Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать

57. Показники, які контролюються в класифікованих приміщеннях.

  • Значення швидкості однаправленого потоку повітря

  • Величина перепаду тисків між чистими приміщеннями з різним класом чистоти

  • Гранично допустимі концентрації частинок в повітрі

  • Концентрації мікроорганізмів

  • Вимоги до персоналу, обладнання, інженерн мереж

58. Основні вимоги, що мають враховуватися при проектуванні виробництва ін’єкційних препаратів, які випускаються в асептичних умовах.

Асептичні умови застосовують при використанні термолабільних компонентів в якості субстанції при в-ві ЛЗ.

Технологічні рішення мають до мінімуму зводити ризики забруднення стерильних поверхонь, у т.ч. перебування їх у відкритому стані, скрізь де можливо слід залучати автоматизовані системи мийки.

На етапі проектування необхідно продумати маршрути руху персоналу та переміщення матеріалів, виключити усі можливі рухи поруч з відкритою сировиною. Працівник або різні предмети не мають знаходитись між потоком стерильного повітря й стерильними поверхнями. Обов’язково має бути наявний повітряний шлюз між кімнатою переодягання та в-м приміщенням.

Після мийки компоненти повинні знаходитися принаймні у зоні Д. Збереження стерильних вихідних матеріалів і компонентів, якщо не передбачено стерелізацію або ультрафільтрацію на наступн стадіях процесу, - у зоні А, що знаходиться в оточенні середовища типу Б.

Приготув р-в, що протягом технолог. проц підлягають стерилізуючій фільтрації, має проводитись у зоні С. Якщо фільтрація не передбачена – повинно проводитися у зоні А, що знаходиться в оточенні середовища типу Б. Збереження і наповнення, приготованих у асептичних умовах продуктів, - у зоні А, що знаходиться в оточенні середовища типу Б.

Передача частково закритих контейнерів повинна, до завершення закупорювання, проводитись або - у зоні А, що знаходиться в оточенні середовища типу Б, або в гермет передаточних боксах – в зоні Б.

59. Основні вимоги, що мають враховуватися при проектуванні виробництва ін’єкційних препаратів, що проходять кінцеву стерилізацію?

Використовується як ряд стандартних способів та прийомів що спрямовані на зменшення контамінування на всіх етапах процесу, так і нестандартні прийоми:

60. Основні вимоги, що мають враховуватися при проектуванні виробництва препаратів до складу яких входять біологічні агенти, в тому числі патогенні.

Вимоги до такого роду в-ва встановлені у Додатку2 ГМР

Робота з живими клітинами має бути організована

61. Основні вимоги, що мають враховуватися при проектуванні виробництва таблетованих форм лз.

Залежно від характеру виконуваної роботи цехи поділяються на основні, допоміжні й підсобні.

В основних цехах займаються виготовленням основної продукції заводу (таблетковий, фітохімічний, мазевий та ін.).

Допоміжні цехи беруть участь у виробничій програмі підприємства і обслуговують основні цехи (ремонтні майстерні, паросиловий цех, лабораторії та ін.).

Підсобні цехи (підприємства) не мають прямого зв'язку з виробництвом, але їх продукція цілком або частково використовується виробництвом (картонажно-друкарський цех).

Види розташування машин і апаратів у цеху:

· цехове розташування;

· розміщення за технологічним процесом;

· змішане розташування.

Машини та апарати необхідно розташовувати таким чином, щоб за мінімальних витрат випуск готових лікарських препаратів був максимальним і здійснювався в короткі терміни. Для цього необхідно дотримувати певних умов:

· сировина, допоміжні матеріали, готові вироби мають руха- тися найкоротшим шляхом і в одному напрямі (зустрічні потоки у технологічному процесі неприпустимі);

· виробничі потоки не повинні заважати один одному.

За цеховою організацією виробництва однорідне обладнання розміщується в одному цеху. Розташування машин і апаратів за технологічним процесом є найбільш вигідним і зручним. Відстань між ними така, що робота одного апарата не заважає іншому, шлях руху продукції організований, продукція випускається стандартною, якісною та в короткі терміни.

У виробництві змішаний тип розташування машин і апаратів зустрічається найчастіше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]