Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
508.42 Кб
Скачать

Шлях і запрошення

З мал. 1 3 видно, що доступ до файла здійснюється через каталог завдяки зареєстрованому в йому імені даного файла. Якщо каталог має ієрархічну структуру, то доступ до файла операційна система організує в залежності від положення підкаталогу, в якому зареєстроване ім'я шуканого файла.

Доступ до файла можна організувати таким чином:

• якщо ім'я файла зареєстроване в поточному каталозі, то досить для доступу до файла указати тільки його ім'я;

• якщо ім'я файла зареєстроване в пасивному каталозі, то, знаходячись в поточному каталозі, ви повинні указати шлях, тобто ланцюжок соподчиненных каталогів, через які потрібно організувати доступ до файла.

Шлях - ланцюжок каталогів, який необхідно пройти по ієрархічній структурі до каталога, де зареєстрований шуканий файл. При завданні шляху імена каталогів записуються в порядку проходження і відділяються один від одного символом \.

Взаємодія користувача з операційною системою здійснюється за допомогою командного рядка, що відображається на екрані дисплея. На початку командного рядка завжди є запрошення, яке закінчується символом >. У запрошенні може бути відображено: ім'я поточного диска, ім'я поточного каталога, поточний час і дата, шлях, символи-роздільники.

Запрошення операційної системи індикація на екрані дисплея інформації, що означає готовність операційної системи до введення команд користувача.

Приклад 8.

А:\

Поточним дисководом є дисковод з гнучким диском А, поточним каталогом головний, на що вказує символ \.

В:\КАТ1\КАТ2

Поточним диском є жорсткий диск В. Поточним каталогом каталог другого рівня КАТ2, входить в каталог першого рівня КАТ1, який, в свою чергу, зареєстрований в головному каталозі.

Можливі три варіанти організації шляху доступу до файла в залежності від місця його реєстрації:

  • файл знаходиться в поточному каталозі (шлях відсутній). При організації доступу до файла досить указати його повне ім'я;

  • файл знаходиться в пасивному каталозі одного з нижніх рівнів, підлеглого поточному каталогу. При організації доступу до файла необхідно указати шлях, в якому перераховані всі імена каталогів нижнього рівня, лежачих на цьому шляху (включаючи каталог, в якому зареєстрований даний файл);

  • файл знаходиться в пасивному каталозі на іншій гілці по відношенню до місцезнаходження поточного каталога ієрархічної структури. При організації доступу до файла необхідно указати шлях, починаючи з головного каталога, тобто з символа \. Це пояснюється тим, що в ієрархічній структурі рушення можливе тільки по вертикалі зверху-вниз. Горизонтальні переходи з каталога в каталог недопустимі. У нижчеприведений прикладах ілюструються можливі варіанти шляху.

Познайомившись з поняттям шляху, повернемося до введеного поняття специфікації файла. Існує скорочена специфікація файла і повна специфікація файла, в утворенні якої бере участь шлях. На мал. 4 показані варіанти правила утворення специфікації файла.

Приклад 12. Скорочена форма специфікації файла С:\KIT.BAS

Файл з програмою на Бейсике KIT.BAS знаходиться в головному каталозі жорсткого

диска.

Повна форма специфікації файла

С:\КАТ1\КАТ2\ВООК1.ТХТ

Текстовий файл ВООК1.ТХТ зареєстрований в каталозі другого рівня КАТ2 жорсткого диска З.

Структура записів в каталозі

Тепер вам познайомимося зі структурою записів, що зберігаються в каталозі з відомостями про файли і підкаталоги нижнього рівня.

Запис про файл в каталозі містить ім'я і тип файла, об'єм файла в байтах, дату створення, час створення і ще ряд параметрів, необхідних операційній системі для організації доступу.

Запис про підкаталог нижнього рівня в батьківському каталозі містить його ім'я, ознаку <DIR>, дату і час створення.

Розглянемо можливі варіанти каталога, що міститься. 1- й в а р і а н т. У каталозі зберігаються тільки записи про файли (мал. 5). Перед записами про файли виводиться повідомлення про назву каталога. У цьому випадку це головний каталог гнучкого диска А. У кінці каталога, що міститься виводиться повідомлення про кількість файлів, що зберігаються на диску, і про вільний простір диска в байтах. Наприклад, в каталозі, що приводиться вище виводиться повідомлення:

4 file(s) 359560 bytes free

Кількість файлів на диску Об'єм вільного простору диска, байт

2 варіант. У каталозі зберігаються тільки записи про каталоги нижнього рівня

Directory of a:\

Назва каталога

autoexec

bat

365

12-13-97

10:20

config format

sys corn

99 8450

03-05-96 05-10-86

11:05 09:10

graf

bas

11600

01-10-95

12:00

МАЛ. 5. У головному каталозі зберігаються тільки файли

Directory ofC:\

command

Сом

23450

12-06-96

11:45

config kniga BASIC

sys txt

12600 268500 <DIR>

09-25-97 07-03-97 03-25-95

09:30

LEXICON

<DIR>

01-10-95

10:20

11:10

10:10

3 files 2657500 bytes free

МАЛ. У головному каталозі зберігаються файли і підкаталоги

У кінці каталога, як і в попередньому випадку, ви побачите аналогічну розглянутої вище запис про об'єм вільного простору на диску.

3- й варіант.У каталозі зберігаються записи як про файли, так і про каталоги нижнього рівня (мал. 7). З цієї структури видно, що в даному каталозі є 3 файли і 2 каталоги нижнього рівня BASIC і LEXICON. На диску вільного простору 2,6575 Мбайт.

Розглянуті вище три варіанти представлення каталогів відображають вміст головного каталога. Структура каталогів, починаючи з 1-го рівня і нижче, ідентична і відрізняється від головного тільки тим, що перед записами про файли і каталоги нижнього рівня вміщуються два записи з крапки (мал. 9.8).

Точки, які ви бачите спочатку, означають, що на екран викликаний вміст підкаталогу (каталога 1-го рівня) KNIGA, який містить два текстових файли SVET і TON.

Directory of B:\KNIGA

<D1R> 11-12-90 09:40 <DIR> 10-10-91 08:30 svet txt 55700 04-04-90 10:05 ton txt 60300 03-05-91 11:20 2 files 912348 bytes free

МАЛ. Структура записів в підкаталозі

МОДУЛЬНА СТРУКТУРА MS DOS

Модулі операційної системи MS DOS

Поняття модуля широко використовується стосовно як до апаратної, так і до програмної частини комп'ютера.

Модуль - уніфікована самостійна функціональна частина системи, що має закінчене оформлення і засоби сполучення з іншими функціональними вузлами і модулями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]