Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать

92. Вимоги до виконання вікон та дверей, що висуваються на сучасних фармацевтичних підприємствах.

Засклені елементи стін і дверей не повинні відкриватися. може застосовуватися подвійне скління із застосуванням повітронепроникного герметика, завдяки чому досягається суцільна поверхня без виступів з внутрішньої сторони. штори і жалюзі повинні розташовуватися зовні контрольованої зони або між стеклами при подвійному склінні. Там, де не потрібно суцільний поверхні, з'єднання «Віконна рама - стіна» має мати заокруглені краї або похилу поверхню.

93. Вимоги до виконання стельових конструкцій (легка стеля, стельові сендвіч-панелі), які висуваються на сучасних фармацевтичних підприємствах.

легкі стелі

касетні стелі

панельні стелі

Щоб запобігти проникнення частинок і інших забруднень із застельового простору, стелі Повинні бути герметизовані. Кріплення фільтрів, монтажних рам фільтрів і дифузорів, змонтованих на стелі, має бути герметичним. Отвори для комунальних цілей, спринклерів і світильників Повинні бути зведені до мінімуму і герметизовані. Слід виключити можливий вплив різних компонентів (спринклерів, світильників) на потік повітря.

94. Функції персональних шлюзів на фармацевтичних підприємствах. Схема планування персональних шлюзів для приміщень різних класів чистоти.

Для підтримки перепаду тиску та герметичності контрольованого простору під час входу і виходу використовуються повітряні шлюзи або передавальні камери. Вхідна і вихідна двері шлюзу не повинні бути одночасно відкритими. Для огляду простору між зонами входу і виходу можуть бути встановлені вікна з прозорим склом. Можуть застосовуватися електричне або механічне блокування, звукові і світлові сповіщувачі, що сигналізують, що обидві двері відкриті.

95. Принципи організації вентиляції та оснащення обладнанням та меблями персональних шлюзів для приміщень різних класів чистоти.

Усередині повітряних шлюзів слід передбачити бар'єрні (розділові) лави або інші засоби поділу з необхідними пристроями і процедурами. Проходи для матеріалів і персоналу повинні бути розділені.

Повітряні шлюзи, кімнати для переодягання та місця передачі матеріалів повинні задовольняти тим самим вимогам, що і більш чиста зона, в яку вони ведуть. Можливі спеціальні вимоги щодо деконтамінації і очищення повітряних шлюзів для обладнання і матеріалів

У цих зонах має підтримуватися належний ступінь чистоти, що регламентується правилами GMP, а вентиляційне повітря, яке надходить,— проходити очищеним з використанням фільтрів відповідної ефективності. 

96. Призначення передавальних шаф на фармацевтичних підприємствах.

Особливості конструкції передавальних шаф. Різниця у шафах «активного» та «пасивного» типу.

Матеріальний бокс - це свого роду моноблочний шлюз, який використовується для передачі невеликих предметів чи матеріалів між приміщеннями різного класу чистоти та різними параметрами повітряного середовища, вмонтований безпосередньо в стінову перегородку.

Пасивний бокс, передбачає наявність робочої камери та двох дверей з оглядовими вікнами (у деяких варіантах можливе виконання з трьома дверима), обладнаних електромагнітним блокуванням дверей та світлозвуковою сигналізацією.

Активний бокс додатково комплектується розподільчим блоком з фільтрувальним елементом, що забезпечує подачу очищеного повітря та створює надлишковий тиск для видалення забруднених частинок. Матеріалом для виготовлення блоків служить оцинкований сталевий лист з полімерним покриттям. Внутрішні стінки виконані з нержавіючої сталі з герметизацією за допомогою силіконового ущільнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]