Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
717.31 Кб
Скачать

3. Інформаційні технології

Поняття інформаційної технології

Етапи розвитку інформаційних технологій

Проблеми використання інформаційних технологій

ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ

Визначення інформаційної технології

Технологія при перекладі з грецького (techne) означає мистецтво, майстерність, уміння, а це не що інше, як процеси. Під процесом потрібно розуміти певну сукупність дій, направлених на досягнення поставленої мети. Процес повинен визначатися вибраною людиною стратегією і реалізуватися за допомогою сукупності різних засобів і методів.

Під технологією матеріального виробництва розуміють процес, що визначається сукупністю засобів і методів обробки, виготовлення, зміни стану, властивостей, форми сировини або матеріалу. Технологія змінює якість або первинний стан матерії з метою отримання матеріального продукту (мал. 10).

МАЛ. 4. Інформаційна технологія як аналог технології переробки матеріальних ресурсів

Інформація є одним з найцінніших ресурсів суспільства нарівні з такими традиційними матеріальними видами ресурсів, як нафта, газ, корисні копалини і інше., а значить, процес її переробки аналогічно з процесами переробки матеріальних ресурсів можна сприймати як технологію. Тоді справедливе наступне визначення.

Інформаційна технологія процес, що використовує сукупність засобів і методів збору, обробки і передачі даних (первинної інформації) для отримання інформації нової якості про стан об'єкта,

процесу або явища (інформаційного продукту).

Мета технології матеріального виробництва - випуск продукції, що задовольняє потреби людини або системи.

Мета інформаційної технології виробництво інформації для її аналізу людиною і прийняття на його основі рішення по виконанню якої-небудь дії.

Відомо, що, застосовуючи різні технології до одного і того ж матеріальному ресурсу, можна отримати різні вироби, продукти. Те ж саме буде справедливе і для технології переробки інформації.

Приклад 11. Для виконання контрольної роботи по математиці кожний студент застосовує свою технологію переробки первинної інформації (початкових даних задач). Інформаційний продукт (результати рішення задач) буде залежати від технології рішення, яку вибере студент. Звичайно використовується ручна інформаційна технологія. Якщо ж скористатися комп'ютерною інформаційною технологією, здатною вирішувати подібні задачі, то інформаційний продукт буде мати вже іншу якість.

Для порівняння в табл. 3 приведені основні компоненти обох видів технологій.

Таблиця 2. Зіставлення основних компонентів технологій

Компоненти технологій для виробництва продуктів

Матеріальних

інформаційних

Підготовка сировини і матеріалів Виробництво матеріального продукту

Збут вироблених продуктів споживачам

Збір даних або первинної інформації

Обробка даних і отримання результатної інформації

Передача результатної інформації користувачеві для прийняття на її основі рішень

Нова інформаційна технологія

Інформаційна технологія є найбільш важливою складовою процесу використання інформаційних ресурсів суспільства. До теперішнього часу вона пройшла декілька еволюційних етапів, зміна яких визначалася головним чином розвитком науково-технічного прогресу, появою нових технічних засобів переробки інформації. У сучасному суспільстві основним технічним засобом технології переробки інформації служить персональний комп'ютер, який істотно вплинув як на концепцію побудови і використання технологічних процесів, так і на якість результативної інформації. Впровадження персонального комп'ютера в інформаційну сферу і застосування телекомунікаційний засобів зв'язку визначили новий етап розвитку інформаційної технології і, як наслідок, зміна її назви за рахунок приєднання одного з синонімів: "нова", "комп'ютерна" або "сучасна".

Прикметник "нова" підкреслює новаторський, а не еволюційний характер цієї технології. Її впровадження є новаторським актом в тому значенні, що вона істотно змінює зміст різних видів діяльності в організаціях. У поняття нової інформаційної технології включені також комунікаційні технології, які забезпечують передачу інформації різними засобами, а саме телефон, телеграф, телекомунікації, факс і інші. У табл. 3 приведені основні характерні риси нової інформаційної технології.

Таблиця 3. Основні характеристики нової інформаційної технології

Методологія

Основна ознака

Результат

Принципово нові засоби для обробки інформації

Цілісні технологічні системи

Цілеспрямовані створення, передача, зберігання і відображення інформації

"Вбудування" в технологію управління

Інтеграція функцій фахівців і менеджерів

Облік закономірностей соціального середовища.

Нова технологія комунікацій

Нова технологія обробки інформації

Нова технологія прийняття управлінських рішень

Нова інформаційна технологія - інформаційна технологія з "дружнім" інтерфейсом роботи користувача, що використовує персональні комп'ютери і телекомунікаційні засоби.

Прикметник "комп'ютерна" підкреслює, що основним технічним засобом її реалізації є комп'ютер.

Запам'ятайте! Три основних принципи нової (комп'ютерної) інформаційної технології:

• інтерактивний (діалоговий) режим роботи з комп'ютером;

• інтегрованість (стиковка, взаємозв'язок) з іншими програмними продуктами;

• гнучкість процесу зміни як даних, так і постановок задач.

Мабуть, більш точним потрібно вважати все ж термін нова, а не комп'ютерна інформаційна технологія, оскільки він відображає в її структурі не тільки технології, засновані на використанні комп'ютерів, але і технології, засновані на інших технічних засобах, особливо на коштах, що забезпечують телекомунікацію.

Примітка. Недавно термін, що з'явився НІТ поступово починає втрачати слово "нова", а під інформаційною технологією починають розуміти те значення, яке вкладається в НІТ. У подальшому викладі ми для простоти опустимо прикметник "нова", додаючи її значення терміну "інформаційна технологія".

Інструментарій інформаційної технології

Реалізація технологічного процесу матеріального виробництва здійснюється з допомогою різних технічних засобів, до яких відносяться: обладнання, станки, інструменти, конвеєрні лінії і т.п.

Аналогічно і для інформаційної технології повинне бути щось подібне. Такими технічними засобами виробництва інформації буде бути апаратне, програмне і математичне забезпечення цього процесу. З їх допомогою проводиться переробка первинної інформації в інформацію нової якості. Виділимо окремо з цих коштів програмні продукти і назвемо їх інструментарієм, а для більшої чіткості Можна його конкретизувати, назвавши програмним інструментарієм інформаційної технології. Визначимо це поняття.

Інструментарій інформаційної технології один або декілька взаємопов'язаних програмних продуктів для певного типу комп'ютера, технологія роботи в якому дозволяє досягнути поставлену користувачем мету.

Як інструментарій можна використати наступні поширені види програмних продуктів для персонального комп'ютера: текстовий процесор (редактор), настільні видавничі системи, електронні таблиці, системи управління базами даних, електронні записники, електронні календарі, інформаційні системи функціонального призначення (фінансові, бухгалтерські, для маркетингу і ін.), експертні системи і т.д.

Як співвідносяться інформаційна технологія і інформаційна система

Інформаційна технологія тісно пов'язана з інформаційними системами, які є для неї основним середовищем. На перший погляд може показатися, що введені в підручнику визначення інформаційної технології і системи дуже схожі між собою. Однак це не так.

Інформаційна технологія є процесом, що складається з чітко регламентованих правил виконання операцій, дій, етапів різної міри складності над даними, що зберігаються в комп'ютерах. Основна мета інформаційної технології внаслідок цілеспрямованих дій по переробці первинної інформації отримати необхідну для користувача інформацію.

Інформаційна система є середовищем, складаючими елементами якої є комп'ютери, комп'ютерні мережі, програмні продукти, бази даних, люди, різного роду технічні і програмні засоби зв'язку і т.д. Основна мета інформаційної системи організація зберігання і передачі інформації. Інформаційна система являє собою людино-комп'ютерну систему обробки інформації.

Реалізація функцій інформаційної системи неможлива без знання орієнтованої на неї інформаційної технології. Інформаційна технологія може існувати і поза сферою інформаційної системи.

Приклад 12. Інформаційна технологія роботи в середовищі текстового процесора Word, який не є інформаційною системою. Інформаційна технологія мультимедіа, де за допомогою телекомунікаційний зв'язку здійснюються передача і обробка на комп'ютері зображення і звуку.

Таким чином, інформаційна технологія є більш ємним поняттям, що відображає сучасне уявлення про процеси перетворення інформації в інформаційному суспільстві. У умілому поєднанні двох інформаційних технологій управлінською і комп'ютерною застава успішної роботи інформаційної системи.

Узагальнюючи все вищесказане, пропонуємо трохи більш вузькі, ніж введені раніше, визначення інформаційної системи і технології, реалізованої коштами комп'ютерної техніки.

Інформаційна технологія сукупність чітко цілеспрямованих дій персоналу по переробці інформації на комп'ютері.

Інформаційна система людино-комп'ютерна система для підтримки прийняття рішень і виробництва інформаційних продуктів, що використовує комп'ютерну інформаційну технологію.

Складові інформаційної технології

Такі технологічні поняття, що використовуються у виробничій сфері, як норма, норматив, технологічний процес, технологічна операція і т.п., можуть застосовуватися і в інформаційній технології. Перш ніж розробляти ці поняття в будь-якій технології, в тому числі і в інформаційній, завжди потрібно починати з визначення мети. Потім потрібно спробувати провести структурування всіх передбачуваних дій, що приводять до наміченої мети, і вибрати необхідний програмний інструментарій.

На мал. 5 технологічний процес переробки інформації представлений у вигляді ієрархічної структури по рівнях:

МАЛ. 5. Представлення інформаційної технології у вигляді ієрархічної структури, що складається з етапів, дій, операцій

1- й рівень етапи, де реалізовуються порівняно тривалі технологічні процеси, що складаються з операцій і дій подальших рівнів.

Приклад 13. Як слід розуміти етап інформаційної технології. Технологія створення шаблона форми документа в середовищі текстового процесора Word складається з наступних етапів:

• етап 1 створення постійної частини форми у вигляді текстів і таблиць;

• етап 2 створення постійної частини форми у вигляді кадру, куди потім вміщується малюнок;

• етап 3 створення змінної частини форми;

• етап 4 захист і збереження форми.

2- й рівень операції, внаслідок виконання яких буде створений конкретний об'єкт у вибраному на 1-м рівні програмному середовищі.

Приклад 14. Як слід розуміти операцію інформаційної технології. Розглянемо етап 2 технології створення постійної частини форми документа у вигляді кадру в середовищі текстового процесора Word , який складається з наступних операцій:

• операція 1 створення кадру;

• операція 2 настройка кадру;

• операція 3 впровадження в кадр малюнка.

3- й рівень дії сукупність стандартних для кожної програмної середи прийомів роботи, що приводять до виконання поставленої у відповідній операції мети. Кожна дія змінює зміст екрана.

Приклад 15. Як слід розуміти дію інформаційної технології. Розглянемо операцію 3 впровадження в кадр малюнка в середовищі текстового процесора Word 6.0, яке складається з наступних дій:

• дія 1 установка курсора в кадрі;

• дія 2 виконання команди ВСТАВКА.Рисунок;

• дія 3 установка значень параметрів в діалоговому вікні.

4- й рівень елементарні операції по управлінню мишею і клавіатурою.

Приклад 16. Як слід розуміти елементарну операцію інформаційної технології. Нею може бути: введення команди, натиснення правої кнопки миші, вибір пункту меню і т.п.

Необхідно розуміти, що освоєння інформаційної технології і подальше її використання повинні звестися до того, що ви повинні спочатку добре оволодіти набором елементарних операцій, число яких обмежене. З цього обмеженого числа елементарних операцій в різних комбінаціях складається дія, а з дій, також в різних комбінаціях, складаються операції, які визначають той або інший технологічний етап. Сукупність технологічних етапів утворить технологічний процес (технологію).

Інформаційна технологія, як і будь-яка інша, повинна відповідати наступним вимогам:

• забезпечувати високу міру розчленування всього процесу обробки інформації на етапи (фази), операції, дії;

• включати весь набір елементів, необхідних для досягнення поставленої мети;

• мати регулярний характер. Етапи, дії, операції технологічного процесу можуть бути стандартизировані і уніфіковані, що дозволить більш ефективно здійснювати цілеспрямоване управління інформаційними процесами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]