Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать

46. Вилучення цільового продукту: перелік стадій, їх характеристика.

Вилучення цільового продукту відбувається у декілька стадій: рідинна екстракція, осідання (кристалізація), хімічні перетворення, іонообмінна сорбція, сорбція макропористим сорбентом, екстрагування з твердої фази.

Для вилучення цільових продуктів ендометаболітов з концентрату мікробної біомаси її або обробляють будь-яким екстрагентом без руйнування клітин (екстракція петролейним ефіром біожиру з кормової біомаси дріжджів, витяг полієнових антибіотиків), або клітини руйнують будь-яким з методів, а потім екстрагують продукти.

Для руйнування (дезінтеграції) клітин застосовують цілий набір методів, які можна віднести до трьох основних груп: фізико-механічні, хімічні і ферментні методи. Всі процедури повинні бути досить жорсткими, щоб зруйнувати клітинну стінку, і в той же час досить м'якими, щоб виключити денатурацію або руйнування цільового продукту. А оскільки клітинні стінки у різних мікроорганізмів складаються з різних полімерів (іноді порівнянних або перевершують по міцності кращі сорти сталей), то ніякого універсального методу їх руйнування немає.

До фізичних методів належать: механічне пошкодження клітин шляхом їх розтирання із застосуванням кварцового піску або в дискових млинах, дроблення заморожених в рідкому азоті або в сухому льоді клітин; Екструдування (продавлювання) клітин під високим тиском (2-5 атм.) через вузьку щілину або отвір; газодекомпресійна дезінтеграція, заснована на створенні в камері високого тиску і швидким скиданням його, що призводить до розриву клітинних стінок; ультразвукова дезінтеграція.

Ферментні методи засновані на застосуванні літичних ферментів, що руйнують клітинну стінку: лізоциму.

Хімічні методи дезінтеграції засновані на гідролізі клітинної оболонки під впливом водних розчинів лугів, кислот, а так само під впливом різних детергентів (миючі засоби руйнують ліпідні шари клітинної стінки), інгібіторів синтезу оболонки клітини (деякі антибіотики).

Вибір методу дезінтеграції визначається метою роботи: для отримання внутрішньоклітинних ферментів найбільш прийнятні фізико-механічні способи; ферментні методи широко застосовують в наукових дослідженнях для виділення в цілості різних субклітинних структур (органел, мембран і т.д.), а так само для отримання протопластів. Застосування хімічних методів дезінтеграції мікроорганізмів веде до руйнування цілісності клітинних структур, інактивації ферментів і гідролізу багатьох продуктів. Тому хімічні методи зазвичай застосовують для отримання харчового білка і біожиру з дріжджів.

В результаті обробки клітинної біомаси по одному з методів дезінтеграції отримують гомогенат, що містить незруйновані клітини, оболонки зруйнованих клітин, обривки мембран, різні клітинні структури, які можуть бути відокремлені шляхом фільтрування. При цьому велика частина речовин-ендометаболітов переходить в культуральну рідину або розчин екстрагенту.

Подальше виділення і очищення цільових продуктів з культуральної рідини або екстрактів залежить від їх хімічної і фізичної природи.

Для вилучення таких сполук, як спирти, карбонільні сполуки, кислоти, їхні похідні, більшість антибіотиків, вітамінів, алкалоїдів, застосовують звичайні прийоми і методи, використовувані в хімічній технології (перегонку, випарювання, екстракцію, перекристалізацію, сублімацію та ін.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]