Добавил:
Telegram: @ohthischizh Если ответы не отображаться в браузере, скачайте файл и откройте в Word. 4149 4393 0114 6555 - Можете кинуть спасибо-копейку :) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры управление персоналом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.02.2022
Размер:
381.44 Кб
Скачать
  1. Управління неформальним групами в організації та формування позитивного соціально-психологічного клімату. З

Механізм управління неформальними групами можна представити у вигляді певного набору правил, яких необхідно дотримуватися керівнику будь-якої організації. Основними з них є:

1. Визнати існування неформальної організації.

Одна з найбільших і поширених труднощів, що заважаєефективного управління неформальними групами і організаціями, - цеспочатку невисока думка про їх керівників. Раніше було прийнятовважати що для того щоб впоратися з неформальної організацієюнеобхідно просто знищити її, проте в даний час утвердилосядумку, що неформальна організація може допомогти формальній організації вдосягненні її цілей так як подібно до інших факторів, що діють в областіуправління, вони несуть в собі як негативні, так і позитивнімоменти. Необхідно усвідомити, що її знищення спричинить за собоюзнищення і формальної організації. Тому керівництву слід визнатинеформальну організацію, працювати з нею і не загрожувати їїіснування.

2. Вивчити фактори, що впливають на ефективність функціонування неформальних груп.

Успішне управління організацією та діяльністю її персоналу передбачає обізнаність не лише з діловим, а й позаділовим спілкуванням. Психологічний клімат в організації може підсилювати чи знижувати предметну діяльність людей так само, як і професійні завдання організації істотно впливають на психологічний клімат. Саме тому одним із чинників успішності діяльності групи (організації) є стан міжособистісних відносин, на одному полюсі якого є позитивний (сприятливий) психологічний клімат, на іншому — конфліктна ситуація, яка дезорієнтує групу, погіршує діяльність організації.

Соціально-психологічний клімат — якісний аспект міжособистісних стосунків, що виявляється у сукупності внутрішніх (психологічних) умов, які сприяють або перешкоджають продуктивній спільній діяльності і всебічному розвитку особистості у групі.

Морально-психологічний клімат в організації характеризують як позитивні, так і негативні ознаки. До позитивних ознак соціально-психологічного клімату належать: — наявність позитивної перспективи для групи і кожного її індивіда; — взаємодовіра і висока взаємовимогливість у групі;— ділова критика; — вільне висловлювання власної думки; — відсутність тиску керівників на підлеглих; — достатня поінформованість працівників про цілі та завдання організації; — задоволеність працею й належністю до групи;— прийняття на себе відповідальності за стан справ у групі тощо.

Негативними ознаками соціально-психологічного клімату є дезінтеграція групи, нечітко визначені права та обов'язки осіб організації, відсутність чітко налагодженої системи комунікацій, наявність проблем адаптації до умов організації та ін.

Морально-психологічний настрій колективу виявляється у стосунках, що формуються на основі об'єктивних і суб'єктивних зв'язків між людьми. Адже за безпосередніх контактів усі зв'язки між працівниками набувають емоційного забарвлення, яке визначається ціннісними орієнтаціями, моральними нормами, особистими інтересами. Емоційний настрій є наслідком розвитку певних психічних станів у трудовій діяльності, які виникають не під впливом умов та особливостей діяльності, а під впливом міжособистісних стосунків.