Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
717.31 Кб
Скачать

Класифікація інформаційних систем по ознаці структурованості задач

Поняття структурованості задач

При створенні або при класифікації інформаційних систем неминуче виникають проблеми, пов'язані з формальним математичним і алгоритмічним описом задач, що вирішуються. Від міри формалізації багато в чому залежать ефективність роботи всієї системи, а також рівень автоматизації, що визначається мірою участі людини при прийнятті рішення на основі інформації, що отримується.

Чим точніше математичний опис задачі, тим вище за можливість комп'ютерної обробки даних і тим менше міра участі людини в процесі її рішення. Це і визначає міру автоматизації задачі.

Розрізнюють три типи задач, для яких створюються інформаційні системи:

структуровані (що формалізуються), неструктуровані (що не формалізуються) і частково структуровані.

Структурована (формалізована) задача задача, де відомі всі її елементи і взаємозв'язки між ними.

Неструктурована (неформалізована) задача задача, в якій неможливо виділити елементи і встановити між ними зв'язки.

Приклад 6. У інформаційній системі необхідно реалізувати задачу розрахунку заробітної плати.

Це структурована задача, де повністю відомий алгоритм рішення. Рутинний характер цієї задачі визначається тим, що розрахунки всіх нарахувань і відрахувань вельми прості, але об'єм їх дуже великий, оскільки вони повинні багато разів повторюватися щомісяця для всіх категорій працюючих.

Рішення неструктурованих задач через неможливість створення математичного опису і розробки алгоритму пов'язане з великими труднощами. Можливості використання тут інформаційної системи. Рішення в таких випадках приймається людиною з евристичних міркувань на основі свого досвіду і, можливо, непрямої інформації з різних джерел.

Приклад 7. Спробуйте формалізувати взаємовідносини у вашій студентській групі. Напевно, навряд чи ви зможете це зробити. Це пов'язано з тим, що для даної задачі суттєвий психологічний і соціальний чинники, які дуже складно описати алгоритмічно.

Помітимо, що в практиці роботи будь-якої організації існує порівняно трохи повністю структурованих або абсолютно неструктурованих задач. Про більшість задач можна сказати, що відома лише частина їх елементів і зв'язків між ними. Такі задачі називаються частково структурованими. У цих умовах можна створити інформаційну систему. Інформація, що отримується в ній аналізується людиною, яка буде грати визначальну роль. Такі інформаційні системи є автоматизованими, оскільки в їх функціонуванні бере участь людина.

Приклад 8. Потрібно ухвалити рішення по усуненню ситуації, коли потреба в трудових ресурсах для виконання в термін однієї з робіт комплексу перевищує їх наявність. Шляхи вирішення цієї задачі можуть бути різними, наприклад:

• виділення додаткового фінансування на збільшення чисельності працюючих;

• віднесення терміну закінчення роботи на більш пізню дату і т.д. Як видно, в даній ситуації інформаційна система може допомогти людині ухвалити те або інше рішення, якщо забезпечить його інформацією про хід виконання робіт по всіх необхідних параметрах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]