Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

zagalna_hirurgiya_zaporozhan_v_m

.pdf
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
3.69 Mб
Скачать

У працях Цельса згадується про пов’язку, змочену оцтом, закріплену вже бинтами. Гален застосовував дренажні пов’язки з бронзових трубок.

Авіценна вперше використав гіпсокрохмальні пов’язки для лікування переломів. У середні віки застосовували пов’язки з тампонами (Ротер і Роланд), з турундами (Гої де Шоліак). У ХVIII ст. почали користуватися лейкопластирними пов’язками. Найбільшого розвитку мистецтво десмургії набуло в ХІХ ст., чому сприяли, по-перше, численні війни цього періоду, по-друге

— існуюча концепція щодо захисту рани від шкідливого впливу навколишнього середовища (спеціальна лікувально-захис- на пов’язка Дж. Лістера, 1867).

Великою є заслуга М. І. Пирогова в розвитку десмургії. Він неодноразово звертався до техніки перев’язувань у своїй книзі «Початок загальної військово-польової хірургії», де відбито досвід застосування гіпсової пов’язки на полі битви.

В основу сучасної десмургії покладено класичні принципи, випрацьовані до кінця ХІХ ст. Нові досягнення науки хоча і не обійшли стороною цю стародавню сферу медицини, проте не внесли в неї принципових змін. Донині бинтові пов’язки продовжують залишатись основою десмургії.

Слід відзначити деякі загальні тенденції в розвитку десмургії. По-перше, прагнення до виготовлення для накладання пов’язок комплексних засобів, цільовим призначенням яких є забезпечення роботи медичного персоналу при масовому надходженні потерпілих.

По-друге, застосування клеючих препаратів (БФ-6, фуропласт тощо) для захисту рани від несприятливого зовнішнього впливу в процесі лікування або забезпечення надійної фіксації перев’язувального матеріалу (клеол, колодій).

По-третє, заміна традиційного перев’язувального матеріалу пластичним, який забезпечує водночас як захисний ефект, так і уведення антисептиків безпосередньо в ділянку ураження за рахунок лікарських добавок до пластичної суміші (армірована целюлозна пов’язка).

По-четверте, заміна існуючих марлевих бинтів трубчастими, сітчастими бинтами, які забезпечують швидку і надійну фіксацію перев’язувального матеріалу. Перев’язування рани має на меті:

захист рани від шкідливого зовнішнього впливу;

запобігання повторному інфікуванню рани;

інколи спинення кровотечі з рани;

79

боротьба з інфекцією, що є у рані, засобом адсорбуючих

ігігроскопічних якостей перев’язувального матеріалу.

Як довів М. Є. Преображенський (1894) у своїй книзі «Фізична антисептика», перев’язувальний матеріал, який добре адсорбує вміст рани, є одним із найсильніших способів вивільнення рани від інфекції.

Якщо відомі мета і вплив перев’язування на рану, легко можна дійти висновку, який перев’язувальний матеріал є найбільш придатним і відповідає таким вимогам:

не подразнює рану і прилеглі до неї тканини;

не змінює своїх якостей при стерилізації;

не втрачає їх при довготривалому зберіганні;

має зручну форму і, найголовніше, — високу всмоктуваність.

Таким чином, найбільш придатними для перев’язувань є вата, марля, лігнін. Ці три види перев’язувального матеріалу стійко затвердилися в хірургії.

Біла вата, що застосовується для перев’язувань, складається

здовгих тонких волокон. Щоб зробити вату придатною для всмоктуючих пов’язок, її треба знезжирити. Після знежирювання слід відбілити вату в хлорній ванні і на деякий час залишити на повітрі. Після цього промити слабким розчином соляної кислоти для здійснення нейтральної реакції. Потім промити водою і висушити. Грудочка такої вати одразу тоне у воді, тому що вона швидко адсорбує воду.

Сіра, не знезжирена вата використовується в медичній практиці для захисту хворого місця від зовнішніх впливів, для компресів, підкладання під гіпсову пов’язку тощо.

Інший дуже розповсюджений перев’язувальний матеріал — марля — отримав свою назву від міста походження (м. Марлі на півночі Франції), де її вперше було виготовлено. Марля — це м’яка бавовняна тканина, виготовлена із знежиреної вати. Існує багато сортів марлі, у медичній практиці застосовуються два-три види, які мають відповідати ряду вимог.

Для перев’язувань придатна лише знежирена марля, яка здатна вбирати рідину.

У медичній практиці застосовують два сорти марлі: марля перев’язувальна менш густа, яка містить на 1 см2 7×8 ниток, і марля для пов’язок більш густа, яка містить 14×14 або 17×17 ниток на 1 см2. Перша швидше вбирає рідину, друга — повільніше, однак вона міцніша за першу.

80

Лігнін — це механічно й хімічно оброблена деревина хвойних і листяних дерев. Колір лігнін має жовто-білий. Він всмоктує вологу, гній, легко піддається стерилізації.

До недоліків лігніну варто залічити такі:

1.Не досить пружний і розколюється на дрібні частини.

2.При тривалому зберіганні втрачає еластичність і кришиться.

3.Легко розпадається під впливом видільного з рани.

4.При змочуванні перетворюється на суцільний пласт. Зважаючи на це, лігнін застосовують для таких ран, при пе-

рев’язуваннях яких необхідно часто змінювати пов’язку. Види пов’язок (за характером і призначенням):

1.Прості м’які, захисні або лікувальні.

2.Давлячі (гемостатичні).

3.Нерухомі (іммобілізуючі), транспортні та лікувальні.

4.Екстензійні (пов’язки для витягування).

5.Коригуючі — для розвантаження кісток і суглобів, виправлення хибних положень.

Залежно від матеріалу, що використовується для фіксації, розрізняють:

1.М’які пов’язки (бинтові, контурні, косиночні, пращоподібні тощо).

2.Тверді пов’язки (транспортні та лікувальні шини, ортопедичні апарати, протези, корсети).

3.Пов’язки, що твердіють (гіпсові, цинк-желатинові, крохмальні, пов’язки з полімерних матеріалів).

М’ЯКІ ПОВ’ЯЗКИ

М’які пов’язки бувають таких видів:

1.Бинтові:

марлеві бинти;

трикотажні трубчасті (сітчасті) бинти;

еластичні тканинні бинти.

2.Клейові:

синтетичні клеї (клеол, колодій, БФ);

лейкопластир.

3.Косиночні.

4.Пращоподібні.

5.Контурні:

81

стандартні контурні (суспензорії, бинт, реталаст, бандаж);

індивідуальні контурні (виготовлені через необхідність).

Бинтові пов’язки. Бинт — довга смуга марлі або іншої матерії — призначений для закріплення перев’язувального матеріалу або забезпечення іммобілізації опорно-рухового апарату (при насиченні бинта речовинами, що твердіють, — гіпсом, крохмалем).

Марлеві бинти донині є основним матеріалом, яким користуються при перев’язуваннях. Вони бувають різної ширини (5–20 см) і довжини (5–7 м). Вузькі бинти застосовують для накладання пов’язок на пальці і кисть, широкі — для бинтування живота, таза, грудей, стегон.

Бинти після асептичних процедур можна використовувати повторно. Їх замочують у 3%-му розчині перекису водню з 0,5%-м розчином миючих засобів, перуть у мильній піні при температурі 35–37 °С, прополіскують, сушать і стерилізують в автоклаві.

Бинти медичні трикотажні трубчасті (сітчасті) призначені для фіксації перев’язувального матеріалу на будь-якій ділянці тіла. Вони виготовляються у вигляді рулону. На відміну від звичайних бинтів їх не намотують, а напинають на уражену ділянку тіла. Зрештою, вони фіксують перев’язувальний матеріал, не перешкоджаючи при цьому рухливості суглобів.

Еластичні тканинні бинти застосовуються переважно в травматології і спортивній медицині.

Клейові пов’язки застосовують для захисту відкритих уражень і розташованих на поверхні запальних процесів. Вони забезпечують утримання перев’язувального матеріалу, накладеного поверх рани.

До складу клеолу входять каніфоль — 40 г, 96%-й етиловий спирт — 33 г, ефір — 25 г, соняшникова олія — 2 г.

До складу колодію входять 4 г колоксиліну, 76 г ефіру, 20 г 96%-го етилового спирту. Колодій, а ще краще клей БФ-6, можна застосовувати для захисту асептичних післяопераційних ран без марлі, наносячи стерильний клей на поверхню невеликої рани (захисна плівка).

Лейкопластир використовується для захисту свіжих незабруднених ран як засіб фіксації перев’язувального матеріалу. Застосовують лейкопластир для з’єднання країв ран. У дитячій

82

хірургії — для лейкопластирного витягування при переломі трубчастих кісток.

Косиночні пов’язки. Це шматок тканини трикутної форми. Застосовується як засіб фіксації перев’язувального матеріалу, особливо при поданні першої допомоги.

Пращоподібні пов’язки. Це розрізані з обох боків смуги марлі або будь-якої іншої тканини, призначені для утримання перев’язувального матеріалу на носі, підборідді, потиличній ділянці.

Контурні пов’язки. Їх викроюють із шматка тканини за профілем закритої перев’язаної частини тіла. 3акріплюють контурні пов’язки за допомогою пришитої тасьми. Інколи для закріплення передньої черевної стінки користуються контурним бандажем живота. Еластичні сітчасто-трубчасті бинти (реталаст) виготовляють із гуми, оплетеної бавовняною ниткою. Цю сітку у вигляді панчохи (від 5 до 20 м) семи розмірів (0–6) застосовують для фіксації перев’язувального матеріалу на будьякій ділянці тіла.

Техніка накладання м’яких пов’язок

Дотримання при накладанні м’якої фіксуючої пов’язки ряду правил повною мірою забезпечує виконання поставлених до готової пов’язки вимог:

1.Хворому слід надати зручного положення, він має лежати чи сидіти, якщо потерпіла частина тіла знаходиться приблизно на рівні грудей людини, що подає допомогу.

2.Бинтована частина тіла в процесі накладання пов’язки є нерухомою. Кінцівки мають бути в середньофізіологічному положенні, яке забезпечує максимальне розслаблення м’язів.

3.Оператор має стояти обличчям до пацієнта, щоб реагувати на біль, яку спричиняє пов’язка.

4.Пов’язка накладається центрально (у напрямі від периферії кінцівок до тулуба) і починається з фіксуючого туру.

5.При типовому накладанні бинт тримають у правій руці, вільний кінець (початок) — у лівій.

6.Розкочують бинт зліва направо, не відриваючи рук від поверхні, яка бинтується.

7.Кожен наступний тур має прикривати від половини до двох третин ширини попереднього туру.

Вимоги до готової пов’язки є такими:

83

1.Пов’язка має надійно фіксувати уражену ділянку до наступного перев’язування.

2.Пов’язку слід накладати щільно, але не туго, вона не повинна завдавати хворому незручностей.

3.Пов’язка має лежати рівно, без зморшок, і бути красивою.

4.Пов’язка повинна створювати рівномірний тиск на відповідну частину тіла і не бути рухомою.

5.Вузол кінців пов’язки не має бути під ураженою ділянкою

тіла.

Основні типи бинтових пов’язок

1.Кругова (циркулярна) пов’язка. Зручна при бинтуванні циркулярної поверхні. Кожен наступний тур прикриває попередній. Сфера застосування: нижня третина плеча, гомілковостопний суглоб. Недоліком є те, що кругова пов’язка може обертатися, зміщуючи матеріал.

2.Спиральна пов’язка. Накладається на кінцівки, тулуб, грудну клітку. Пов’язка дуже проста і швидко накладається, але легко може сповзти.

3.Повзуча пов’язка. Застосовується для фіксації великого за площею перев’язувального матеріалу на кінцівках.

4.Хрестоподібна (8-подібна) пов’язка. Накладається на поверхні тіла, що розрізняються за формою (об’ємом). Бинт утворює цифру 8. Застосовується на ділянку потилиці.

5.Колосоподібна пов’язка. Накладається на плечовий суглоб, надпліччя і на ділянки під пахвами, кульшовий суглоб.

6.Черепаша пов’язка (що розходиться і сходиться). Накладається на крупні суглоби (колінний, ліктьовий, гомілковостопний).

7.Повертаюча пов’язка. Накладається на куксу після операції (ампутації) кінцівки, кисті або стопи.

8.Т-подібна пов’язка. Накладається на промежину або пахвову ділянку.

Різновиди пов’язок за локалізацією

Пов’язки на голову і шию накладають при кровотечах. Для закриття лоба, скроневої і потиличної ділянок застосовують циркулярні пов’язки.

Для закриття усієї волосяної частини голови застосовують шапочку Гіппократа і чепець, вуздечку — на підборідну ділянку, пращоподібну пов’язку — на ніс, лоб, потиличну ділянку, 8-подібну — на потиличну ділянку.

84

Для пов’язок на груди, плечовий пояс і верхні кінцівки застосовують колосоподібну і хрестоподібну, косиночну, спиральну пов’язки. При переломі ключиці, забитті або вивиху плеча застосовують пов’язки Дезо і Вельпо.

Пов’язка на передпліччя і плече — спиральна черепаша. На 1-й палець — колосоподібна. На інші пальці — спиральна пов’я- зка типу рукавички.

На променевозап’ястковий суглоб — хрестоподібна, пов’язки на живіт і таз — лейкопластирна і спиральна бинтова. На таз, пахову ділянку, промежину, кульшовий суглоб — різновиди колосоподібної пов’язки.

На п’яткову ділянку — розхідну черепашу пов’язку. На 1-й палець стопи — повертаючу. На верхні і нижні кінцівки краще використати пов’язки з медичного сітчасто-трубчастого бинта (реталаста).

ТВЕРДІ ПОВ’ЯЗКИ

Тверді, або утримуючі, пов’язки накладають із метою позбавити хвору частину тіла рухливості, забезпечити їй спокій на тривалий час і у визначеному положенні. Вони застосовуються при переломах кісток кінцівок для транспортної або лікувальної іммобілізації, а також при запальних захворюваннях кінцівок, особливо суглобів (кістково-суглобний туберкульоз). Нерухомі пов’язки застосовують також після операції на кістках і суглобах кінцівок, при масивних пошкодженнях м’я- ких тканин.

До твердих пов’язок належать стандартні шини і стандартний фіксуючий матеріал, екстензійні прилади, протези, ортопедичні апарати.

Правила накладання твердих пов’язок такі ж, як і для бинтових пов’язок, але їх слід старанніше виконувати, тому що накладаються тверді пов’язки терміном до 1,5–2 міс, а помилка може завдати непоправної шкоди хворому. Слід уважно стежити за станом кінцівок, бо через нерівномірний тиск по- в’язки може виникнути некроз, особливо над кістковими виступами.

Транспортні і лікувальні шини

Ними переважно користуються для іммобілізації кінцівок. Лікувальні шини застосовують у стаціонарах для лікування

85

переломів кісток кінцівок. Шини мають бути досить міцними і легко керованими, забезпечувати надійну іммобілізацію. Виробляються з картону, дерев’яних дощечок (шини Дітерихса), пластмаси, поліетилену (шини надувні) або металу (шини Крамера, Есмарха) для лікування переломів методом витягування.

Транспортна іммобілізація

Основні вимоги є такими:

1.Шини мають бути міцними, портативними і простими.

2.Вони повинні іммобілізувати два–три найближчих суглоби.

3.Фіксуюча шина не повинна стискувати судини і нерви. При закритих пошкодженнях шини накладають поверх одя-

гу. При відкритих — спочатку слід накласти стерильну пов’язку на рану. Шина має бути накладена міцно і запобігати зміщенню уламків, інакше крупні судини і нерви можуть пошкоджуватись уламками кістки.

Транспортні шини розподіляються на фіксуючі й дистракційні.

Фіксуючі шини забезпечують нерухомість ділянок тіла — це стандартні драбинчасті шини Крамера і сітчасті шини Есмарха. Зручними є синтетичні пластикові шини, пневматичні надувні шини. За відсутності спеціальних засобів користуються підручними засобами або імпровізованими шинами.

При переломі ключиці застосовують ватно-марлеві кільця. При ушкодженні хребта і кісток таза — довгі дошки і щит, при ушкодженні стегна і кульшового суглоба — шини Дітерихса.

Екстензорні шини мають безпосереднє відношення до травматології і докладно розглядаються в розділі «Переломи». Вони створюють нерухомість і водночас забезпечують витягування (лікувальні металеві шини й апарати).

Протези й ортопедичні апарати виготовляють на ортопедичних заводах для довготривалої іммобілізації кінцівок (ортопедичне взуття або апарати виготовляють з металу, пластмаси і шкіри).

Пов’язки, що твердіють

До групи пов’язок, що твердіють, належать гіпсові, цинкжелатинові та крохмальні, а також клейові, з рідкого скла і по- в’язки з целюлоїдних і полімерних матеріалів.

Гіпсові пов’язки готують з сульфату кальцію, що втирається в бинти з гігроскопічної марлі. Нині медична промисловість постачає готові бинти до медичних закладів, тому

86

у гіпсового техніка травматологічного відділення вивільняється час, необхідний для визначення якості гіпсу і підготовки гіпсових бинтів.

Якість гіпсу визначають так: у лотку змішують невелику кількість гіпсового порошку з теплою водою у співвідношенні 2:1. З гіпсовоі кашки згортають кульку, яка через 5–10 хв повинна затвердіти і залишитися цілою при вільному падінні на підлогу. Якщо кулька розбивається, гіпс до вживання не придатний. Гаряча вода прискорює процес затвердіння гіпсу.

У травматологічних відділеннях є спеціальні гіпсові кімнати для накладання і зняття гіпсових пов’язок. Вони обладнані спеціальним інвентарем та інструментарієм. Гіпсові бинти, або лонгети, замочують у тазу з теплою водою і чекають закінчення виділення бульбашок повітря. Кожен гіпсовий бинт беруть з обох кінців двома руками і виймають, воду відтискують, стискуючи бинт з боків. Відтиснутий бинт циркулярно намотують на кінцівку. Перед накладанням пов’язки шкіру змащують вазеліном або на неї надягають бавовняну панчоху, залишаючи пальці відкритими. Кінцівкам надають середнього фізіологічного положення. Для іммобілізації кінцівки при переломі накладається безпідкладкова гіпсова пов’язка, в інших випадках ділянки кінцівки, що виступають, прикривають ватномарлевими підкладками (підкладкова пов’язка). Достатню міцність забезпечує 5–6-шарова пов’язка. Після накладання пов’язки протягом двох діб слідкують за станом кінцівки. При похолодінні кінцівки, появі болю гіпсову пов’язку розрізають ножицями або спеціальною пилкою. На кожну гіпсову пов’язку наносять маркірування хімічним олівцем. Воно містить схематичне зображення перелому або осередку запалення, дату накладання і дату зняття пов’язки.

Гіпс висихає протягом 24 год. Підсушують пов’язку пересувним електронагрівачем.

Існують такі види гіпсових пов’язок:

1.Циркулярна щільна — для іммобілізації кінцівок і тулуба при переломах кістки.

2.Тутор (гільза) — на один суглоб або окремий сегмент кінцівки, що забезпечує спокій та іммобілізацію при забиттях, переломах, запальних процесах.

3.Лонгетну пов’язку накладають на кінцівку при забиттях, переломах, запальних процесах. Вона може бути тильною (задньою), долонною (передньою) і П-подібною.

87

4.Лонгетно-циркулярна пов’язка — це лонгета, яка фіксується циркулярними гіпсовими бинтами при переломах кісток.

5.Вікончаста і мостоподібна пов’язки використовуються для лікування ран при іммобілізації кінцівок. Для надійності фіксації кінцівок у положенні затвердіння застосовують гіпсові пов’язки з розпіркою.

6.Шарнірно-гіпсова пов’язка застосовується для розробки рухів у суглобі.

7.Гіпсові корсети, коміри, пов’язки-ліжечка застосовуються для лікування ортопедичних захворювань, хронічних запальних захворювань кісток, під час окремого періоду після переломів хребців тощо. Гіпсова пов’язка — це оптимальний вид пов’язок, що твердіють. Цинк-желатинова пов’язка застосовується при лікуванні варикозних язв нижніх кінцівок, які тривало не загоюються, гнійних ран, наслідків перелому.

Цинк-желатинову масу Унна розчиняють на водяній бані й змочують нею тури бинтів, накладених на шкіру відповідного сегмента кінцівок. При накладанні екстензійної пов’язки здійснюють циркулярні тури бинта (перший шар), ретельно промащують їх пастою, приклеюючи поздовжні марлеві смуги (другий шар) для екстензійної тяги, і фіксують його коловими турами (третій шар), старанно насичуючи пов’язку пастою. Цинкжелатинова пов’язка готується за таким рецептом: окис цинку 100 г, желатин — 200 г, вода — 300 мл, гліцерин — 400 мл.

Крохмальну пов’язку готують із бинтів крохмальної марлі. Техніка накладання аналогічна до накладання гіпсової пов’язки. Така пов’язка менш міцна, але простіша щодо виконання.

Пов’язки клейові з рідкого скла (кремнистого натрію), целулоїду, декстрину здебільшого є знімними (корсети, лонгети, тутори).

Пов’язки з полімерних матеріалів (пластубол, буметол тощо) накладають шляхом аерозольного напилення цих речовин на ранові поверхні, опіки або післяопераційні рани. Протягом кількох секунд після розпилення аерозолю утворюється прозора захисна плівка, яка забезпечує не лише функцію по- в’язки, а й візуальний нагляд за раною. При уведенні до складу аерозолю лікарських препаратів додатково одержують прямий лікувальний ефект.

Пов’язка з сиру і 1/8 частиною за вагою нашатирного спирту або 10%-го їдкого калі може бути застосована в сільській місцевості за відсутності інших твердіючих засобів.

88

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]