Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

ортопантомограмі виявляються осередки деструкції кістки нижньої щелепи зліва з нечіткими контурами, які поширюються на кірковий шар. Визначаються ділянки періостальної реакції у вигляді «голчастого» періоститу та окремі невеликі осередки остеосклерозу. Який клінічний діагноз можна поставити?

A.Саркома Юїнга нижньої щелепи.

B.Остеобластокластома нижньої щелепи.

C.Хронічний остеомієліт нижньої щелепи.

D.Фіброзна дисплазія нижньої щелепи.

E.Амелобластома нижньої щелепи.

Пояснення. Діагностичними критеріями є швидкий ріст новоутворення, болючі під час пальпації та обмежено рухомі регіонарні лімфовузли, виявлені на ортопантомограмі осередки деструкції кістки нижньої щелепи зліва з нечіткими контурами, які поширюються на кірковий шар з ділянками періостальної реакції у вигляді «голчастого» періоститу та окремими невеликими осередками остеосклерозу.

Тема: Вродженні та набуті дефекти, деформації щелепно-лицевої ділянки у дітей. Хірургічне та комплексне лікування, реабілітація.

Завдання № 1 Мати дівчинки 1 місяця звернулася до щелепно-лицьового хірурга

зі скаргами на наявність у дитини косметичного дефекту тканин верхньої губи, неможливість смоктати грудь і природно харчуватися. Під час огляду дитини визначається лівобічний дефект верхньої губи, який розповсюджується на 2/3 висоти губи, з порушенням цілісності лінії Купідона та кругового м’яза, комірковий відросток верхньої губи

176

та піднебіння клінічно не змінені. Який діагноз можна поставити в цьому випадку?

A.Уроджена неповна ізольована лівобічна щілина верхньої губи

(Шифр Q36.9).

B.Уроджена прихована лівобічна щілина верхньої губи.

C.Уроджена повна ізольована лівобічна щілина верхньої губи.

D.Уроджена наскрізна лівобічна щілина верхньої губи.

E.Уроджена неповна ізольована правобічна щілина верхньої губи.

Пояснення. Діагностичними критеріями є наявність дефекту верхньої губи, який розповсюджується на 2/3 висоти губи без порушення анатомічної цілісності дна носового ходу, коміркового відростка, твердого та м’якого піднебіння.

Завдання № 2 Мати звернулася до лікаря з двомісячним хлопчиком, в якого

спостерігається утягнутість шкіри в проекції лівої колонки верхньої губи з виїмкою на червоній облямівці. Який діагноз є найбільш імовірним?

A.Уроджена прихована лівобічна щілина верхньої губи (Шифр

Q36.9).

B.Колобома.

C.Перенесена травма верхньої губи.

D.Уроджена часткова лівобічна щілина верхньої губи.

E.Уроджена наскрізна лівобічна щілина верхньої губи.

Пояснення. Діагностичними критеріями є наявність утягнутості шкіри у проекції лівої колонки верхньої губи з виїмкою на червоній облямівці, які утворюються в результаті незрощення кругового м’яза

177

верхньої губи.

Завдання № 3 Немовля має клиноподібний дефект верхньої губи зліва на всю

висоту, включаючи й нижній відділ носового ходу, дефект альвеолярного відростка, твердого та м’якого піднебіння. Крило носа деформоване. Червона облямівка піднімається по краю дефекту. Який діагноз є найбільш імовірним?

A.Уроджена наскрізна щілина верхньої губи та піднебіння (Шифр

Q37.1).

B.Колобома.

C.Перенесена травма верхньої губи та піднебіння.

D.Уроджена повна ізольована лівобічна щілина верхньої губи.

E.Уроджена неповна ізольована лівобічна щілина верхньої губи.

Пояснення. Діагностичними критеріями є наявність клиноподібного дефекту верхньої губи зліва, який розповсюджується на всю висоту, включаючи й нижній відділ носового ходу, дефекту коміркового відростка, твердого та м’якого піднебіння.

Завдання № 4 У новонародженої дитини виявлено дефекти м’яких тканин

верхньої губи з обох боків, які проходять по всій висоті губи та захоплюють нижні носові ходи. Губа розділена на 3 частини, середня з яких різко вкорочена, червона облямівка на ній звужена. Комірковий відросток верхньої щелепи також розділений на 3 частини, міжщелепна кістка виступає вперед. Який діагноз можна поставити?

A. Уроджена повна двобічна наскрізна щілина верхньої губи(Шифр

178

Q36.0).

B.Часткова щілина верхньої губи.

C.Серединна щілина губи.

D.Уроджена двобічна щілина піднебіння.

E.Уроджена двобічна щілина коміркового відростка.

Пояснення. Діагностичними критеріями є наявність дефектів

м’яких тканин верхньої губи з обох боків, які проходять по всій висоті губи та захоплюють нижні носові ходи, розділення губи та коміркового відростка на 3 частини з міжщелепною кісткою, що виступає вперед.

Завдання № 5 У дитини 3 років рідина з порожнини рота потрапляє в носові ходи.

Мовлення гугняве. Під час огляду на твердому піднебінні виявляється ділянка утягнення тканин посередині, яка просвічується синюватим кольором. Пальпаторно відзначається кістковий дефект твердого піднебіння. Який діагноз є найбільш імовірним?

A.Уроджена прихована щілина піднебіння.

B.Параліч м’якого піднебіння.

C.Перенесена травма піднебіння.

D.Часткова щілина піднебіння.

E.Уроджена повна щілина піднебіння.

Пояснення. Діагностичними критеріями є наявність на твердому піднебінні ділянки утягнення тканин посередині, що утворюється в результаті незрощення м’язів, яка просвічується синюватим кольором з пальпаторно виявленим кістковим дефектом твердого піднебіння.

Завдання № 6

179

Батьки хлопчика 3 років звернулися зі скаргами на деформацію нижньої щелепи та правої вушної раковини в дитини. З анамнезу з’ясовано, що дитина народилася з деформацією вушної раковини, незначною правобічною мікрогенією. З ростом дитини деформація нижньої щелепи поступово збільшувалася. Під час об’єктивного обстеження: відсутня хрящова основа правої вушної раковини, правобічна мікрободія та мікрорамія. Відкривання рота на 3,5 см. Який попередній діагноз можна поставити?

A.Синдром І-ІІ зябрових дуг.

B.Синдром Ван-дер-Вуда.

C.Синдром П’єра Робена.

D.Синдром Франческетті.

E.Синдром Апера.

Пояснення. Діагностичними критеріями є наявність уродженої деформації правої вушної раковини (відсутність хрящової основи) в поєднанні з правобічною мікрогенією.

Завдання № 7 До клініки дитячої хірургічної стоматології звернулися батьки

дитини, в якої уроджена вада верхньої губи. Об’єктивно: повний дефект верхньої губи зліва, ліве крило носа сплющене, комірковий відросток та піднебіння ціле. Маса дитини при народженні 3,500 г, соматично здорова. В якому віці дитині слід виконувати первинну хейлопластику?

A.3-6 міс.

B.1,5-2 міс.

C.1 рік.

D.На першому місяці життя.

E.6,5-7 міс.

180

Пояснення. Вік дитини з 3 до 6 місяців є оптимальним для проведення операції хейлопластики, враховуючи, що в 3-місячному віці рельєфно проявляється лінія червоної облямівки верхньої губи, у цей віковий період організм дитини є достатньо адаптованим для проведення оперативного втручання з метою найшвидшої соціальної реабілітації.

Завдання № 8 На консультацію до щелепно-лицьового хірурга звернулися

вихователі дівчинки М., яка мешкає в дитячому будинку. Під час огляду виявлено: м’яке піднебіння та 2/3 твердого піднебіння поділені надвоє. Леміш виступає в щілину незрощення. Верхня губа та комірковий відросток цілі. Встановлено діагноз – уроджена неповна щілина твердого та м’якого піднебіння. Який вік є оптимальним для хірургічного лікування?

A.1,5-2 роки.

B.6 років.

C.18 років.

D.2-3 міс.

E.10 років.

Пояснення. Вік дитини з 1,5 до 2 років є оптимальним для проведення операції ураностафілопластики, враховуючи, що після 2 років у дітей відбувається активне становлення мовлення, тому усунення дефекту піднебіння є бажаним до цього періоду з метою найшвидшої мовленнєвої та соціальної реабілітації дитини.

181

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]