Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль2 / Всі білети по дих на інф=ю.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
323.05 Кб
Скачать

2) Класифікація грипу :

Серологічний тип вірусу: А (Н1N1), (Н2N2), (Н3N2), В, С.

Клінічні форми: типова, атипова (афебрильна, акатаральна, блискавична).

Ступінь тяжкості: легкий, середньої тяжкості, тяжкий, дуже тяжкий.

Ускладнення: пневмонія (J10.0), гайморит, отит, синусити, тонзиліт, енцефаліт, менінгоенцефаліт, пієлонефрит, пієлоцистит, холангіт та ін..

3) Клініка кору:

Інкубаційний період 9-17 днів. У клінічній картині виділяють три періоди:1.катаральний, 2.період висипу, 3. період пігментації.

Катаральний період триває 5-6 днів. Гострий початок - підйом температури до 38-40 ° С, сухий кашель, нежить, світлобоязнь, чхання, осиплість голосу, головний біль, набряк повік і почервоніння кон'юнктиви, гіперемія зіву і корева енантема - червоні плями на твердому і м'якому піднебінні. Плями Бельського-Філатова-Коплика зберігаються до початку висипання, потім стають все менш помітними, зникають, залишаючи після себе

 У періоді висипань  значно більше виражені катаральні явища, відзначається світлобоязнь, сльозотеча, підсилюється нежить, кашель, явища бронхіту. Спостерігається новий підйом температури до 39-40 ° С, стан хворого значно погіршується. Корева екзантема характеризується етапністю висипання: в 1-й день елементи висипки з'являються на обличчі, шиї; на 2- й день - на тулубі, руках і стегнах; на 3-й день висип захоплює гомілки і стопи, а на обличчі починає бліднути.

 Період пігментації  Через 3-4 дні елементи висипки бліднуть, на їх місці залишаються буруваті плями - пігментація, особливо виражена і тривала при наявності геморагічних перетворень висипки. На місці висипу надалі спостерігається заміщаються пігментацією. Пігментація зберігається 1-1,5 тижні.

4) Клініка гострої дихальної недостатності:

1. Легеневі симптоми: а. У хворих з гострою дихальною недостатністю - тахіпное, порушення глибини і ритму дихальних рухів, втягнення міжреберних проміжків, розширення крил носа, ціаноз, посилене потовиділення.

b. Звукові феномени можуть бути ослаблені або відсутні; можливі: задишка і свистяче дихання.

2. Неврологічні симптоми: Внаслідок підвищеної чутливості головного мозку до гіпоксемії розвиваються головний біль, неспокій, дратівливість, судоми, іноді кома.

3. Симптоми з боку серцево-судинної системи. Брадикардія та гіпотензія. Важка і / або тривала дихальна недостатність може призвести до серцевої недостатності та набряку легень.

КОНРОЛЬНА РОБОТА Інф. хв. ЗМ 2. ВАРІАНТ 12 ОЦІНКА комп.(1)_____ письм.(3)_____

ПІБ _____________________________________ Група _______ Тривалість роботи 30 хвилин

1. Хворий 20 років в 1-й день хвороби скаржиться на біль у горлі, температуру 39° С, слабкість, головний біль, гнусавість голосу. Об’єктивно: адинамічне бліде обличчя. Двобічний безболісний набряк шиї. Слизова оболонка ротоглотки, зіву помірно гиперемійована, значний набряк і збільшення мигдаликів з плівкою брудно-сірого кольору, яка не знімається.

1 а. Сформулюйте клінічний діагноз. (5)

1 б. Призначте дослідження для підтвердження діагнозу, вказавши очікувані зміни. (10)

1 в. Призначте етіотропну та патогенетичну терапію, обов’язкове виписування рецептів. (10)

2. Класифікація грипу. (5)

3. Клініка кору. (5)

4 Клініка гострої дихальної недостатності. (5)

Соседние файлы в папке Модуль2