Добавил:
Telegram: @ohthischizh Если ответы не отображаться в браузере, скачайте файл и откройте в Word. 4149 4393 0114 6555 - Можете кинуть спасибо-копейку :) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры управление персоналом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.02.2022
Размер:
381.44 Кб
Скачать
  1. Ефективність управління персоналом організації: сутність та показники.Ш

Задача оцінки ефективності управління персоналом підприємства полягає у визначенні:

1) економічної ефективності (характеризує досягнення цілей діяльності підприємства за рахунок кращого використання трудового потенціалу); Критерії оцінки економічної ефективності управління персоналом підприємства повинні відображати результативність живої праці або трудової діяльності працівників.

2) соціальної ефективності (виражає виконання очікувань і задоволення потреб і інтересів працівників підприємства); Соціальна ефективність управління персоналом підприємства в значній мірі визначається організацією і мотивацією праці, станом соціально-психологічного клімату в трудовому колективі, тобто більше залежить від форм і методів роботи з кожним працівником.

3) організаційної ефективності (оцінює цілісність і організаційну оформленість підприємства). Даний підхід заснований на тому, що працівники підприємства виступають сукупним суспільним працівником, що безпосередньо впливає на хід його діяльності. Тому кінцеві результати такої діяльності і повинні виступати критеріями оцінки організаційної ефективності управління персоналом.

Показники для оцінки економічної ефективності управління персоналом підприємства: 1. Співвідношення витрат, необхідних для забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами, і результатів, отриманих від їхньої діяльності. 2. Відношення бюджету підрозділу підприємства до чисельності персоналу цього підрозділу. 3. Вартісна оцінка розходжень у результативності праці (визначається різницею оцінок результатів праці кращих і середніх працівників, що виконують однакову роботу).

Дані показники орієнтують працівників на виконання планових завдань, раціональне використання робочого часу, поліпшення трудової і виконавської дисципліни і, в основному, спрямовані на удосконалення організації праці.

Крім того, у ринковій економіці важливе значення мають такі економічні показники, як: • прибуток; • продуктивність праці; • обсяг продажів; • рентабельність; • продуктивність праці працівників; • співвідношення темпів росту продуктивності праці працівників з темпами росту середньої заробітної плати; • фонд оплати праці і зарплатоємкість; • витрати на керівництво.

  1. Методи та критерії оцінки персоналу. Продуктивність праці. Д

А)Кількісні методи оцінки

1 Метод стандартних оцінок

Найбільш старим і найпоширенішим методом оцінки є метод стандартних оцінок. Керівник заповнює спеціальну форму, оцінюючиокремі аспекти роботи працівника протягом атестаційного періоду застандартною шкалою

Даний метод відрізняється малими витратами та загальнодоступністю.

Керівнику не потрібно ні спеціальної підготовки, ні значних витратчасу або інших ресурсів. Використання даного методу такожзабезпечує одноманітність атестації всіх співробітників.

Однак метод стандартних оцінок страждає низкою серйозних недоліків.

По-перше, атестацію проводить одна людина - керівник, щоприпускає високий ступінь суб'єктивності й однобічності оцінки. Хочавін повинен брати до уваги тільки професійні якостіспівробітника, на оцінці можуть відбитися особисті взаємини зпідлеглим. По-друге, стандартна шкала не враховує особливостейпрофесійної діяльності кожного окремого працівника, що можевплинути на якість оцінки.

2 Експертні оцінки

2.1 Загальні підходи

Кількісні оцінки, наприклад ділових і організаторських якостей працівника, проводяться, як правило, за допомогою експертних оцінок. При цьомудля характеристики кандидата на посаду спочатку встановлюють (з урахуваннямспецифіки виробництва та умов праці) 6-7 критеріїв. Наприклад: 1. здатність організовувати і планувати працю; 2. професійна компетентність; 3. свідомість відповідальності за виконувану роботу; 4. контактність і комунікабельність; 5. здатність до нововведень; 6. працьовитість і працездатність.

По кожному з цих критеріїв на основі вивчення діяльності кандидатів напосаду даетс?? відповідна оцінка за обраною шкалою, наприклад,п'ятибальною (відмінно - 5; добре - 4; задовільно - 3, не -задовільно - 2, погано - 1).

2.2 Індивідуальний спосіб експертної оцінки

Використовуються групи експертів двома способами - індивідуально абогрупою. Індивідуальний, більш поширений і ефективний спосіб,полягає в тому, що кожний експерт дає оцінку анонімно і незалежно відінших, а потім ці оцінки узагальнюються.

2.3 Груповий спосіб експертної оцінки

Груповий спосіб заснований на спільній роботі експертів та одержаннісумарної оцінки від усієї групи в цілому. При такому способі узгодженняіндивідуальних оцінок поєднується з послідовним ознайомленням кожногоексперта з оцінками інших.

Результат роботи експертів відображається в документі, варіантами якогоможуть бути рекомендації, узагальнюючі оцінки, рішення. Найбільш голоснимваріантом оформлення експертизи є рішення. Найпоширенішим --рекомендації, але із зазначенням певних ознак майбутнього рішення.

Б) Якісні методи оцінки

1 Оцінка на основі аналізу праці.

Визначення психологічних властивостей на основі аналізу праці персоналувідбувається в рамках ситуаційної оцінки, яка, однак, схожа на оцінкурис. Тільки в цьому випадку як стійких психологічниххарактеристик виступають особливості поведінки співробітника, які проявляються впроцесі вирішення ним конкретних завдань.

Результатам оцінки поведінки працівників, як і у випадку оцінкиякостей, є соціально-психологічна характеристика, тільки більшпрофесійно орієнтована. Вона містить інформацію про те, якимчином (ефективно чи ні) діяв працівник, в яких ситуаціях більше,в яких - менш ефективно. Однак даний спосіб не допомагає з'ясуватипричину такої поведінки і його наслідки.

3.2 Процедура психологічної оцінки

Сутність психологічної оцінки персоналу полягає в детальномуописі психологічного портрета кандидата і виявленні особистіснихособливостей співробітника. Наприклад, у що видається висновок входить описособистісних, інтелектуальних та мотиваційних особливостей фахівця,також вказуються можливості ефективного управління протестованихспівробітником, можливості його найбільш оптимального використання.

Коректне висновок за ступенем професійної придатності людини після проведення процедури психологічної оцінки може бути данотільки лише при знанні психологічних вимог, що пред'являютьсяособливостями робочого місця до конкретної людини, тобто післяпроведення процедури профессіографірованія (описи професії), що входить доскладу психологічної атестації. Звичайно ж експертом-психологом такевисновок надається на основі свого особистого, досвіду і, отже,є дещо поверховим. Методи, які використовуються при наданні даноговиду послуг, бувають різні: психологічні тести (різного ступеняскладності і різної спрямованості - особистісні, інтелектуальні, тестиздібностей і т.д.), індивідуальне інтерв'ю психолога з досліджуванимяким буде перевірятися відповідність людини свого робочого місця.

Критеріями оцінки в даному випадку є особливості особистості людини,особливості його мотивації і т.д. Для цього необхідне проведення процедурипрофессіографірованія. На виході від цієї процедури виходитьПрофесіограма - опис професії, і псіхограмма - опис особистіснихрис, якостей, здібностей, необхідного ступеня їх вираженості для того,щоб людина могла досягти успіху в цій професійній діяльності.

ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ – продуктивність виробничої діяльності людини, кількість продукції, яка виробляється за одиницю часу.