (МКХ-10 К 13.0)

B.Метеорологічний хейліт

C.Контактний хейліт

D.Актинічний хейліт

E.Ексфоліативний хейліт, ексудативна форма

Пояснення:

Діагностичними критеріями є: сірувато-коричневі лусочки на губах, які

147

тягнуться по лінії Клейна й щільно прикріплені в центрі і дещо відстають по краях, після зняття яких оголюється яскраво-червона гладка поверхня.

Завдання № 7 Хворий 16-ти років звернувся зі скаргами на незвичайний вигляд

язика. При огляді язик звичайного кольору, м’який. На тлі добре виражених сосочків язика видні глибокі поперечні борозни, усередині яких збережені ниткоподібні сосочки. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Складчастий язик (МКХ-10 К 14.5)

B.Чорний «волохатий» язик

C.Десквамативний глосит

D.Ромбоподібний глосит

E.Червоний плоский лішай

Пояснення:

Діагностичними критеріями є: глибокі поперечні борозни на язиці, усередині яких збережені ниткоподібні сосочки.

Завдання № 8 До дитячого стоматолога звернулася мати хлопчика 2 років. При огляді

язика у задній його третині по середній лінії виявлено утворення розміром 0,5-2,5 см, овальної форми, яке чітко відмежоване від навколишньої слизової оболонки, не виступає над її рівнем. Поверхня ділянки рівна, блискуча, без сосочків. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Ромбоподібний глосит (МКХ-10 К 14.2)

B.Червоний плоский лішай

C.Десквамативний глосит

148

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]