Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
717.31 Кб
Скачать

Лекція №1 МТЗКІТ

Інформаційні системи і технології

1. ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ

2. СТРУКТУРА І КЛАСИФІКАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

3. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

4. ВИДИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

У минулому інформація вважалася сферою бюрократичної роботи і обмеженим інструментом для прийняття рішень. Сьогодні інформацію розглядають як один з основних ресурсів розвитку суспільства, а інформаційні системи і технології як засіб підвищення продуктивності і ефективності роботи людей.

Найбільш широко інформаційні системи і технології використовуються у виробничій, управлінській і фінансовій діяльності, хоч почалися переміщення в свідомості людей, зайнятих і в інших сферах, відносно необхідності їх впровадження і активного застосування. Це визначило точку зору, під якою будуть розглянуті основні області їх застосування. Головна увага приділяється розгляду інформаційних систем і технологій з позицій використання їх можливостей для підвищення ефективності праці працівників інформаційної сфери виробництва і підтримки прийняття рішень в організаціях (фірмах).

Після вивчення ви повинні знати:

  • Поняття інформаційної системи і інформаційної технології

  • Концепції, ідеї, проблеми інформаційних систем і технологій

  • Роль інформаційних систем і технологій в стратегії розвитку організації

  • Ознаки класифікації інформаційних систем і технологій

  • Структуру типової інформаційної системи

  • Основні типи функціональних інформаційних систем в фірмах

  • Складові інформаційної технології

  • Суть інформаційних технологій: обробки даних, управління, автоматизації офісу, підтримки прийняття рішень, експертних систем

1. Інформаційні системи

Загальне уявлення. Роль структури управління в інформаційній системі. Приклади інформаційних систем.

ЗАГАЛЬНЕ УЯВЛЕННЯ

Поняття інформаційної системи

Під системою розуміють будь-який об'єкт, який одночасно розглядається і як єдине ціле, і як об'єднана в інтересах досягнення поставлених цілей сукупність різнорідних елементів. Системи значно відрізняються між собою як по складу, так і по головних цілях.

Приклад 1. Приведемо декілька систем, що складаються з різних елементів і направлених на реалізацію різних цілей.

Система

Елементи системи

Головна мета системи

Фірма

Люди, обладнання, матеріали, будівлі і інші.

Виробництво товарів

Комп'ютер

Електронні і электромеханічні

Обробка даних

елементи, лінії зв'язку і інш.

Телекомунікаційна система

Комп'ютери, модеми, кабелі, мережеве програмне забезпечення і інше.

Передача інформації

Інформаційна система

Комп'ютери, комп'ютерні мережі, люди, інформаційне і програмне забезпечення

Виробництво професійної інформації

У інформатиці поняття "система" широко поширено і має безліч смислових значень. Частіше за все воно застосовно до набору технічних засобів і програм. Системою може називатися апаратна частина комп'ютера. Системою може також вважатися безліч програм для рішення конкретних прикладних задач, доповнених процедурами ведення документації і управління розрахунками.

Додання до поняття "система" слова "інформаційна" відображає мету її створення і функціонування. Інформаційні системи забезпечують збір, зберігання, обробку, пошук, видачу інформації, необхідної в процесі прийняття рішень задач з будь-якої області. Вони допомагають аналізувати проблеми і створювати нові продукти.

Інформаційна система - взаємопов'язана сукупність засобів, методів і персоналу, що використовуються для зберігання, обробки і видач інформації в інтересах досягнення поставленої мети.

Сучасне розуміння інформаційної системи передбачає використання в якості основного технічного засобу переробки інформації персонального комп'ютера. У великих організаціях нарівні з персональним комп'ютером до складу технічної бази інформаційної системи може входити мэйнфрейм або суперЭВМ. Крім того, технічне втілення інформаційної системи саме по собі нічого не буде означати, якщо не врахована роль людини, для якої призначена інформація, що проводиться і без якого неможливо її отримання і представлення.

Увага! Під організацією будемо розуміти співтовариство людей, об'єднаних загальними цілями і що використовують загальні матеріальні і фінансові засоби для виробництва матеріальних і інформаційних продуктів і послуг. У тексті на рівноправних початках будуть вживатися два слова: "організація" і "фірма".

Необхідно розуміти різницю між комп'ютерами і інформаційними системами. Комп'ютери, оснащені спеціалізованими програмними засобами, є технічною базою і інструментом для інформаційних систем. Інформаційна система немислима без персоналу, взаємодіючого з комп'ютерами і телекомунікаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]