Добавил:
Telegram: @ohthischizh Если ответы не отображаться в браузере, скачайте файл и откройте в Word. 4149 4393 0114 6555 - Можете кинуть спасибо-копейку :) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры управление персоналом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.02.2022
Размер:
381.44 Кб
Скачать
  1. Особливості управління персоналом в сфері послуг.Л

В управлінні послугами, які передбачають високий ступінь залучення клієнтів, особлива увага повинна приділятися відносин співробітників компанії до споживачів. Невіддільність виробництва від споживання обумовлює участь у процесі обслуговування великої кількості співробітників, а взаємодія клієнта з одним із працівників буде відрізнятися від його спілкування з іншим. Кожен окремий контакт стає «моментом істини» для компанії, коли клієнт виносить оцінку послуги. Звичайні методи контролю тут не працюють, тому що на відміну від бракованого товару, незадовільний обслуговування не можна (вилучити (, (перевірити (і (замінити (на інше, поки покупець нічого не помітив.

У компаніях-виробниках товарів, основна мета маркетингу є зовнішньою (покупці), а в сфері послуг вона повинна бути ще й внутрішньої (співробітники). До тих пір, поки керівництво не усвідомлює потреби своїх співробітників і не зробить крок назустріч, не варто навіть розраховувати на виконання основних завдань обслуговування, які за Дж. Хескетту полягають у створенні «колеса якості» (див. рис. 12.3). Вмотивована співробітник «зі шкіри вискочить», щоб надати клієнтам послуги високої якості, в результаті чого число постійних споживачів зростає, а працівники отримують задоволення від роботи і ще більш сильні стимули. Компанії використовують такі способи приведення в рух «колеса якості»:

Нагороди «Кращий працівник місяця». Грошове та моральне стимулювання підкреслюють високу якість роботи співробітників. Зменшення дистанції між співробітниками і клієнтами дозволяє працівникам враховувати реакцію клієнтів. Навчання та ознайомлення з політикою компанії. Дуже важливо, щоб нові працівники пишалися роботою в компанії, орієнтувалися в її традиціях і знали її мети. Контроль з боку колег. Зміцненню командного духу і виконання зобов'язань сприяє взаємоконтроль співробітників. Обладнання та умови роботи. Мотивація персоналу залежить від того, чи мають співробітники необхідне обладнання та системи, що дозволяють задовольнити потреби клієнтів, наділені вони винні повноваженнями.

  1. Особливості управління персоналом в транснаціональних корпораціях.М

Більшість фірм, що мають закордонні філії, стикаються зі складнішими проблемами врахування міжнародних аспектів кадрової політики

За всієї різноманітності підходів до управління людськими ресурсами в міжнародних корпораціях, більшість із них визнає величезне значення кваліфікованого персоналу для забезпечення зростання їхніх підприємств за кордоном і досягнення ними поставлених цілей.

Навряд чи можна переоцінити потребу у висококваліфікованому персоналі для заповнення штату організації. Будь-яка фірма повинна почати з визначення потреби в кадрах і найму людей, спроможних на високоефективну працю, і підвищувати їхню кваліфікацію, щоб вони могли братися за більш складні завдання. Нижче наведено чинники, які відрізняють управління людськими ресурсами в міжнародних операціях від управління цими ресурсами в конкретній країні.

1. Розбіжності ринків праці. В кожній країні існують свої особливості структури робочої сили і витрат на неї, і багатонаціональні компанії можуть отримати вигоду, маючи доступ до робочої сили різних країн.

2. Проблеми переміщення робочої сили. При переміщенні робочої сили в іншу країну перед людьми виникають правові, економічні, фізичні й культурні бар'єри. Але багатонаціональні компанії, навпаки, одержують вигоду від переміщення робочої сили, особливо коли розбіжності в ринках праці призводять до виникнення дефіциту необхідних спеціалістів.

3. Стиль і практика управління. До стилів управління в країнах ставляться по-різному; підтвердження цьому - практично різні соціальні норми взаємовідносин між працівниками й адміністрацією. Аналогічні розбіжності можуть зробити напруженими стосунки між персоналом головної фірми та її філії або знизити ефективність роботи керуючого за кордоном порівняно з його продуктивністю у своїй країні.

4. Національна орієнтація. Хоча в переліку цілей компанії може бути пункт про досягнення високої ефективності й конкурентоспроможності в глобальному масштабі, її персонал (як працівники, так і керівники) може робити більший акцент на національні, а не глобальні інтереси. Деякі методи роботи з персоналом сприятимуть подоланню вузької національної орієнтації, якщо ж націоналізм домінує, то знадобляться й інші способи коригування ведення операцій.

5. Контроль. Такі чинники, як територіальна віддаленість і специфічні риси закордонної діяльності, ускладнюють контроль над нею, тому для забезпечення управління виробництвом у закордонних відділеннях компанії необхідно іноді дотримуватися чітко встановлених принципів кадрової політики.

Політика і практика оплати праці безпосередньо торкаються життєвих і конкурентних спроможностей компаній, оскільки зумовлюють залучення, утримання і мотивацію персоналу. Різниця у витратах на робочу силу в різних країнах іноді призводить до виникнення переваг у конкуренції і стимулює багато компаній до створення виробничих потужностей за кордоном. Розмір оплати праці залежить від коштів, вкладених у бізнес; попиту і пропозиції (загальноприйнятий рівень заробітної плати) на певні професії в цьому регіоні; вартості життя; законодавства країни і спроможності профспілок відстоювати інтереси працівників. Тип оплати (заробітна плата, комісійні, премії і додаткові блага) залежить від звичаїв, почуття захищеності, податків і вимог уряду.