Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
7.87 Mб
Скачать

12

3 ЗМІСТ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Самостійна робота є важливою складовою вивчення дисципліни та спрямована на вивчення основних понять дисципліни «Організація та інформаційне забезпечення управлінської діяльності».

Самостійна робота включає:

-підготовку до аудиторних занять;

-пошук (підбір) і вивчення літератури та електронних джерел інформації за заданою проблемою дисципліни;

-самостійну роботу за окремими темами навчальної дисципліни;

-домашнє завдання, що передбачає вивчення тих чи інших розділів дисципліни;

-підготовка до іспиту.

Види самостійної роботи:

-самостійна робота студента з викладачем включає в себе індивідуальні консультації протягом семестру та складання контрольних заходів;

-самостійна робота студента в складі групи включає в себе консультації перед іспитом;

-самостійна робота студента без викладача.

Під час самостійного вивчення теоретичного курсу студентам необхідно:

-самостійно вивчати теми теоретичного курсу відповідно до програми дисципліни;

-проробити та підготувати відповіді на запитання, що наведені після кожної

теми.

Самостійну роботу виконують студенту на підставі навчально-методичних матеріалів дисципліни. Самостійна робота студента оцінюється викладачем за результатами:

-опитувань:

-виконання контрольних робіт;

-виконання практичних занять;

-відповідей під час проведення іспиту.

13

4 РОЗПОДІЛ ЧАСУ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Назва теми

Кількістьгодин

денна

заочна

 

 

1Вступ. Загальні відомості про процес

 

інформаційного

 

забезпечення

управлінської

4

 

діяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Інформаційні

системи

та

технології

на

6

 

підприємстві.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Інформаційні

технології

стратегічного

6

 

менеджменту на підприємстві.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

MRP, MRP-II та ERP інформаційні системи

 

 

забезпечення

 

 

управлінської

 

діяльності

6

 

підприємства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Типові

варіанти

роботи

інформаційних

6

 

систем забезпечення управлінської діяльності.

 

 

 

 

6

Нормативно-правове

й

 

методичне

 

 

забезпечення управлінської діяльності. Основні

6

 

вимоги

до

 

організації

діловодства

й

 

 

 

 

документообігу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Основні вимоги, що пред'являються до

 

 

складання

 

та

 

оформлення

управлінських

4

 

документів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Основні

 

 

службові

 

документи

6

 

підприємства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Організація

 

роботи

з

управлінськими

 

 

документами.

Правові основи

організації

6

 

спеціального діловодства.

 

 

 

 

 

 

10

Порядок обліку, зберігання і використання

 

 

документів,

справ,

видань

 

та

інших

8

 

матеріальних

 

носіїв

інформації,

які

містять

 

 

 

 

службову інформацію.

 

 

 

 

 

 

 

11

Організація і порядок ведення електронного

4

 

документообігу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

5 ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

Перелік питань за змістовним модулем №1

1.Загальні відомості про процес управління. Зв'язок управління з циклом Деминга. Основні функції управління. Поняття про управлінське рішення.

2.Інформаційне забезпечення різноманітних етапів процесу управління. Особливості здійснення управлінської діяльності з використанням інформаційних технологій. Задачі інформаційного забезпечення процесу управління.

3.Моделі систем управління. Зв'язок моделей систем управління з організаційно-штатною структурою підприємства.

4.Призначення інформаційних систем на підприємстві. Поняття інформаційної системи. Узагальнені властивості інформаційних систем підприємства.

5.Задачі, які покладаються на інформаційні системи підприємства. Типові підходи до впровадження інформаційних систем на підприємстві. Основні труднощі, що виникають на підприємствах при впровадженні інформаційних систем та шляхи їх вирішення.

6.Типи інформаційних систем підприємства (за рівнями управління та кваліфікації користувачів). Задачі, що вирішують інформаційні системи на кожному з рівнів.

7.Класифікація інформаційних технологій підприємства. Корпоративні інформаційні системи як складова частина інформаційних систем підприємства. Класифікація та задачі що вирішуються корпоративними інформаційними системами.

8.Узагальнені принципи організації баз даних на підприємстві. Поняття реляційної бази даних, реплікації бази даних, транзакції.

9.Бази даних підприємства, які використовуються у інформаційних системах забезпечення управлінської діяльності. Класифікації баз даних за критерієм технології обробки даних та способу доступу до даних.

15

10.Бази даних підприємства, які використовуються у інформаційних системах забезпечення управлінської діяльності. Порівняльний аналіз баз даних з мережевим доступом.

11.Інформаційні технології стратегічного менеджменту на підприємстві. Організаційно-економічна сутність стратегічного менеджменту на підприємстві.

12.Принципи побудови та функціонування інформаційних систем стратегічного рівня. Задачі, що вирішуються інформаційними системами управлінської діяльності стратегічного рівня.

13.Принципи побудови та функціонування інформаційних систем функціонального рівня. Задачі, що вирішуються інформаційними системами управлінської діяльності функціонального рівня.

14.Принципи побудови та функціонування інформаційних систем рівня виконавців. Задачі, що вирішуються інформаційними системами управлінської діяльності операційного рівня.

15.Типи основних інформаційних систем підтримки функціонування стратегічних інформаційних систем. Структурна схема, принцип побудови та функціонування OLAP-систем.

16.Інформаційні системи підприємства стратегічного рівня. Задачі, що вирішуються ESS-системами (Enterprise Strategic System).

17.Інформаційні системи підприємства стратегічного рівня. Задачі, що вирішуються BPMS-системами (Business Process Management System).

18.Інформаційні системи логістики підприємства. Основні інформаційні потоки в зазначених системах. Основні бізнес-процеси в інформаційних системах логістики підприємства.

19.Призначення, завдання, принцип побудови та функціонування MRPсистем (Material Requirements Planning).

20.Призначення, завдання, принцип побудови та функціонування MRP- ІІ-систем (Material Requirements Planning ІІ). Порівняльний аналіз MRP та MRP-ІІ інформаційних систем забезпечення управлінської діяльності.

21.Призначення, завдання, принцип побудови та функціонування ЕRPсистем (Enterprise Resources Planning).

22.Призначення, завдання, принцип побудови та функціонування ЕRP-ІІ- систем (Enterprise Resources Planning ІІ). Порівняльний аналіз ЕRP та ЕRP-ІІ інформаційних систем забезпечення управлінської діяльності.

16

23.Призначення, завдання, принцип побудови та функціонування FRPсистем (Finance Requirements Planning).

24.Призначення, завдання, принцип побудови та функціонування CRMсистем (Customer Relationship Management). Принцип формування ABC-XYZ- метрики.

25.Інформаційні системи забезпечення управлінської діяльності. Файловий та клієнт-серверний варіанти роботи. Робота інформаційної системи у режимі «Товстого клієнта».

26.Інформаційні системи забезпечення управлінської діяльності. Файловий та клієнт-серверний варіанти роботи. Робота інформаційної системи у режимі «Тонкого клієнта».

27.Інформаційні системи забезпечення управлінської діяльності. Файловий та клієнт-серверний варіанти роботи. Робота інформаційної системи у режимі «Веб-клієнта».

28.Інформаційні системи забезпечення управлінської діяльності. Робота інформаційної системи у режимі «Хмарних обчислень».

29.Призначення кластеру серверів у інформаційних системах забезпечення управлінської діяльності. Склад кластеру серверів. Основні процеси, що забезпечують його роботу.

30.Процедури управління інформаційними технологіями на підприємстві. Процесний підхід до управління ІТ.

31.Підходи ISACA по управлінню інформаційними технологіями на підприємстві.

32.Стандарт COBIT. Структура та задачі, що вирішуються за допомогою стандарту COBIT.

Типові питання за змістовним модулем №2

1.Хто здійснює контроль за обігом документів, які містять із гриф "Для службового користування", що є власністю держави?

2.Кого залучають до складу експертних комісій організацій з питань віднесення інформації до такої, що містить службову таємницю?

17

3.Ким розробляються Переліки відомостей, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, і яким надається гриф обмеження доступу " Для службового користування"

4.Якщо гриф " Для службового користування " неможливо нанести безпосередньо на магнітний носій інформації , то де він має бути зазначений?

5.Ким визначається необхідність поставлення грифа "Для службового користування " на виданні?

6.Ким визначається необхідність поставлення грифа "Для службового користування " на документі?

7.Хто несе відповідальність за забезпечення правильного ведення обліку, зберігання, розмноження та використання документів із грифом "Для службового користування"

8.На кого покладається ведення обліку, зберігання, розмноження та використання документів із грифом "Для службового користування", а також контроль за дотриманням вимог інструкції №1893?

9.На кого покладається запобігання розголошенню відомостей, що містяться в документах з грифом "Для службового користування" та випадкам втрат таких документів?

10.Яким процедурам (в обов’язковому порядку) підлягають співробітники організацій, які працюють із конфіденційними документами, що є власністю держави і мають гриф "Для службового користування"?

11.Що забороняється працівникам організацій, які допущені до роботи з документами з грифом "Для службового користування"?

12.Яким підрозділом здійснюється приймання та облік ( реєстрацію ) документів з грифом " Для службового користування "?

13.Що перевіряється у кореспонденції з грифом "Для службового користування"яка надійшла до установи?

14.Уразі відсутності у конвертах ( пакетах ) документів або додатків до них з грифом "Для службового користування ", що складається і скільки примірників?

15.Що роблять з документами з грифом "Для службового користування", які надішли в установу помилково?

16.Які документи з грифом "Для службового користування "підлягають

реєстрації?

18

17.Як ведеться облік магнітних носіїв інформації з грифом "Для службового користування"?

18.У разі коли обсяг документів із грифом " Для службового користування " незначний чи дозволяється вести їх облік ( реєстрацію ) з іншою несекретною документацією?

19.Що зазначається на останній обліченій сторінці робочого зошита, журналу з грифом "Для службового користування"?

20.Як і де реєструється одержаний для розсилання тираж видання з грифом"Для службового користування"?

21.Хто несе відповідальність за випуск документів з грифом " Для службового користування ", що тиражуються в установі?

22.За чиєю згодою можуть бути розмножені документи з грифом "Для службового користування " одержані від сторонніх організацій?

23.За яких умов дозволяється оброблення, зберігання, а також друкування документів з грифом "Для службового користування" та конфіденційної інформації, що є власністю держави, із використанням автоматизованої системи ?

24.Що повинна зазначити друкарка на звороті останньої сторінки кожного примірника документа грифом "Для службового користування"?

25.Кому передаються для реєстрації надруковані і підписані документи з грифом " Для службового користування " разом з їх чернетками та варіантами?

26.Розмноження документів із грифом "Для службового користування" у друкарні або на розмножувальних апаратах здійснюється з чого дозволу і під чим контролем?

27.Чи дозволяється вести облік документів з грифом "Для службового користування" у друкарнях та відділах розмножувальної техніки, що тиражуються в незначному обсязі в одному журналі разом з іншими несекретними документами?

28.Чи дозволяється використовувати для розмноження документів з грифом "Для службового користування" розмножувальну техніку, що не обладнана технічними засобами захисту інформації?

29.Що забороняється зазначати на конвертах (упаковках) документів з грифом "Для службового користування"?

19

30.Яким чином оформлюються (формуються) документи з грифом " Для службового користування " після їх виконання?

31.Чи дозволяється формувати документи з грифом "Для службового користування " разом з іншими документами з одного й того ж питання у справи?

32.Що саме повинна мати кожна справа з документами «Для службового користування»?

33.Який є порядок допуску до роботи із документами з грифом "Для службового користування"?

34.Ким визначаються категорії працівників, які допускаються до роботи

звиданням з грифом "Для службового користування"?

35.Які відомості забороняється передавати під час користування відкритим радіозв’язком?

36.Чи допускаються представники інших організацій, які прибули у відрядження в установу, до ознайомлення з документами "Для службового користування"?

37.Справи та видання з грифом "Для службового користування" видаються виконавцям і приймаються від них під розписку в…:

38.Зняття копій, а також здійснення виписок з документів з грифом "Для службового користування" співробітниками організації, де перебувають документи, проводяться з дозволу…:

39.Чи дозволяється копіювання документів з грифом "Для службового користування"для сторонніх організацій, одержаних від інших організацій?

40.Видача громадянам України видань з грифом "Для службового користування" у масових бібліотеках здійснюється за письмовим клопотанням керівників організацій. Протягом якого часу ці дозволи дійсні ?

41.Яким документом оформляється рішення про зняття грифа " Для службового користування "?

42.Ким затверджується документ про зняття грифа для "Для службового користування"?

43.Який є порядок повідомлення організацій про скасування грифа Для службового користування"?

44.Ким приймається рішення про зняття грифа "Для службового користування"?

20

45.Що зазначають на обкладинках справ з яких знято гриф "Для службового користування"?

46.Яка Постанова Кабінету Міністрів України визначає проведення експертизи цінності документів і справ з грифом "Для службового користування"?

47.Яка робиться відмітка в облікових документах після знищення документів з грифом "Для службового користування?

48.Які документи з грифом "Для службового користування" знищуються без акта, але з відміткою в облікових формах?

49.Де повинні зберігатися документи з грифом " Для службового користування"?

50.Ким здійснюється передача документів із грифом " Для службового користування " іншим співробітникам?

51.Чи можна виносити документи з грифом "Для службового користування "за межі службових приміщень організації?

52.З якою періодичністю здійснюється перевірка наявності документів із грифом "Для службового користування"?

53.Кому повідомляють про факти втрати документів із грифом "Для службового користування", або розголошення відомостей, що містяться в них?

54.Які відомості не становлять комерційної таємниці?

55.Де на паперовому документі проставляється гриф обмеженого

доступу?

56.Яким чином встановлюється гриф "Для службового користування" для електронних документів?

57.Надайте класифікацію інформації з обмеженим доступом.

21

6.РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

1.Комплект слайд-лекцій з дисципліни «Організація та інформаційне забезпечення управлінської діяльності» для студентів першого (бакалаврського) рівня освіти зі спеціалізації «Управління інформаційною безпекою» спеціальності 125 «Кібербезпека» галузі знань 12 «Інформаційні технології» [Електронний

документ] / Упоряд.: I.С. Добринін. Харкiв: ХНУРЕ, 2017. 283 с.

2.Верес О. М. Технології підтримання прийняття рішень : навч. посіб. /

О.М. Верес ; за заг. наук. ред. В. В. Пасічника ; МОНМС України, Нац. ун-т "Львівська політехніка". – 2-ге вид. – Львів : Вид-во Львівської політехніки, 2013.

– 252 с. – ISBN 978-617-607-402-1.

3.Подольчак Н. Ю. Аудит і оцінювання управлінської діяльності : навч. посіб. / Н. Ю. Подольчак, В. Я. Карковська ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т "Львівська політехніка". – Львів : Вид-во Львівської політехніки, 2016. – 128 с. – ISBN 978-617-607-887-6.

4.Організація конфіденційного діловодства / С. М. Головань, О. М. Новіков, В. В. Поповський, В. О. Хорошко. – К., 2007

5.Замула, О. А. Нормативно-правове забезпечення інформаційної безпеки. Комплексні системи захисту інформації : навч. посіб. / О. А. Замула, Ю. І. Горбенко, О. І. Шумов ; МОН України, Харк. нац. ун-т радіоелектроніки. – Х. : ХНУРЕ, 2010. – 248 с.

6.Палеха, Ю. І. Загальне документознавство : навч. посібник / Ю. І. Палеха, Н. О. Леміш. - 2-ге вид., перероб. і доп. - К. : Лра-К, 2009. - 434 с. -ISBN 978-966-96938-0-8.

7.Правові основи захисту інформації з обмеженим доступом. Курс лекцій. Марущак А.І. - К.: КНТ, 2007. -208с.

8.Прийняття управлінських рішень : навч. посіб. / Ю. Є. Петруня, В. Б. Говоруха, Б. В. Літовченко та ін. ; за ред. Ю. Є. Петруні. – 2-ге вид. – К. : ЦУЛ, 2011. – 216 с. – МОН України.

9.Електронний документообіг у державному управлінні : навч. посібник / І. В. Клименко, К. О. Линьов, І. Д. Горбенко, В. В. Онопрієнко ; НАДУ при