Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать

72. Принципи організації чистих приміщень, що застосовують у виробництві нестерильних лікарських засобів.

1. Класифікація приміщень для виробництва нестерильних лікарських засобів здійснюється в залежності від вмісту в повітрі аерозольних часток та мікроорганізмів.

2. Клас чистоти приміщення визначають за вмістом часток розміром 0,5 мкм і більше та життєздатних мікроорганізмів в 1 куб. м. повітря.

3. Приміщення необхідно класифікують в залежності від виду лікарської форми, що виробляється, стадії виробничого процесу і вимог до конкретних лікарських засобів.

4. Виробник самостійно визначає рівень чистоти повітряного середовища виробничих приміщень (робочих зон) при валідації технологічного процесу. При будівництві нових або реконструкції існуючих виробництв класи чистоти необхідно передбачати на перших стадіях розробки проектної документації.

5. Вимоги до рівня чистоти повітряного середовища залежать від того, в якому стані перебуває виробниче приміщення: "оснащеному" чи "функціонуючому".

6. "Оснащений" стан - це умова, за якої система чистого приміщення, виробниче обладнання повністю встановлені і готові до роботи, але персонал відсутній.

7. "Функціонуючий" стан - це умова, за якої система чистого приміщення і обладнання функціонують у встановленому режимі з певною кількістю працюючого персоналу.

Класифікація виробничих приміщень

1. Виробництво нестерильних лікарських засобів рекомендується здійснювати у приміщеннях класів чистоти С і D. Допускається здійснювати виробництво нестерильних лікарських засобів у приміщеннях, в яких не проводиться контроль на вміст часток та мікроорганізмів, за умови відсутності контакту відкритої продукції з навколишнім середовищем.

2. Максимально допустимий рівень вмісту часток та мікроорганізмів у повітрі виробничих приміщень відповідно до класів чистоти наведений в Таблиці 1:

- нормативи із вмісту часток у повітрі повинні дотримуватисьв усьому приміщенні, коли воно знаходиться в оснащеному стані

- максимально допустима кількість життєздатних мікроорганізмів повинна відповідати нормативним вимогам у повітрі робочої зони, коли приміщення знаходиться у функціонуючому стані.

3. Максимально допустима кількість часток у повітрі робочої зони у функціонуючому стані виробничих приміщень наведена в

Таблиці 2.

4. Якщо характер технологічного процесу і вид лікарської форми, що виробляється, не дозволяють забезпечити клас чистоти за максимально допустимою кількістю часток, то у виробництві таких нестерильних лікарських засобів допускається встановлювати клас чистоти тільки за кількістю життєздатних мікроорганізмів в 1 куб.м повітря.

5. Технологічні операції, які є найбільш критичними з точки зору можливого забруднення мікроорганізмами, рекомендується проводити в зонах, відповідних класу чистоти С.

6. Мають бути передбачені приміщення (зони) відповідного класу чистоти для сушіння і термічної обробки одягу, та підготовки персоналу.

7. Приміщення етикетування та оформлення готової продукції, зберігання готових лікарських засобів, допоміжних речовин і субстанцій, прання одягу для працюючих в виробничих приміщеннях допускається не контролювати на вміст часток та мікроорганізмів у повітрі.

Таблиця 1. Класифікація приміщень виробництва нестерильних лікарських засобів за максимально допустимою кількістю часток тf мікроорганізмів у повітрі

Класи чистоти

Максимально допустима кількість часток в 1 куб. м.

Максимально допустима кількість життєздатних мікроорганізмів, КУО/куб. м.

від 0.5 до 5 мкм

більше 5 мкм

C

350 000

2000

100

D

3 500 000

20 000

200*

*- у приміщеннях D класу чистоти максимально допустима кількість життєздатних мікроорганізмів у повітрі може складати 500 КУО/куб.м, якщо в процесі валідації буде доведено, що при цьому не відбувається погіршення якості лікарського засобу за показником "мікробіологічна чистота".

Таблиця 1.Максимально допустима кількість часток у повітрі робочої зони під час технологічного процесу

Класи чистоти

Максимально допустима кількість часток в 1 куб. м.

від 0.5 до 5 мкм

більше 5 мкм

C

3 500 000

20 000

D

*

*

* - вимоги до цих зон встановлює виробник при валідації технологічного процесу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]