Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн.укр.культ.КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Лекція 4: Головні форми збереження української культури за кордоном.

Розвиток театрального мистецтва української діаспори. Розвиток хореографічного мистецтва. Розвиток вокального мистецтва. Огляд української преси, діяльності ЗМІ, радіо та телепередач за кордоном. Головні форми збереження української культури за кордоном. Головні осередки розвитку української культури та видатні українські постаті.

Текст лекції

Українська художня культура в еміграції живе повноцінним життям. Розглянемо різні аспекти культурного життя діаспори.

Танцювальне мистецтво. Джерела українського народного танцювального мистецтва сягають середини 20-тих років, коли Василь Авраменко розпочав свою діяльність у заснуванні танцювальних ансамблів по всій країні. Українські танці виконувалися під час концертів в 1921 році у Торонто. Певний час інтерес до українського танцю послабився, і відродився лише після гастролів ансамблів Мойсеєва та Вірського з Радянського Союзу наприкінці 50-тих – початку 60-тих роках. З кінця 60-тих і особливо з початку 80-тих років молоді канадські ентузіасти народного танцю почали їздити вчитися як стипендіати товариства «Україна» на Україну, де знайомилися з українською радянською хореографією і вдосконалювали власний українсько-канадський стиль танцю. Танцювальні колективи було створено в таких місцях: 1) В 1982 році Альбертське товариство народного танцю (АТНТ) налічувало 4500 українських танцюристів і 79 танцювальних груп. Товариство збирає бібліотеку українського танцю, в її фонотеці 400 плівок і відео архіві з записами концертів; 2) В Манітобі в 1988-1989 роках налічували 27 ансамблів танцю і 16 шкіл українського танцю; 3) Вінніпег мав також велику танцювальну громаду і провідні місцеві ансамблі виїжджали на міжнародні танцювальні гастролі. У Саскачевані в 1989 році налічувалося 47 українських танцювальних груп. Численні, але розрізнені танцювальні групи існували в Онтаріо.

Музичне мистецтво. Особливо довгу а багату історію в українських поселеннях Канади має хоровий спів. Перші хори з’явилися разом з заснуванням українських церков, а також політичних і культурних асоціацій. Поява між 1904 і 1920 роками Українського театру потребувала добре підготовлених співаків, адже там ставились п’єси і мюзикли. Особливе значення мав вплив видатного композитора Олександра Кошиця, який на той час осів в Нью-Йорку. Третя хвиля еміграції сприяла пожвавленню діяльності існуючих хорів і сприяла появі нових. У Канаді налічувалося понад 150 діючих українських хорів, в Онтаріо та Британської Колумбії існували хорові федерації, а на початку 1990 років виникла національна хорова федерація. Серед українців Канади давно також користувалася популярністю інструментальна музика.

Образотворче і народно-прикладне мистецтво. В Канаді існує великий ринок для українських художників. Деякі галереї спеціалізуються на українському образотворчому мистецтві і організації різноманітних заходів, де художники можуть продавати і виставляти свої твори. Найбільш динамічний і розвинутий ринок українського образотворчого мистецтва знаходиться в Торонто, в Манітобі, Саскачевані.

Література. Театр. Спочатку потреби освічених читачів0іммігрантів задовольняли книжки, привезені з України, та місцеві переклади української класики. Однак незабаром, їх замінили літературні твори, написані вже в Канаді. Така література була невисокої художньої якості, її бракувало інтелектуального рівня. Це затримувало розвиток живої та книжкової культури. Це видно з того факту, що тільки в Канаді існувало кілька книжкових крамниць та видавництв. В цих умовах в Канаді виникає аматорський театр, що діяв у міських та сільських громадах. В наступні роки з появою радіо, телебачення та кіно, які замінили сцену як джерело масової розваги, популярність театру упала. Сьогодні постановки українських п’єс рідкість. У театральній сфері єдиним діючим українським ансамблем був Авангардний український театр – АУТ, заснований в 1984 році українськими біженцями з Польщі і нащадками третьої хвилі української імміграції. Він спромігся поставити ряд оригінальних і перекладних творів, написаних в експериментальній манері. В 1985 році в Торонто інститутом Св. Володимира організовано «Літню сцену», яка уявляла собою кілька майстерень для учнів віком від 14 до 18 років.

З кожним роком кількість українських читачів зменшується через втрату мови серед дітей іммігрантів. Третя хвиля української імміграції в північній Америці сприяла створенню письменницької організації з відділеннями в Торонто, Вінніпезі, Едмонтоні.

Кіно. Телебачення. Перші спроби ставити в Канаді українські фільми відносяться до середини 30-рих років. Тоді українські канадці брали участь в кінематографічних проектах американця Василя Авраменка. В 1965-1974 роках була спроба заснувати українську кіностудію в Ошаві (Онтаріо), було навіть випущено три повнометражні художні стрічки Василя Васика. Але ринок для цих патріотичних україномовних фільмів виявився надто малим, щоб покрити кошти, використані для їх створення. Велика кількість українців у Канаді працювала на різних посадах (від операторів до сценаристів і продюсерів). У деяких містах Канади було розпочато показ телевізійних програм для української громади, відбувалися регулярні передачі, навіть для дітей.

Радіо. У Канаді протягом десятиліть існують компанії звукозапису, зорієнтовані на український ринок. Міжнародний відділ Канадської телерадіокорпорації регулярно передавав україномовну радіопередачу, яку можна було приймати в Україні.

Архіви. Музеї. Найбільш відомий – музей просто неба «Село української культурної спадщини» в Едмонтоні. Це державний заклад, заснований в 1971 році. В музеї є залізнична станція, готель, млин, кузня, пошта, народний дім, українська школа. В Саскатуні знаходиться Український музей Канади. Це сучасний будинок для виставок і зберігання мистецьких творів. Ця національна установа видає свій бюлетень «Новини музею». В центрі Вінніпега знаходиться найбільша дослідницька та музейна установа – Осередок української культури та освіти. Центр складається з бібліотеки, архіву, музею, картинної галереї. Є й інші етнографічні музеї просто неба. Наприклад, Парк української писанки у Вегревіллі, Український парк у Саскатуні.

Висновок: Міграції – це переселення, переміщення населення. В залежності від при знаків, міграції можуть бути зовнішніми та внутрішніми для даної країни, стаціонарними та тимчасовими (сезонними і маятниковими). Найсуттєвими є внутрішні (в межах однієї країни, регіону) та зовнішні (переміщення в різні країни). Най розповсюдженими мотивами еміграції є економічні, політичні, релігійні, соціально-побутові, військові дії та стихійні лиха. Тимчасові імміграції містять сезонні(соціально-культурні – навчання, лікування, відпочинок та туризм) та маятникові( з села у місто) переміщення, які можуть бути внутрідержавними та міждержавними. Стосовно української імміграції необхідно вказати такі мотиви: 1)Україна довго не мала своєї державності, кордонів, тому імміграція не контролювалась; 2)На всіх історичних етапах більша частина емігрантів приїжджала в Україну х Росії, Польщі, Молдови, Угорщини, Словаків; 3)Найбільша частина населення складає представників Росії, які прибували сюди у зв’язку з розширенням промислових центрів – Донбасу та Придніпров’я в другій половині XIX— початку XX ст; 4)Розширилася географія іммігрантів в Україну з різних, в минулому союзних республік: Казахстану, Середньої Азії, При Балтиці, Білорусії, Молдови; 5)Після встановлення незалежності України на батьківщину повертаються громадяни з Західної та Східної діаспори.

Завдання для самостійної роботи.

Знайдіть інформацію про вищу освіту та науку, фестивальну діяльність, періодичну пресу та культурні і наукові зв’язки. Зробить у вигляді доповіді на 3-5 сторінок.

Завдання для семінарського заняття

Тематична контрольна робота. Дайте відповідь на такі запитання:

1.Чем была обусловлена массовая трудовая эмиграция украинцев в конце XIX века?

- Аграрным перенаселением украинских земель

- Стремлением русского и австрийского правительств избавиться украинского населения

- Неразвитостью городской жизни на украинских землях

 -Извечным стремлением к новым приключениям и открытиям

2.Какое название получили земли, освоенные украинцами на Дальнем Востоке?

 -Зеленый клин - Серый клин

 -Саскачеван  -Кубань 

3.К какой из названных стран украинские поселенцы прибыли первыми?

 -Канада - США

- Бразилия  -Аргентина

4.В какой из названных стран украинское общество к началу ХХ в. была самой многочисленной?

- Канада -США

 -Бразилия - Аргентина

5.Из каких регионов Украины преобладала трудовая эмиграция на Запад?

- Галичина, Закарпатье, Буковина, Волынь - Подолье, Киевщина

- Степные районы - Донбасс, Слобожанщина, Приднепровье

6.Какой год считается началом украинский трудовой эмиграция?

 -1850 - 1860

 -1870 -1880

7.Назвіть відомих вам діячів української діаспори і сферу їх діяльності.

Методичні рекомендації

Заняття можна провести як виїзне, з відвідуванням бібліотеки. Під час відвідування бібліотеки студенти не тільки отримають інформацію з теми у спеціалістів, а й зможуть підготуватися до семінарського заняття.

Література

1. Попович М. Нарис історії культури України. – К., 1998.

2.Семчишин М. Тисяча років української культури. – К., 1993.

3. Історія української культури// За ред. І.Крипякевича. – К.,1995.

4. Мистецтво української діаспори.// О.Федорук та інш. – К.: «Тріумф»,1999.