Добавил:
Telegram: @ohthischizh Если ответы не отображаться в браузере, скачайте файл и откройте в Word. 4149 4393 0114 6555 - Можете кинуть спасибо-копейку :) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры управление персоналом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.02.2022
Размер:
381.44 Кб
Скачать
  1. Методи визначення якісної потреби організації в кадрах. К

Визначення потреб організації в кадрах вважається одним з важливих напрямів маркетингу персоналу організації. Виділяють два види потреб — якісні та кількісні. Якісна потреба в кадрах проявляє себе через потребу в певних категоріях персоналу, професіях, спеціальностях, а також у встановленні рівня кваліфікаційних вимог до персоналу.

Для визначення якісної потреби в персоналі використовують різні підходи. Серед них можна виділити наступні: професійно кваліфікаційний поділ робіт; аналіз положень про відділи, посадові інструкції і опис робочих місць; штатний розклад; аналіз документації, що визначає професійно - кваліфікаційний склад виконавців для виконання конкретних видів робіт

  1. Методи визначення кількісної потреби організації в кадрах.Л

Кількісна потреба в кадрах- це перелік посад, які необхідно заповнити працівниками, які будуть відповідати цим посадам.

Чисельність працівників визначається виходячи з норми управління, встановленої в орг.-ції. Норма управл-к-сть працівників, яка має підпорядковуватись одному керівнику(7-10) Заступників 4-5. На нижчих рівнях норма управл.більша.К-сть управл.рівнів не перев..3-4. Якщо більше-треба робити відокремлені підрозділи. Треба слідкувати, щоб співвідношу.керівників і виконавців в орг.-ції не перевищ.15-20%,а основна ЗП керів.була вища ніж у вик. Надмірна к-сть кер.усклад.управління.(рішення приймаються і узгодж.довго, орг.-ція стає бюрократ. ,неефективною на ринку.

Визначення потреби в чисельності персоналу складається з трьох моментів: вибору методу розрахунку чисельності співробітників; визначення вихідних даних для проведення розрахунку й виконання самого розрахунку кількісної потреби в працівниках.

При виборі методів розрахунку чисельності робітників до уваги приймають характер професії та особливості виконуваної роботи. Так, на основі відомостей про тривалість технологічного процесу можна розрахувати чисельність робітників таких категорій як відрядники й почасовики.

Серед методів розрахунку чисельності персоналу загальне визнання отримав метод за нормами обслуговування. Цей метод використовується для розрахунку чисельності працівників як фізичної, так і розумової праці.

Розрахунок чисельності працівників тут поставлений в залежність від кількості об’єктів, що обслуговуються (верстатів, механізмів, одиниць обладнання), або числа працівників, яких обслуговують.

При розрахунку чисельності персоналу організації використовується також метод розрахунку за робочими місцями та нормативами чисельності. Цей метод розглядається як окремий випадок використання методу норм обслуговування, оскільки потрібна чисельність працівників встановлюється за числом робочих місць, а нормативи чисельності за нормами обслуговування. Чисельність робітників за робочими місцями визначається також через залежність відповідних показників.

  1. Структура організації, її роль в системі управління персоналом. Врахування норми керованості в процесі формування структури організації. Умови та порядок створення нових посад. М

Організаційна структура-це поведінкова система, це люди та їх групи, постійно вступають у різні взаємини для вирішення спільних завдань.

Основні правила створення організаційної структури управління: 1. Організаційна структура повинна бути гранично проста, ніж вона простіше, тим легше персоналові її зрозуміти; 2. Схема організаційної структури повинна бути доступному для огляду; 3. Кожен працівник повинен мати посадову інструкцію; 4. Інформаційні канали повинні забезпечити передачу інформації як в прямому напрямку (передача управлінських рішень), так і в зворотному (контроль виконання); 5. Лінії підпорядкованості та відповідальності повинні бути чіткими, необхідно уникати подвійного підпорядкування; 6. Координацію всієї діяльності здійснює вище керівництво на рівні заступників керівників фірми; 7. Остаточні, глобальні рішення приймаються на рівні керівників організації з урахуванням можливостей і перспектив її розвитку; 8. Функції лінійного керівництва і функціональних підрозділів повинні бути розмежовані.

Норма керованості — коло повноважень менеджера, що називається також сферою контролю.

Під нормою керованості (сферою контролю) розуміється те число підлеглих, якими може ефективно управляти один керівник. Традиційно вважається, що один керівник може управляти 5-7 чоловіками. Однак проблема норми керованості не настільки проста. В сучасний період розвитку менеджмента все більше організацій (фірм, корпорацій) збільшують норми керованості: 10-12 чоловік підкоряються одному керівнику. Це пов'язане зі спрощеннями лінійної структури або з переходом на нові, адаптивні структури. Від того, скільки знаходиться в підпорядкуванні, залежить побудова структури - кількість рівнів. Чим менше норма контролю, тим більше повинно бути рівнів в цій структурі. Можна припустити, що низька норма контролю сприяє більш ефективній роботі працівників, що служать в такій структурі. Але вона вимагає більшого числа керівників і виявляється більш дорогою. Норма контролю знаходиться в прямому співвідношенні з освітнім і інтелектуальним потенціалом співробітників. Чим він вище, тим менш вимагається контроль.

На вибір тієї або іншої норми керованості впливають також складність або однотипність задач ,що вирішуються, ступінь значимості цих задач, фізичний стан людини, стиль менеджмента в організації і т.д..