Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать

32. Підготовка поживного середовища (пс): стадії. Їх характеристика.

підготовка поживних середовищ включає ряд операцій:

  • зберігання компонентів поживних середовищ та допоміжних речовин;

  • контроль показників якості;

  • дозування та приготування композиції компонентів поживного середовища;

  • при необхідності стерилізація.

Вибір способу підготовки поживного середовища визначається типом біотехнологічного виробництва. І в цьому випадку приймаються до уваги:

  • тип культивування (поверхневе або глибинне);

  • тоннажність виробництва.

  • рівень асептичності стадії біосинтезу можливі варіанти – асептичне, умовно асептичне та не асептичне;

  • термолабільність середовища взагалі або його компонентів (субстратів);

  • спосіб стерилізації (періодичний або безперервний);

33.Ємкісна апаратура для приготування пс: класифікація та характеристика.

При виробництві біологічно активних речовин необхідно здійснювати численні допоміжні операції в рамках проведення допоміжних робіт. Приготування поживного середовища супроводжується експлуатацією різних типів ємкісного устаткування і зараз актуально звернути увагу на цей вид устаткування. Це тим більше актуально у зв’язку з тим, що коректний вибір устаткування як елемент проектування, дозволяє впливати на ефективність технології.

До ємкісного устаткування, вживаного на біотехнологічних підприємствах для зберігання рідких середовищ та компонентів середовищ, відносяться резервуари і ємкісні апарати.

Основними характеристиками апаратів ємкостей є їх геометрична та робоча місткість, робочий тиск і матеріал, з якого апарат виготовлений. Ємкісні апарати можуть бути суцільнозварними або із з’ємними кришками; вони можуть мати сорочки або інші внутрішні елементи для теплообміну, люки для завантаження і вивантаження, а також штуцера нетехнологічного призначення для встановлення приладів контролю і регулювання параметрів процесу. Ємкісні апарати бувають вертикального або горизонтального типу.

Для тривалого зберігання рідких продуктів на складах загальнозаводського зберігання частіше застосовують резервуари горизонтального типу, чим вертикального. Для підтримки однорідності сировини резервуари забезпечені переливними трубами, розташованими на різних рівнях, і системою гомогенізації. Для адекватного представлення апаратів на апаратурній схемі потрібно пам’ятати, що резервуари забезпечені штуцерами: для завантаження сировини і подачі стислого повітря, манометра, запобіжного клапана, воздушника, покажчика рівня, спуску залишку продукту, трубою передавлювання і люками. Оскільки резервуари знаходяться на відкритому просторі загальнозаводських складів, вони як правило, обладнані підігрівачами змієвикового типу, всередину яких подається пара для розігрівання продукту в холодну пору року. Видача рідких середовищ може здійснюватися самопливом, а також передавлюванням стислим повітрям або інертним газом при тиску від 0,3 до 1,6 МПа.

Збірники - сталеві зварні ємкісні апарати з сорочками або без них і без механічних перемішуючих пристроїв. Відмінністю збірників від реакторів і є відсутність мішалки у збірників. Збірники, як правило знаходяться у виробничих приміщеннях.

Ємкісні без перемішуючих пристроїв — збірники встановлюють між апаратами різних технологічних стадій виробництва з метою підвищення коефіцієнта використання основного технологічного устаткування, забезпечення ритмічності його роботи, а також для сполучення безперервних і періодичних стадій

Мірники призначені для прийому, зберігання і видачі рідин і розраховані на максимальний робочий тиск до 0,6 МПа. Залежно від температурного режиму апарати можуть бути з сорочкою або без сорочки. Корпус апаратів виготовляють з вуглецевої сталі або корозієстійких сталей, а також з двошарової сталі.

Апарати з механічними перемішуючими пристроями – реактори застосовуються в біотехнології для проведення різних хімічних реакцій (наприклад, нейтралізація, підкислення), для інтенсифікації масо- і теплообміну, а також для отримання суспензій, емульсій і сумішей твердих речовин. Це змішувачі для приготування розчинів компонентів живильних середовищ, збірники культуральної рідини, місткості для змішування рідин із стабілізаторами або захисними засобами — реактори і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]