Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
382.46 Кб
Скачать

53

Черкаський інститут банківської справи

Університету банківської справи

Національного банку України (м. Київ)

Кафедра економічної теорії

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Політична економія» на тему:

«Заробітна плата: сутність, форми, системи»

Керівник: Виконала:

кандидат економічних наук студентка І курсу

доцент Кочума І.Ю. групи БОА-210

Лановенко Ю.В.

__________________

(дата реєстрації)

Допущена до захисту:

«___»_____________201__р.

Захищена з оцінкою:

____________________

«___»_____________201__р.

Черкаси - 2011

План

Вступ 3

РОЗДІЛ І. Сутність заробітної плати 5

1.1. Сутність заробітної плати 5

1.2. Форми та системи оплати праці 10

РОЗДІЛ 2. Проблеми регулювання заробітної плати. Індексація доходів громадян 19

2.1. Індексація грошових доходів громадян 19

2.2. Проблеми регулювання заробітної плати 26

РОЗДІЛ 3. Перспективи удосконалення державного регулювання оплати праці 32

Висновки 42

Список використаних джерел 44

ДОДАТКИ

Вступ

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Актуальність. В умовах економічної трансформації заробітна плата повинна використовуватися як найважливіший засіб для стимулювання до зростання продуктивності праці, прискорення науково-технічного прогресу, поліпшення якості продукції, підвищення ефективності виробництва для суспільної злагоди. Так як заробітна плата є одним з найважливіших джерел добробуту людини, вона потребує становлення чіткої і найбільш ефективної системи виплат за надані послуги та виконану роботу найманим працівникам, контролю її з боку держави. Політика в області оплати праці є складовою частиною управління підприємством, і від неї значною мірою залежить ефективність його роботи, тому що заробітна плата є одним із найважливіших стимулів у раціональному використанні робочої сили.

Аналіз досліджень та публікацій. Висвітленням проблем формування заробітної плати найманих працівників займаються як вітчизняні, так і закордонні фахівці. Дослідженню теоретичних питань формування заробітної плати та основних напрямів її реформування присвячені роботи вітчизняних економістів В. Гарбаря, В. Іларіонова, Л. Ільчука, Т. Костишиної, В. Лагутіна, Е. Ліанової, О. Макаренко, Н. Павловської, Л. Потьомкіна, А. Ревенка. Серед російських вчених, які спеціалізуються на питаннях оплати праці, певну наукову зацікавленість викликають праці В. Антипова, І. Колмакова, Ф. Пащенко, Е. Єршова.

Завдання даної роботи. Детальний вивчення поняття заробітної плати, визначення форм та систем оплати праці, дослідження проблем оплати праці та перспективи удосконалення державного регулювання оплати праці.

Методи дослідження. При вивченні даної теми був проведений аналіз навчальних посібників, монографій, науково-практичних, аналітичних та економічних журналів, збірники наукових праць та статистичних даних щодо виплати заробітної плати працездатній частині населення України.

Метою є дослідження рівня доходів населення за різними видами діяльності, також детальне вивчення самої сутності заробітної плати та систем оплати праці.

Об’єктом дослідження виступають доходи населення за різними видами діяльності.

Предметом дослідження є рівень доходів населення, які задіяні в тій чи іншій діяльності.

Питання державного й договірного регулювання оплати праці, прав працівників на оплату праці та їх захисту визначаються Конституцією України, Кодексом законів про працю (далі - КЗпП), Законом України «Про оплату праці»

Закон України «Про оплату праці» визначає економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання (далі - підприємства), а також з окремими громадянами та сфери державного і договірного регулювання оплати праці і спрямований на забезпечення відтворювальної і стимулюючої функцій заробітної плати. 

Кодекс законів про працю України визначає правові засади і гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]