Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZBIRNIK__33.pdf
Скачиваний:
145
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Тема: ФІЗІОТЕРАПЕВТИЧНІ МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ ПОРОЖНИНИ РОТА

Завдання № 1 Хворого А. 16 років протягом двох днів турбує мимовільний

нападоподібний нічний біль, короткими безболісними проміжками. Після клініко-рентгенологічного обстеження було встановлено діагноз – гострий дифузний пульпіт. Під час проведення вітальної екстирпації пульпи відзначено кровоточивість з кореневих каналів. Який фізіотерапевтичного метод треба застосувати для зупинки кровотечі з кореневих каналів зубу?

A.Діатермокоагуляцію.

B.Дарсонвалізацію.

C.Електрофорез.

D.Флюктуоризацію.

E.СВЧ.

Пояснення. Під дією струму відбувається коагуляція білка внутрішня оболонка судин підгортається в середину, кров згортується. Просвіт судин закривається, що усуває кровотечу.

Завдання №2 Пацієнтка 7 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на

відчуття оскомини в зубі на верхній щелепі справа. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні в при шийковій ділянці 12, 13, 14 зубів – крейдо

94

подібні плями. Після обробки метиленовим синім пляма забарвлюється в синій колір. Під час зондування поверхня плями гладенька, безболісна. Встановлено діагноз: гострий початковий карієс. Який метод лікування слід обрати?

A.Електрофорез 10% глюконату кальцію.

B.Аплікації 2,5% розчина гліцерофосфату кальцію.

C.Диспансерне спостереження.

D.Аплікації 1% розчина натрія фториду.

E.Покриття плям фтористим лаком.

Пояснення. В першу чергу слід провести ремінералізуючу терапію. Завдяки електрофорезу 10% розчину глюконату кальцію відбувається активне введення заряджених частинок в різні шари емалі, при цьому іони кальцію відновлюють й доповнюють кристали гідроксіапатиту, що в цілому прискорює процес лікування початкового карієсу.

Завдання №3

Під час профілактичного огляду дитини 8 років на вестибулярній поверхні 11, 12, 21, 22 зубів на фоні щільної емалі виявлено плями перлинно-білого кольору, блискучі, не болючі при зондуванні, які поступово переходять в незмінену емаль. Дитина до 3 років мешкала в зоні, де вміст фтору в питній воді становив 2мг/л. Встановлено діагноз: плямиста форма флюорозу. Яке загальне лікування треба провести дитині в для стимуляції порушеного мінерального обміну?

A.Загальне УФ-опромінення.

B.Озонотерапію.

C.Грязелікування.

D.Гідротерапію.

E.Загальний масаж.

95

Пояснення. Загальне УФ-опромінення треба проводити для стимуляції порушеного мінерального обміну та стимуляції захисних сил організму за прийнятими методиками та рекомендаціями до світлолікування в дитячому віці.

Завдання №4 Хвора Ю., 17 років звернулася до клініки зі скаргами на гострий біль у

ділянці верхньої щелепи зліва. Об’єктивно: рот напіввідкритий. Слизова оболонка альвеолярного відростка в ділянці цього зуба гіперемована, набрякла, болюча. Вертикальна перкусія різко позитивна. Змін на прицільній рентгенограмі 21 зуба немає. Після розкриття порожнини зуба і ендодонтичної обробки каналу отримали серозний ексудат. Встановлено діагноз: гострий серозний періодонтит 21 зуба. Який фізіотерапевтичний метод слід обрати для зменьшення гострого запалення в періодонті?

A.Лазеротерапію.

B.Тубус-кварц.

C.Дарсонвалізацію за іскровою методикою.

D. . Внутрішньоканальний електрофорез йодиду калію. E. Діатермокоагуляцію

Пояснення. З наведених методів фізіотерапевтичних процедур тільки лазерне опромінення малої потужності має протизапальну та анальгезуючу, дію.

Завдання №5 Під час огляду порожнини рота хворої 15 років, лікар-стоматолог

виявив ціанотичність та набряк ясен обох щелеп, розростання ясенних сосочків до 1/2 висоти коронок зубів, ясенні кишені, незначну кількість зубних нашарувань. В анамнезі – порушення менструального циклу.

96

Встановлено діагноз: гіпертрофічний гінгівіт, хронічний перебіг, середній ступень тяжкості. Який фізіотерапевтичний метод для зниження процесів проліферації необхідно призначити в даному випадку?

A.Іскровий метод дарсонвалізації.

B.УВЧ-терапію.

C.Гелій-неоновий лазер.

D.Контактний метод дарсонвалізації.

E.Електрофорез 10% глюконату кальцію.

Пояснення. З наведених методів фізіотерапевтичних процедур тільки дарсонвалізації за іскровою методикою приведе до зниження процесів проліферації. Методика ґрунтується на тому, що в слизовій оболонці ясен з’являється круглоклітинна інфільтрація та осередки мікронекрозів. Склерозування цих ділянок призводить до зменшення ясенних сосочків.

Завдання №6 Дівчинка 7 років скаржиться на постійний біль в зубі на нижній щелепі

справа. Об’єктивно: в 85 зубі виявлено глибоку каріозну порожнину, яка сполучається з порожниною зуба. Зондування, температурні подразники не болючі. Перкусія зуба болюча. Слизова оболонка в проекції коренів 85 зуба набрякла, гіперемована. Після розкриття порожнини зуба та єндодонтичної обробки каналу встановлено діагноз : загострення хронічного періодонтиту. Який метод фізіотерапевтичного лікування слід обрати?

A.УВЧ-терапію.

B.Гальванізацію.

C.Дарсонвалізацію,іскровий метод.

97

D.Внутрішньоканальний електрофорез йодидом калію.

E.Діатермокоагуляцію.

Пояснення. Електричне поле УВЧ чинить протизапальну дію,внаслідок накопичення іонів кальцію рН зсувається в лужний бік, стимулює регенерацію уражених тканин ,знімає спазм судин, усуває біль.

Завдання №7 Хворий 14 років скаржиться на інтенсивний рвучий пульсуючий біль у

ділянці 16 зуба,який з’явився вперше і триває другу добу. Після клінікорентгенологічного обстеження встановлено діагноз:гострий гнійний періодонтит 16. Було проведено лікування 16, згідно протоколу надання допомоги МКХ-10:К 04.5 для першого відвідування. Під час ендодонтичної обробки каналів отримано гнійний ексудат, 16 оставлене відкритим, призначено фізіотерапевтичне лікування. Який метод фізіотерапевтичного лікування може призвести до погіршення самопочуття?

A.Внутрішньо-канальний електрофорез.

B.СВЧ-терапія.

C.Гелійнеоновий лазер.

D.Дарсонвалізація.

E.УВЧ-терапія.

Пояснення. Завдяки тому, що в разі застосування цього методу лікування діюча рідина глибоко проникає в тканини перідонту, це призведе до розповсюдження запального процесу.

Завдання №8 Дитина 10 років звернулася до стоматолога зі скаргами на появу

виразок у порожнині рота. Із анамнезу: захворювання повторюється у

98

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]