Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Лекція №2 МТЗКІТ

Лекція №2.

Тема: “Технічна база інформаційної технології”.

Питання:

1. Архітектура персонального комп’ютера.

1.1. Інформаційно-логічні основи побудови ЕОМ.

1.2. Функціонально-структурна організація.

1.3. Мікропроцесори.

1.4. Запам’ятовуючі пристрої ПК.

1.5. Основні зовнішні пристрої ПК.

2. Стан та тенденції розвитку еом.

1.1. Інформаційно-логічні основи побудови еом.

Інформація в ЕОМ кодується, як правило в двійковій або двійково-десятковій системі числення.

Система числення- спосіб назв та зображення чисел за допомогою символів, які мають кількісне значення.

Наприклад: десяткове число 46,625 дорівнює 101110,101 в двійковій системі числення.

Вся інформація (дані) в ЕОМ представлені в вигляді двійкових кодів. Для зручності роботи введені наступні терміни, які означають сукупність двійкових розрядів (див. табл.). Ці терміни як правило використовуються в якості одиниць виміру інформації, яка зберігається чи обробляється в ЕОМ.

Кількість війкових розрядів в групі

1

8

16

8*1024

8*10242

8*10243

8*10244

Назва одиниці виміру

Біт

Байт

Параграф

Кілобайт

Мегабайт

Гігабайт

Терабайт

Для аналізу та синтезу схем в ЕОМ при алгоритмізації та програмуванні вирішення задач широко використовується математичний апарат алгебри логіки.

Алгебра логіки- це розділ математичної логіки, значення всих елементів (функцій і аргументів) якої визначені в двоелементній множині: 0 та 1. Алгебра логіки оперує з логічними виразами.

Вираз- це довільне розповідне речення, по відношенню до якого можна сказати істине воно чи хибне. При чому кожний вираз боже бути або хибним, або істиним і не може бути одночасно і істиним і хибним.

Найпростішими операціями в алгебрі логіки є операція логічного додавання (інакше, операція чи, операція диз’юнкція) і логічного множення (інакше і, кон’юнкція) та заперечення (ні). Для позначення диз’юнкції використовується символ , кон’юнкції- , а заперечення  або  над елементом до якого будується заперечення.

Розв’язання задач за допомогою ЕОМ здійснюється програмним шляхом, т.ї. шляхом виконання послідовно в часі окремих операцій над інформацією, які передбачені алгоритмом розв’язання задачі.

Алгоритм- це точно визначена послідовність дій, які необхідно виконати над початковою інформацією, щоб отримати рішення задачі.

Алгоритм рішення задачі, заданий у вигляді послідовності команд на мові обчислювальної машини (в кодах машини), називається машинною програмою.

Команда машинної програми (інакше, машинна команда)- це елементарна інструкція машині, що виконується нею автоматично без яких-небудь додаткових вказівок і пояснень. (Наприклад перемістити інформацію з однієї комірки пам’яті в іншу.)

1.2. Функціонально-структурна організація.

Під архітектурою ЕОМ розуміють сукупність основних пристроїв, вузлів і блоків ЕОМ, а також структуру основних керуючих та інформаційних зв'язків між ними, що забезпечують виконання заданих функцій.

Основні функції визначають призначення ЕОМ: обробка і зберігання інформації, обмін інформацією із зовнішніми об'єктами. Додаткові функції підвищують ефективність виконання основних функцій: забезпечують ефективні режими її роботи, діалог з користувачем, високу надійність та інш. Названі функції ЕОМ реалізовуються за допомогою її компонентів: апаратних і програмних засобів.

Структура комп'ютера це деяка модель, що встановлює склад, порядок і принципи взаємодії її компонентів.

Персональний комп'ютер- це настільна або переносна ЕОМ, що задовольняє вимогам загальнодоступності і універсальності застосування. Достоїнствами ПК являються :

• мала вартість, що знаходиться в межах доступності для індивідуального покупця;

• автономність експлуатації без спеціальних вимог до умов навколишнього середовища;

• гнучкість архітектури, що забезпечує її адаптивність до різноманітних застосувань в сфері управління, науки, освіти, в побуті;

• "дружність" операційної системи і іншого програмного забезпечення, зумовлююча можливість роботи з нею користувача без спеціальної професійної підготовки;

• висока надійність роботи (більше за 5 тис. годин роботи на відмову).

Структура персонального комп'ютера

Розглянемо склад і призначення основних блоків ПК.

Примітка. Тут і далі організація ПК розглядається стосовно до самих поширених в цей час IBM РС- подібних комп'ютерів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]