Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

zagalna_hirurgiya_zaporozhan_v_m

.pdf
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Бiблiотека студента-медика

ЗАГАЛЬНА

ХІРУРГІЯ

ОДЕСЬКИЙ

МЕДУНІВЕРСИТЕТ

Бiблiотека студента-медика

Започатковано 1999 р. на честь 100-річчя Одеського державного медичного університету

(1900 — 2000 рр.)

Видається за загальною редакцією лауреата Державної премії України члена-кореспондента АМН України

В. М. ЗАПОРОЖАНА

ГОЛОВНА РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ

В. М. ЗАПОРОЖАН (головний редактор),

Ю. І. БАЖОРА, І. С. ВІТЕНКО,

В. Й. КРЕСЮН (заст. головного редактора),

О. О. МАРДАШКО, В. К. НАПХАНЮК,

Г. І. ХАНДРІКОВА (відповідальний секретар),

П. М. ЧУЄВ

Одеський державний медичний університет

2

Вельмишановний читачу!

Одеський державний медичний університет розпочинає видання нової серії навчальної літератури — «Бібліотеки студента-медика».

Розбудовуючи незалежну Україну, дбаючи про майбутнє, слід турбуватися про збереження і примноження історичних, культурних і наукових цінностей для нащадків. Найкращим засобом для цього слугує хороша книжка. Є й інші причини, які спонукали нас до роботи.

По-перше, недостатня кількість і якість сучасних підручників, виданих державною мовою. Тому ми прагнули створити серію підручників і навчальних посібників, яка б містила як класичні відомості з різних галузей медицини, так і новітні досягнення та великий досвід наших провідних фахівців.

По-друге, останнім часом згідно з навчальними планами та типовими програмами запроваджено цілу низку нових дисциплін і курсів, з яких немає аніяких підручників. Це такі дисципліни, як клінічна імунологія та клінічна фармакологія, медична генетика і перинатологія тощо.

По-третє, ми вважаємо, що саме Одеський медуніверситет, якому 2000-го року виповниться сто років, має всі підстави для створення серії оригінальних підручників і навчальних посібників. Адже він є ядром, навколо якого згуртувалося чимало медичних шкіл і напрямків, очолюваних відомими медиками, що мають неабиякий авторитет не лише в Україні, але й у багатьох країнах світу.

Сподіваємося, що ця серія стане вагомим внеском у розвиток медицини, підготовку медичних кадрів.

Валерій ЗАПОРОЖАН, головний редактор серії, лауреат Державної премії України, член-кореспондент АМН України

3

4

ЗАГАЛЬНА

ХІРУРГІЯ

Вибрані лекції

За редакцією професора

Б. І. Дмитрієва

Затверджено Центральним методичним кабінетом

з вищої медичної освіти МОЗ України як навчальний посібник для студентів і викладачів вищих медичних закладів освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації

Одеса Одеський медуніверситет

1999

5

ББК 54.5я73 УДК 617/075.8/

Автори:

Б. І. Дмитрієв, А. М. Торбинський, В. М. Демидов,

 

О. І. Журавок, І. Ф. Львов, П. Г. Литвинов,

 

В. І. Саввов

Рецензенти:

Зав. кафедрою загальної хірургії

 

Української медичної стоматологічної академії

 

д-р мед. наук, професор П. Я. Чумак.

 

Зав. кафедрою факультетської хірургії Тернопільської

 

державної медичної академії ім. І. Я. Горбачевського

 

д-р мед. наук, професор В. О. Шідловський

Загальна хірургія. Вибрані лекції: Навч. посібник /Б. І. Дмитрієв, А. М. Торбинський, В. М. Демидов, О. І. Журавок, І. Ф. Львов, П. Г. Литвинов, В. І. Саввов; За ред. Б. І. Дмитрієва. — Одеса: Одес. держ. мед. ун-т, 1999. — 356 с. — (Б-ка студента-медика).

Іл. 27. Табл. 1. Бібліогр.: 40 назв. ISBN 966-573-115-7

Видані попередніми роками підручники і посібники з курсу загальної хірургії здебільшого втратили актуальність з тих чи інших проблем. В основному вони видані не державною мовою. В цьому навчальному посібнику викладені матеріали лекційного курсу з урахуванням новітніх досягнень хірургії. Посібник створено колективом викладачів кафедри загальної хірургії Одеського державного медичного університету.

Затверджено Центральним методичним кабінетом з вищої медичної освіти МОЗ України як навчальний посібник для студентів і викладачів вищих медичних закладів освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації.

ББК 54.5я73

ISВN 966-573-115-7

©Б. І. Дмитрієв, А. М. Торбинський, В. М. Демидов, О. І. Журавок, І. Ф. Львов, П. Г. Литвинов, В. І. Саввов, 1999

6

ПЕРЕДМОВА

У навчальному посібнику з загальної хірургії, підготовленому викладачами кафедри загальної хірургії Одеського державного медичного університету, зроблена спроба об’єднати всі теми лекційного курсу, які раніше викладалися в декількох підручниках і посібниках. Це дає змогу студентам та інтернам мати повне уявлення про курс загальної хірургії. Основні положення викладені за темами з урахуванням наукових і практичних досягнень останніх років. Автори прагнули розширити уявлення студентів про історію розвитку хірургії як дисципліни. Значні доповнення внесені в розділи: догляд за хворими, переливання крові, хірургічна інфекція, знеболювання та інші, котрі зазнали змін на основі новітніх наукових і практичних досягнень.

Стисло викладені ті розділи, що вивчатимуться студентами наступними роками навчання.

Сподіваємося, що, користуючись посібником при підготовці до занять, студенти й інтерни отримають достатню інформацію з загальної хірургії і зможуть надалі застосовувати ії на практиці.

Вважаємо, що нам не вдалось уникнути і недоліків. Тому будь-які критичні зауваження та рекомендації автори із вдячністю приймуть і урахують у наступних виданнях.

Автори

7

РОЗДІЛ І

ВСТУПНА ЛЕКЦІЯ

Вельмишановні молоді колеги!

У вашому житті, як і в житті кафедри, сьогодні радісний день. Після того як ви вивчили основи анатомії, гістології та деяких інших дисциплін, розпочинається клінічне життя. Ми раді зустріти вас на кафедрі загальної хірургії й передати наш досвід і вміння з нашої дисципліни. Щиро вітаємо вас з цим днем — початком вивчення клінічних дисциплін.

Робота студентів у клініці та безпосередні контакти з хворими, також як і робота в операційній, перев’язувальній та інших приміщеннях хірургічного стаціонару, мають особливості, на які студенти повинні звертати увагу з перших днів перебування у хірургічній клініці. Ось деякі з них.

1.Студенти вперше встановлюють професійні контакти з хворими, знайомляться з різноманітними захворюваннями й психологією хворої людини. Необхідно пам’ятати, що не кожен пацієнт охоче погодиться на те, щоб бути об’єктом вивчення, а

убагатьох випадках хворі заперечують, щоб студенти виконували перев’язування або якісь інші медичні та хірургічні маніпуляції. Це пов’язане з недовір’ям щодо якості знань студентів та з піклуванням про своє здоров’я. Тому дуже важливо, щоб студенти якомога швидше засвоювали теоретичні та практичні навички своєї професії, набували професійного зовнішнього вигляду й заслужили на довіру своїх пацієнтів.

2.У кожній хірургічній клініці завжди є декілька тяжких хворих з різноманітною патологією. Одні пацієнти нервують, очікуючи на операцію, інші вже одужують після хірургічного втручання і потребують, природно, інтенсивної терапії, спокою, турботи. Тому особливого значення в хірургічній клініці набу-

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]