Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
48
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
7.87 Mб
Скачать

20

стандартів, що регламентують порядок складення та оформлення організаційно-розпорядчих документів.

10.Створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання та знищення електронних документів з грифом “Для службового користування” в установах здійснюється відповідно до вимог законодавства, що регулює питання роботи з електронними документами та питання електронного документообігу.

11.Приймання та реєстрація документів з грифом “Для службового користування” здійснюється централізовано службою діловодства.

12.Порядок приймання та реєстрації документів з грифом “Для службового користування”, які містять відмітки “Літер “М”, “Літер “К”, “СІ”, визначається інструкцією установи.

13.У разі надходження у неробочий час конвертів (паковань) з документами з грифом “Для службового користування” вони приймаються черговим працівником установи, який, не розкриваючи, передає їх наступного робочого дня до служби діловодства під розписку в журналі обліку конвертів (паковань).

14.Забороняється доставляти у неробочий час документи з грифом “Для службового користування” в установи, в яких не передбачене цілодобове чергування.

15.Тираж видання з грифом “Для службового користування”, підготовлений в установі, обліковується за одним порядковим номером у журналі

16.Відмітка про додатково надруковані примірники видання робиться у журналі, де вони реєструвалися вперше, із продовженням їх нумерації від останнього номера примірника такого видання.

17.Облік електронних носіїв інформації (жорстких і гнучких магнітних дисків, касет та бобін з магнітною стрічкою, дисків для лазерних систем зчитування, невід’ємної частини модулів флеш-пам’яті тощо), на які планується записувати службову інформацію, ведеться службою діловодства

ужурналі.

18.Друкування і розмноження в установі документів з грифом “Для службового користування” за допомогою електронно-обчислювальної та

21

копіювально-розмножувальної техніки провадиться з урахуванням вимог законодавства у сфері захисту інформації.

19.Розмноження документів з грифом “Для службового користування” здійснюється службою діловодства або іншим структурним підрозділом, визначеним розпорядчим документом установи, з дозволу керівника установи (його заступника) за умови оформлення замовлення або відповідно до резолюції керівника установи.

20.Виконані документи з грифом “Для службового користування” групуються у справи згідно із затвердженою в установі зведеною номенклатурою справ. Дозволяється долучати до справи із грифом “Для службового користування” документи з відкритою інформацією, якщо такі документи стосуються питань такої справи.

21.Документи, що стосуються організації режимно-секретної роботи

вустанові, формуються у справи у відповідному структурному підрозділі працівником, відповідальним за виконання такого виду робіт.

22.Вхідні, вихідні, внутрішні документи з грифом “Для службового користування” передаються працівникам відповідно до резолюцій керівника установи або його заступників, керівників підрозділів установи.

23.Допуск працівників установи до роботи з документами, що містять службову інформацію з мобілізаційних питань або з питань спеціальної інформації, здійснюється на підставі списку, складеного підрозділом чи посадовою особою, відповідальною за мобілізаційну роботу або роботу із спеціальною інформацією, і затвердженого керівником установи.

24.Перегляд документів з грифом “Для службового користування” проводиться з метою підтвердження наявності або відсутності в них відомостей, що становлять службову інформацію, не рідше ніж один раз на п’ять років.

25.Рішення про скасування грифа “Для службового користування” чи його підтвердження приймається комісією з питань роботи із службовою інформацією установи - розробника документа або відповідною комісією установи-правонаступника чи установи вищого рівня, якщо установа - розробник документа припинила свою діяльність.

22

26.Документи і справи з грифом “Для службового користування” зберігаються у шафах, сейфах, що розташовані у службових приміщеннях або сховищах архіву. Шафи, сейфи, службові приміщення, сховища архіву повинні надійно замикатися і опечатуватися металевими печатками.

27.У разі втрати документа, що містить службову інформацію, письмово повідомляється установі, від якої цей документ отримано. Про втрату документа, що містить службову інформацію, зібрану під час провадження оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, діяльності у сфері оборони держави, або можливе розголошення такої службової інформації повідомляється також органові СБУ із зазначенням обставин втрати документа (розголошення відомостей) та про вжиті заходи.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНОГО ВИКОНАННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ

1.Вивчити теоретичний матеріал за вказаною літературою.

2.Підготувати зразки службових документів, згідно завдання.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1.Класифікація конфіденційної інформації. Законодавство України щодо захисту конфіденційної інформації

2.Організація роботи з вхідними документами підприємства.

3.Порядок роботи з документами, що містять службову інформацію.

4.Порядок приймання та обліку документів, що містять службову інформацію.

5.Порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять службову інформацію

6.Поняття та ознаки електронного документа та електронного документообігу.

7.Електронний цифровий підпис: поняття, ознаки, правовий статус.

8.Порядок застосування електронного цифрового підпису та електронного документообігу органами влади.

23

ЛІТЕРАТУРА

1.Характеристика автоматизованих систем контролю виконання

документів.

Електронний

ресурс.

Режим

доступу:

http://litr.at.ua/publ/komp_juterni_tekhnologiji_v_juridichnij_dijalnosti/tema_4/4_ 4_kharakteristika_avtomatizovanikh_sistem_kontrolju_vikonannja_dokumentiv/11 -1-0-87

2.Е.Стремякова ERP – Система планування та управління ресурсами підприємства Електронний ресурс. Режим доступу: http://dss- bi.com.ua/System/System/erp-системи-планування-та-управління-р /

3.Верес О. М. Технології підтримання прийняття рішень : навч. посіб. / О. М. Верес ; за заг. наук. ред. В. В. Пасічника ; МОНМС України, Нац. ун-т "Львівська політехніка". – 2-ге вид. – Львів : Вид-во Львівської політехніки, 2013. – 252 с. – ISBN 978-617-607-402-1.

4.Подольчак Н. Ю. Аудит і оцінювання управлінської діяльності : навч. посіб. / Н. Ю. Подольчак, В. Я. Карковська ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т "Львівська політехніка". – Львів : Вид-во Львівської політехніки, 2016. – 128 с. – ISBN 978-617-607-887-6.

5.Організація конфіденційного діловодства / С. М. Головань, О. М. Новіков, В. В. Поповський, В. О. Хорошко. – К., 2007

6.Палеха, Ю. І. Загальне документознавство : навч. посібник / Ю. І. Палеха, Н. О. Леміш. - 2-ге вид., перероб. і доп. - К. : Лра-К, 2009. - 434 с. - ISBN 978-966-96938-0-8.

7.Правові основи захисту інформації з обмеженим доступом. Курс лекцій. Марущак А.І. - К.: КНТ, 2007. -208с.

8.Комплект слайд-лекцій з дисципліни «Організація та інформаційне забезпечення управлінської діяльності» для студентів першого (бакалаврського) рівня освіти зі спеціалізації «Управління інформаційною безпекою» спеціальності 125 «Кібербезпека» галузі знань 12 «Інформаційні

технології» [Електронний документ] / Упоряд.: I.С. Добринін. Харкiв: ХНУРЕ, 2017. 283 с.

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКIВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНIВЕРСИТЕТ РАДIОЕЛЕКТРОНIКИ

ПЕРЕЛІК ТИПОВИХ КОНТРОЛЬНИХ ТА ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ з дисципліни

«ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

для студентів денної форми навчання першого (бакалаврського) рівня освіти

зі спеціалізації «Управління інформаційною безпекою» спеціальності 125 «Кібербезпека»

галузі знань 12 «Інформаційні технології»

Електронне видання

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри Інфокомунікаційної інженерії. Протокол № 4 від 24.01.2018.

Харкiв 2018

2

Перелік типових контрольних та тестових завдань з дисципліни «Організація та інформаційне забезпечення управлінської діяльності» для студентів першого (бакалаврського) рівня освіти зі спеціалізації «Управління інформаційною безпекою» спеціальності 125 «Кібербезпека» галузі знань 12 «Інформаційні технології» [Електронне видання] / Упоряд. І.С. Добринін. – Харків: ХНУРЕ, 2018. – 28 с.

Упорядник

І.С. Добринін

3

ПЕРЕЛІК ТИПОВИХ КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ З ДИСЦИПЛІНИ «ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

Тематика контрольного завдання: «Розрахунок рівня відповідності інформаційних процесів заданим бізнес-вимогам у відповідності із процесним підходом CobIT».

ВИХІДНІ ДАНІ:

Виробничо - комерційна компанія «Роги&Копита» здійснює свою діяльність на території України. Центральний офіс компанії розташований у м.Київ. Регіональні центри розташовані в м.Львів, м.Харків, м.Чернігів.

Основним завданням центрального підрозділу компанії є:

1.Забезпечення і організація виробничої діяльності компанії;

2.Ведення фінансово-комерційної діяльності;

3.Координація та організація роботи регіональних центрів;

4.Організація всіх видів діяльності, спрямованих на виконання вимог міжнародних стандартів ISO 9000, ISO 18000, ISO 27000.

Основним завданням, яке вирішується регіональними підрозділами, є виробничо-комерційна діяльність.

Кожне підрозділ виступає в якості юридичної особи і підпорядкований центральному офісу компанії. Підрозділи використовують як координаційної технології службу каталогів. Мережа побудована на основі технологій сімейства операційних систем Microsoft Windows Server.

Кількість осіб, що користується ресурсами мережі – до 20 осіб у регіональних центрах та до 50 осіб у центральному офісі.

Топологія з'єднання підрозділів – деревоподібна, що об'єднує центральний офіс з регіональними центрами: західний (Львів), східний (Харків), центральний (Чернігів).

В якості серверної операційної системи обрана Windows Server 2012R2; як клієнтську – Windows 7 і Windows 8; в якості служби каталогів Active Directory.

4

У відповідності зі стратегією розвитку компанії, в кожному з регіональних центрів проходить підготовка нових кадрів – стажистів (до 5 осіб).

Для здійснення управління підприємством, в головному офісі і регіональних представництвах розгорнуто ERP-систему.

Визначити основні процесні підходи до вдосконалення структури підприємства (у тому числі ІТ-сфери) з метою якісного позиціювання компанії на міжнародному рівні за допомогою методології Cobit 5.

5

ПЕРЕЛІК ТИПОВИХ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ З ДИСЦИПЛІНИ «ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

1. Діловодство це:

a)вид практичної діяльності, що охоплює процеси документування службової інформації та організації роботи зі службовими документами;

b)вид практичної діяльності спрямований на розробку та впровадження документів;

c)процес створювання службових документів, змістом яких є організаційно-розпорядча, первинно-облікова, фінансова, планова, звітностатистична й інші види управлінської інформації;

2 Діловодство поділяють на:

a)загальне, спеціальне та інші типи;

b)загальне та конфіденційне;

c)загальне, конфіденційне та таємне.

3. Складовими частинами процесу документування є:

a)прийом документів від уповноважених осіб та фіксування їх реквізитів у відповідних журналах;

b)складання текстів документів, оформлення документів, фіксування реквізитів документів;

c)розробка та впровадження службових документів;

4. Організацію документообігу, формування справ, зберігання службових документів на підприємстві покладають на :

a)режимно-секретний відділ;

b)службу діловодства;

c)керівника організації;

 

6

5.

Уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері

діловодства в Україні є:

a)

секретаріат Кабінету Міністрів України;

b)

Український науково-дослідний інститут архівної справи та

документознавства

c)

Державна архівна служба України;

6.

Основним нормативно-правовим актом в Україні що встановлює

загальні положення організації діловодства та висуває вимоги до документування управлінської інформації є:

a)національний стандарт України «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів» (ДСТУ 4163-2003)

b)типова інструкція з діловодства у центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади;

c)постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять службову інформацію»

7. Чи може задача по організації службового документообігу, формуванню справ та зберіганню службових документів на підприємстві покладаться на одного з працівників підприємства?

a) ні, це заборонено керівними документами;

b) так, на підставі розпорядчого документу керівника організації; c) так, за узгодженням з керівником режимно-секретного відділу;

8. Положення про службу діловодства підприємства:

a)розробляється безпосередньо на підприємстві та є одним з обов’язкових документів підприємства;

b)розробляється керівним органом та надсилається підприємству для подальшого впровадження на підприємстві;