Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Землевпорядне проектування Конспект лекцiй Одарюк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
2.68 Mб
Скачать

15. Здійснення проекту внутрішньогосподарського землеустрою

15.1. Зміст робіт по здійсненню проекту

Після перенесення проекту в натуру затвердженого у встановленому порядку проекту внутрігосподарського землеустрою, а також вручення господарству необхідної документації важлива задача – його здійснення.

Здійснення проектів внутрігосподарського землеустрою – це практична реалізація розроблених заходів по всім його складовим частинам і елементам.

Всі елементи проекту внутрігосподарського землеустрою з точки зору об’єму витрат і порядку їх здійснення можуть бути поділені на дві групи: не потребуючі значних капітальних вкладень і пов’язані з великими одночасними витратами. До першої групи відносяться землевпорядні заходи пов’язані з організацією і технологією обробки сільськогосподарських культур, системи використання кормових та інших угідь. Здійснення цієї частини проекту, зводиться головним чином до перенесення в натуру меж виробничих підрозділів, угідь, сівозмін, їх полів і робочих ділянок, інших господарських ділянок, польових шляхів і скотопрогонів, встановленню межових знаків, освоєнню територіальної організації і технології ведення сільськогосподарського виробництва.

Основними документами для реалізації в практиці цієї групи елементів служать робочі креслення по перенесенню проекту в натуру і плани переходу до сівозмін, іншим проектним заходам.

Складніше реалізовується друга група елементів проекту яка направлена на меліорацію земель і ефективне використання засобів виробництва, нерозривно пов’язаних з землею. Для реалізації цієї частини проекту необхідно складати проектно-кошторисну документацію (робочі проекти) або складання спеціальних проектів.

Таким чином, вся робота по здійсненню проекту землеустрою включає перенесення проекту в натуру і втілення його в життя, тобто реалізація намічених заходів по можливості в більш короткі терміни, які визначаються об’ємами запланованих заходів і економічними можливостями господарства.

Проект вважається повністю здійсненим при умові реалізації всіх заходів і досягнення запланованих показників розвитку виробництва.

Роботи по здійсненню проектів організовують керівники і спеціалісти сільськогосподарських підприємств. Контроль і допомогу здійснюють сільськогосподарські органи. Проектні інститути ведуть авторський нагляд.

15.2. План здійснення проекту

План здійснення проекту повинен бути реальним і в міру напруженим.

При розробці всіх розділів плану поруч з загальними принципами землеустрою керуються наступними основними вимогами:

  • забезпечення інтенсивного використання кожної ділянки;

  • необхідна територіальна організація виробництва плануємої продукції в найбільш короткі строки;

  • створення сприятливих соціальних умов для життя і продуктивної праці населення не тільки на протязі розрахункового періоду, але і в перехідні роки;

  • зниження одноразових капітальних витрат на щорічні витрати на здійснення заходів, досягнення їх швидкої окупності.

План трансформації, покращення і охорони земель, а також інженерного обладнання території складають по встановленій формі. В ньому відображують наступні заходи:

  1. Розширення і покращення ріллі.

  2. Створення культурних і покрашених пасовищ і сіножать.

  3. Закладання багаторічних насаджень.

  4. Протиерозійні заходи.

  5. Створення виробничих комплексів, ферм, польових станів і літніх таборів, шляхів та водних джерел.

Плани освоєння сівозмін розробляють спільно з спеціалістами господарства, окремо по кожній сівозміні. Також розробляють плани переходу до пасавище- і сіножатезмін.

Затверджений разом з проектом внутрігосподарського землеустрою план його здійснення повинен строго дотримуватись.