Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
7.87 Mб
Скачать

30

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Комплект слайд-лекцій з дисципліни «Організація та інформаційне забезпечення управлінської діяльності» для студентів першого (бакалаврського) рівня освіти зі спеціалізації «Управління інформаційною безпекою» спеціальності 125 «Кібербезпека» галузі знань 12 «Інформаційні технології» [Електронний документ] / Упоряд.: I.С. Добринін. Харкiв: ХНУРЕ, 2017. 283 с.

2.Записки пояснювальні, доповідні, службові: у яких випадках використовуються. Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.kadrovik.ua/content/zapysky-poyasnyuvalni-dopovidni-sluzhbovi-u-yakyh- vypadkah-vykorystovuyutsya

3.Організація конфіденційного діловодства / С. М. Головань, О. М. Новіков, В. В. Поповський, В. О. Хорошко. – К., 2007

4.Замула, О. А. Нормативно-правове забезпечення інформаційної безпеки. Комплексні системи захисту інформації : навч. посіб. / О. А. Замула, Ю.

І.Горбенко, О. І. Шумов ; МОН України, Харк. нац. ун-т радіоелектроніки. – Х. : ХНУРЕ, 2010. – 248 с.

5.Палеха, Ю. І. Загальне документознавство : навч. посібник / Ю. І. Палеха, Н. О. Леміш. - 2-ге вид., перероб. і доп. - К. : Лра-К, 2009. - 434 с. -ISBN 978-966-96938-0-8.

6.Прийняття управлінських рішень : навч. посіб. / Ю. Є. Петруня, В. Б. Говоруха, Б. В. Літовченко та ін. ; за ред. Ю. Є. Петруні. – 2-ге вид. – К. : ЦУЛ, 2011. – 216 с. – МОН України.

7.Методи підтримки прийняття рішень : навч. посібник / І. В. Гребеннік, Т. Є. Романова, А. Д. Тевяшев, Г. М. Яськов ; МОН України, Харк. нац. ун-т радіоелектроніки. – X. : ХНУРЕ, 2010. -127 с.

1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ з дисципліни

«ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

для студентів денної форми навчання першого (бакалаврського) рівня освіти

зі спеціалізації «Управління інформаційною безпекою» спеціальності 125 «Кібербезпека»

галузі знань 12 «Інформаційні технології»

Електронне видання

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри Інфокомунікаційної інженерії. Протокол № 4 від 24.01.2018.

Харків 2018

2

Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Організація та інформаційне забезпечення управлінської діяльності» для студентів першого (бакалаврського) рівня освіти зі спеціалізації «Управління інформаційною безпекою» спеціальності 125 «Кібербезпека» галузі знань 12 «Інформаційні технології» [Електронне видання] / Упоряд. І.С. Добринін. – Харків: ХНУРЕ, 2018. – 23 с.

Упорядник

І.С. Добринін

Рецензент:

Дуравкін Є.В., д-р техн. наук, проф. каф. ІКІ ХНУРЕ

3

ЗМІСТ

Лабораторна робота №1. Дослідження принципу побудови,

 

інтерфейсу та можливостей КІС керівника підприємства……………

4

Основні теоретичні відомості …………….………………………..

4

Завдання для практичного виконання та дослідження…………

8

Контрольні питання………………………………………………..

8

Лабораторна робота №2. Дослідження принципу побудови,

 

інтерфейсу та можливостей ERP-системи……………………………..

9

Основні теоретичні відомості …………….………………………..

9

Завдання для практичного виконання та дослідження…………

11

Контрольні питання………………………………………………..

11

Лабораторна робота №3. Дослідження принципу побудови,

 

інтерфейсу та можливостей HRM-систем ……………………..………

12

Основні теоретичні відомості …………….………………………..

12

Завдання для практичного виконання та дослідження…………

13

Контрольні питання………………………………………………..

14

Лабораторна робота №4. Дослідження принципу побудови,

 

інтерфейсу та можливостей CRM-системи…………………………….

15

Основні теоретичні відомості …………….………………………..

15

Завдання для практичного виконання та дослідження…………

16

Контрольні питання………………………………………………..

17

Лабораторна робота №5. Дослідження порядку обліку, зберігання і

 

використання документів, справ, видань та інших матеріальних

 

носіїв інформації, які містять службову інформацію.….…………….

18

Основні теоретичні відомості …………….………………………..

18

Завдання для практичного виконання та дослідження…………

22

Контрольні питання………………………………………………..

22

Література………………………………………………………………..

23

4

Лабораторна робота №1

ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИНЦИПУ ПОБУДОВИ, ІНТЕРФЕЙСУ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ КОРПОРАТИВНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ

(КІС) КЕРІВНИКА ПІДПРИЄМСТВА

Мета роботи: дослідження принципу побудови, інтерфейсу та можливостей корпоративної інформаційної системи (КІС) керівника підприємства.

За результатами роботи студенти повинні понімати призначення, принцип побудови та функціонування корпоративних інформаційних системи (КІС) керівника підприємства та мати практичні навички роботи у цих системах.

ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Системи для контролю за виконанням наказів та розпоряджень призначені для ведення централізованої бази офіційних документів (наказів, розпоряджень, листів тощо), які містять доручення певним співробітникам щодо виконання тих чи інших завдань.

Основним користувачем такої системи є особа на яку покладено контроль за виконанням доручень. Контролююча особа вносить інформацію із зазначенням виконавця, змісту завдання та дати виконання.

Система в автоматичному режимі підтримує нагадування контролюючій особі про завершення терміну звітування за розпорядженням (як шляхом відображення нагадування в системі так і через оповіщення за допомогою електронного листа).

Зручна система адміністрування, яка передбачає можливість багатокористувацього доступу до ресурсів пропонованої системи дозволяє здійснювати багаторівневий контроль. Так, наприклад, за допомогою звичайного браузера керівник підприємства (або організації) може переглянути стан виконання доручень закріплених за тією чи іншою контролюючою особою.

5

Задля зручності користувачів системи можуть підтримувати збереження електронних версій наданих доручень (в тому числі у вигляді скан-копій офіційних листів).

Розглянемо деякі типові автоматизовані системи, розроблені для вирішення завдань діловодства [1].

1. АСКІД (Автоматизована система виконання документів і

доручень).

Програма контролює виконання документів у визначений термін. У АСКІД організовано два журнали документів, при додаванні нового документа існує можливість автоматичного інкремента номери. Інтерфейс виконаний з колірним попередженням: прострочені документи виділяються червоним кольором; документи з терміном, що наближається до терміну виконання, виділяються жовтим кольором. Система виконує пошук документів за атрибутами: вхідний / вихідний номер, відправник, дата відправлення / отримання, тема. Виконані документи автоматично переносяться в розділ «виконані».

Переваги АСКІД:

1.Багаторівнева вертикальна система наскрізного контролю: доручення можуть видаватися виконавцям на основі доручень отриманих від вищого керівництва.

2.Легкість впровадження: система проста в освоєнні і не вимагає спеціального навчання користувачів. При розгортанні АСКІД не вимагає встановлення програм на робочих місцях. На комп'ютері користувача необхідний тільки Internet Explorer.

3.Гнучкість: для кожного керівника, заступника керівника або менеджера можуть бути визначені свої види документів і категорії доручень

4.Обмін інформацією: система дозволяє вести листування з питань, пов'язаних з виконанням доручення, як між керівником і виконавцями, так і виконавцям між собою за допомогою вбудованих інструментів.

2. Company Media

Система Company Media складається з декількох програмних продуктів, які можна використовувати незалежно один від одного. Система призначена для ведення електронного документообігу, інформаційної

6

підтримки організаційно-розпорядчої та виробничо-господарської діяльності. Вона забезпечує вирішення таких ключових завдань, як:

-підготовка документів з особистих і загальним шаблонами, створеним користувачем, погодження та передача документів на реєстрацію;

-реєстрація всіх видів документів компанії, в тому числі вхідної та вихідної кореспонденції, внутрішніх службових документів,договорів, організаційно-розпорядчих документів і документів довільної форми, необхідної клієнту;

-планування, підготовка та проведення засідань, а також контроль виконання прийнятих рішень;

-створення з усіх видів документів доручень, резолюцій і можливість реєстрації відповідей на них;

-автоматична доставка електронних документів виконавцям;

-постійний контроль виконання документів і резолюцій, здійснення зворотного зв'язку між ініціатором завдання і виконавцем;

-підготовка договорів, узгодження, візування, зберігання їх актуального реєстру;

-створення списку штатних співробітників, анкет і особових справ, комплексне управління персоналом;

-сканування великої кількості документів, створення і ведення електронних архівів документів.

Система електронного документообігу Company Media в цілому дозволяє налагодити в організації «наскрізний» обмін документами (що означає можливість легко простежити рух документів не тільки всередині одного підрозділу, але і між філіалами організації), забезпечує глобальне їх візування, нормалізує контроль виконання документів і доручень керівництва.

Company Media в основному призначена для великих і середніх державних установ і комерційних організацій. Разом з тим, гнучка структура цього програмного продукту, модульний принцип побудови є досить привабливими і для невеликих організацій.

7

3. БОСС-Референт.

Система БОСС-Референт розроблено для автоматизації управлінського документообігу та діловодства. Її споживачами є комерційні компанії, державні унітарні підприємства, державні органи влади.

Головними результатами впровадження системи є:

-підвищення керованості організації;

-новий рівень виконавської дисципліни;

-підтримка регламентів внутрішньокорпоративного взаємодії;

-підвищення швидкості прийняття рішень;

-створення умов для обміну знаннями та інформацією;

-вдосконалення процесів, продуктів і послуг організації.

4. Optima Workflow

Система Optima Workflow призначена для управління процесами створення, обробки, тиражування і зберігання документів або інших інформаційних об'єктів, а також для автоматизації основних процедур сучасного діловодства й організації документообігу. До складу системи Optima Workflow входять п'ять програмних модулів, які можуть бути встановлені на різноманітні клієнтські станції або серверне обладнання в корпоративній мережі, в залежності від методів організації процесів документообігу і створення робочих місць користувачів.

Впровадження подібної системи в організації забезпечує наступні можливості:

-централізоване зберігання документів в електронному

вигляді;

-формалізацію процедур створення і обробки документів;

-наявність case-подібного графічного редактора для опису процесів руху документів і технологічних операцій на етапі роботи з ними;

-єдині управління і контроль за рухом документів у рамках бізнес-процесів.

Контроль за виконанням документа реалізований наступним чином:

створюється спеціального виду документ - «документ на контролі», який поміщається на «дошку оголошень». Виконавці можуть не тільки ознайомитися із змістом доручення, але і безпосередньо в документ внести

8

відомості про хід виконання, відзначити факт виконання і т.д. Все це відбувається в одному примірнику документа, який не тиражується і не розсилається на адресу всіх згаданих в документі контролерів, виконавців і співвиконавців. Повідомлення розсилаються по електронній пошті MS Outlook / Exchange.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНОГО ВИКОНАННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ

1.Вивчити теоретичний матеріал за вказаною літературою.

2.Розгорнути на локальному комп’ютері програмне середовище, що містить корпоративну інформаційну систему (КІС) керівника підприємства.

3.Дослідити інтерфейс та основні можливості корпоративної інформаційної системи (КІС) керівника підприємства.

4.Шляхом формування певних доручень, отримати практичний досвід роботи у типовому програмному середовищу за тематикою заняття

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1.Поняття інформаційного забезпечення управлінської діяльності.

2.Задачі інформаційного забезпечення процесу управління.

3.Автоматизовані системи управління. Призначення, основні вирішувальні задачі.

4.Вимоги до автоматизованих систем управління.

5.Класи структур автоматизованих систем управління.

6.Поняття інформаційної системи. Призначення інформаційних систем на підприємстві.

7.Технології впровадження інформаційних систем на підприємстві. Основні проблеми при впровадженні інформаційних систем.

8.Класифікація інформаційних технологій підприємства. Типи корпоративних економічних інформаційних систем.

9

Лабораторна робота №2

ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИНЦИПУ ПОБУДОВИ, ІНТЕРФЕЙСУ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ ERP-СИСТЕМИ

Мета роботи: дослідження принципу побудови, інтерфейсу та можливостей ERP-систем.

За результатами роботи студенти повинні понімати призначення, принцип побудови та функціонування ERP-систем та мати практичні навички роботи у цих системах.

ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Сучасні ERP-системи (Enterprise Resource Planning – Управління ресурсами підприємства) забезпечують виконання всіх основних функцій підприємства, незалежно від його роду діяльності або статуту. На сьогоднішній день ERP-системи використовуються у комерційних та некомерційних структурах., як в урядових, так і в неурядових організаціях [2].

Концепція ERP – це концепція створення єдиного сховища даних, що містить всю ділову інформацію, накопичену організацією в процесі ведення бізнесу, зокрема фінансову інформацію, дані, пов’язані з виробництвом, управлінням персоналом, та будь-які інші дані. Історично концепція ERP стала розвитком простих концепцій MPR (Material Requirement Planning – Планування матеріальних потреб) і MRP II(Manufacturing Resource Planning

– Планування виробничих ресурсів ). Програмний інструментарій, який використовується в ERP-системах дозволяє проводити виробниче планування, моделювати потік замовлень і оцінювати можливість їх реалізації в службах і підрозділах підприємства, пов’язуючи його зі збутом.

ERP-система - це корпоративна інформаційна система для автоматизації планування, обліку, контролю та аналізу всіх основних бізнеспроцесів та вирішення бізнес завдань в масштабі підприємства.

ERP-система допомагає інтегрувати всі відділи та функції компанії в єдину систему, при цьому всі департаменти працюють з єдиною базою даних і їм простіше обмінюватися між собою різною інформацією. ERP-система