Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Лекція №5 МТЗКІТ

Лекція №5

Сервісне програмне забезпечення в середовищі ms-dos.

  • Програми-архіватори.

  • Загальні відомості про архівацію файлів.

  • Програми обслуговування магнітних дисків.

  • Призначення програм обслуговування.

  • Антивірусні програмні засоби.

  • Характеристика комп'ютерних вірусів.

1. Програми-архіватори

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО АРХІВУВАННЯ ФАЙЛІВ

Поняття процесу архівування файлів

Одним з найбільш широко поширених видів сервісних програм є програми, призначені для архівування, упаковки файлів шляхом стиснення інформації, що зберігається в них.

Стиснення інформації це процес перетворення інформації, що зберігається в файлі, до вигляду, при якому меншає надмірність в її уявленні і відповідно потрібний менший об'єм пам'яті для зберігання.

Стиснення інформації в файлах проводиться за рахунок усунення надмірності різними способами, наприклад за рахунок спрощення кодів, виключення з них постійних бітів або представлення символів, що повторюються або послідовності символів, що повторюється у вигляді коефіцієнта повторення і відповідних символів. Застосовуються різні алгоритми подібного стиснення інформації.

Стискуватися можуть як один, так і декілька файлів, які в стислому вигляді вміщуються в так званий архівний файл або архів.

Архівний файл це спеціальним образом організований файл, що містить в собі один або декілька файлів в стислому або нестислому вигляді і службову інформацію про імена файлів, дату і часі їх створення або модифікації, розмірах і т.п.

Метою упаковки файлів звичайно є забезпечення більш компактного розміщення інформації на диску, скорочення часу і відповідно вартості передачі інформації по каналах зв'язку в комп'ютерних мережах. Крім того, упаковка в один архівний файл групи файлів істотно спрощує їх перенесення з одного комп'ютера на інший, скорочує час копіювання файлів на диски, дозволяє захистити інформацію від несанкціонованого доступу, сприяє захисту від зараження комп'ютерними вірусами.

Міра стиснення файлів характеризується коефіцієнтом Кс, що визначається як відношення об'єму стислого файла В до об'єму початкового файла V, виражене в процентах:

Міра стиснення залежить від програми, що використовується, методу стиснення і типу початкового файла. Найбільш добре стискуються файли графічних образів, текстові файли і файли даних, для яких міра стиснення може досягати 5 - 40%, менше стискуються файли програм, що виконуються і завантажувальні модулі 60 - 90%. Майже не стискуються архівні файли. Програми для архівування відрізняються методами стиснення, що використовуються, що відповідно впливає на міру стиснення.

Архівація (упаковка) - завантаження початкових файлів в архівний файл в стислому або нестислому вигляді. Разархівація (розпаковування) процес відновлення файлів з архіву точно в такому вигляді, який вони мали до завантаження в архів. При розпаковуванні файли витягуються з архіву і вміщуються на диск або в оперативну пам'ять;

Програми, що здійснюють упаковку і розпаковування файлів, називаються програмами-архіваторами.

Великі по об'єму архівні файли можуть бути розміщені на декількох дисках . Такі архіви називаються багатотомними. Створюючи архів з декількох частин, можна записати його частини на декілька дискет.

Основні види програм-архіваторів

У цей час застосовується декілька десятків програм-архіваторів, які відрізняються переліком функцій і параметрами роботи, однак кращі з них мають приблизно однакові характеристики. З числа найбільш популярних програм можна виділити:

ARJ, РКРАК, LHA, ICE, HYPER, ZIP, РАК, ZOO, EXPAND, розроблений за рубежем, а також AIN і RAR, розробленими в Росії. Звичайно упаковка і розпаковування файлів виконуються однією і тією ж програмою, але в деяких випадках це здійснюється різними програмами, наприклад, програма PKZIP проводить упаковку файлів, а PKUNZIP розпаковування файлів.

Програми-архіватори дозволяють створювати і такі архіви, для витягання з яких файлів, що містяться в них не потрібні які-небудь програми, оскільки самі архівні файли можуть містити програму розпаковування. Такі архівні файли називаються саморозпаковними.

Саморозпаковний файл це завантажувальний, модуль, що виконується, який здібний до самостійного разархівування файлів, що знаходяться в йому без використання програми-архіваторів.

Саморозпаковний архів отримав назву SFX-архів (SelF-eXtracting). Архіви такого типу в MS DOS звичайно створюються в формі. ЕХЕ-файла.

Багато які програми-архіватори проводять розпаковування файлів, вивантажуючи їх на диск, але є і такі, які призначені для створення упакованого модуля, що виконується (програми). Внаслідок такої упаковки створюється програмний файл з тими ж ім'ям і розширенням, який при завантаженні в оперативну пам'ять саморозпапковується і відразу запускається. Разом з тим можливо і зворотне перетворення програмного файла в розпакований формат. До числа таких архіваторів відносяться програми PKLITE, LZEXE, UNP.

Програма EXPAND, що входить до складу утиліт операційної системи MS DOS і оболонки Windows, застосовується для розпаковування файлів програмних продуктів, що поставляються фірмою Microsoft.

Програми-архіватор RAR і AIN, крім звичайного режиму стиснення, мають режим solid, в якому створюються архіви з підвищеною мірою стиснення і особливою структурою організації. У таких архівах всі файли стискуються як один потік даних, тобто областю пошуку послідовностей символів, що повторюються є вся сукупність файлів, завантажених в архів, і тому розпаковування кожного файла, якщо він не перший, пов'язане з обробкою інших. Архіви такого типу переважніше використати для архівування великого числа однотипних файлів.

Способи управління програмами-архіваторами

Управління програмою-архіватором здійснюється одним з двох способів:

• за допомогою командного рядка MS DOS, в якій формується команда запуску, що містить ім'я програми-архіватора, команду управління і ключі її настройки, а також імена архівного і початкового файлів; подібне управління характерне для архіваторів ARJ, AIN, ZIP, РАК, LHA і інш.;

• за допомогою вбудованої оболонки і діалогових панелей, що з'являється після запуску програми і що дозволяє вести управління з використанням меню і функціональних клавіш, що створює для користувача більш комфортні умови роботи. Таке управління має програма-архіватор RAR,ACE.

Виконуючи наказані їй дії, програма-архіватор, як правило, виводить на екран протокол своєї роботи. Всі сучасні програми-архіватори оснащені екранами допомоги, які викликаються при введенні в командному рядку тільки одного імені програми або імені з ключем /?. Допомога може бути короткою на одному екрані або розгорненою на декількох. Багато які архіватор мають екрани допомоги з прикладами складання команд для виконання різних операцій. Інформація допомоги звичайно виводиться на англійській або іншій міжнародній мові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]