Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн.укр.культ.КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Лекція 2: Проблеми дослідження українського характеру. Головні риси українського характеру.

Поняття «ментальність» та «менталітет». Їх спільне та відмінне. Проблеми дослідження національного характеру. Архетипи української культури. Етнологія сучасних народів України. Діяльність національних меншин в Україні. Їх класифікація та напрямок діяльності. .Культурні стереотипи і маргінальність.

Текст лекціі

Курс «Сучасна українська культура» передбачає вивчення та прогнозування розвитку різних видів мистецтва в сучасній Україні. Тому, на перших заняттях треба разом зі студентами зрозуміти різницю між такими головними поняттями, як «сучасна українська культура», «українська культура» та «культура України».

По-перше, ми визначаємо, що «сучасна українська культура» – це за хронологічними межами, українська культура після 2000 року, тобто ХХІ століття. Однак, ми повинні також розуміти, що деякі види мистецтва (театр, кіно, музика, танець, циркове мистецтво) почали розвиватися не сьогодні, і на жаль, сьогодні вони знаходяться у кризовому стані. Тому, розглядати їх ми починаємо з самого зародження і до сьогодення. Деякі види мистецтва (архітектура, садово-паркове мистецтво, декоративно-прикладне мистецтво) дотепніше розглядати в сучасному розвитку, тому що в цих галузях мистецтва з’явилися нові, цікаві форми.

«Українська культура» і «культура України» мають однаковий предмет вивчення. Ми повинні розуміти, що Україна – це полікультурна держава, і тут мешкають представники багатьох національностей. Тому, вивчати треба також і культуру тих нації, які тут оселилися. Головною темою для студентів має стати тема українського менталітету та ментальності, визначення головних рис українського характеру.

Головними методами аналізу сучасної української культури ми обираємо семіотику та герменевтику.

Семіотика – надає можливість ознайомитись з специфічними знаками. Символами та кодами української культури. Визначити традиційні символи і смисли, та нові.

Герменевтика – надає можливість розуміти культурні тексти. Таких текстів в курсі «сучасна українська культура» є багато: це й репродукції художників, архітектурні споруди, музичні тексти, твори садово-паркового мистецтва та декоративно-прикладного.

Загальна характеристика культури незалежної України

Після початку проведення політики перебудови і демократизації в Україні відбувається широке національне-демократичне піднесення. Відбувається справжній газетно-журнальний бум, з’являються та друкуються раніше заборонені книги, виходять на екрани фільми українською тематикою. Новий статус отримала національна культура. Одним з найважливіших питань для розвитку культури є питання про мову. Криза торкнулася українських книг, і до сьогодення ми можемо бачити, що комерційна література в основному привозиться з Росії, де продукція більш якісна.

Культура чітко розподілилась на елітарну та масову. Україна зіткнулась з таким явищем як американізація культури, що особливо відчувається в сфері кіноіндустрії, літератури, музики.

В ці роки виявилась тенденція розвитку культури національних меншин в Україні. Багато програм отримали підтримку державних органів, розширилися можливості гастрольної діяльності.

«Ментальність»– (від лат. Mens– розум, мислення, душевний склад) – глибинний рівень колективної та індивідуальної свідомості, усталена і водночас динамічна сукупність настанов особистості, демографічної групи у сприйманні залежно від етногенетичної памяті, культури тощо.

Ментальність формує специфічне середовище особистісного, національного та соціального життєдіяння, зумовлює його культурно-історичну динаміку, надає йому унікальних рис, відмінних від рис інших середовищ. Ознаки ментальності позначаються на звичаях, традиціях, людській поведінці, на діяльності в будь-яких сферах, особливо – у мистецтві та літературі.

Насамперед, це стосується українського письменства, в якому яскраво виражений увесь ліризм переживань (у піснях), мрійництво, тяжіння до естетизму, одухотвореність.

Формування національних характерів уявляє собою результат складного історико-психологічного процесу, який ми спостерігаємо протягом останніх віків.

Так, наприклад, художники відзначили, що народ України в своєму танці передає усю страстність, азарт. Драматурги і письменники відзначають іншу рису українського характеру –взривний темперамент, з яким пов’язані масові національно-визвольні рухи в Україні.